reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Znovu unikají data o novém APU od AMD: Strix Point má mít až 40 CU

24.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Znovu unikají data o novém APU od AMD: Strix Point má mít až 40 CU
Je dobře známo, že AMD chystá nová APU s názvem Strix Point. Nyní se objevují další zmínky o nich, což naznačuje, že by k jejich uvedení nemuselo být až tak moc daleko. Jejich výkon GPU by měl být opravdu vysoký.
Sotva AMD představilo nová APU Hawk Point, už se objevují další informace o nástupci (resp. rozšířením směrem výše), řadě Strix Point, které budou postaveny na nové architektuře Zen 5. S tou se nesetkáváme poprvé (1, 2), nyní se zmínky o nich objevili v na GitHubu v repozitáři k ROCm. Strix Point by měl být k dispozici ve dvou variantách, a to s GPU GFX1150 pro klasický Strix Point Mono a GFX1151 pro Strinx Point Halo. V obou dvou případech mají mít tato GPU inovovanou architekturu RDNA 3+ (někdy také označována jako RDNA 3.5). Očekávat máme vyšší frekvence i vyšší počty jader. Také se tu objeví výkonné NPU XDNA 2 pro zpracování algoritmů umělé inteligence v rámci technologie Ryzen AI.
 
Pojďme se tedy znovu podívat, co o procesorech zatím proniklo na veřejnost. Pozor, jde o neoficiální informace, takže skutečnost se může lišit. Strix Point Mono má být monolitickým APU vyráběným 4nm procesem. Bude využívat hybridní architekturu kombinující jádra Zen 5 a Zen 5C, přičemž se z nynějšího maxima 8 jader dostaneme nově na 12 jader. Také nám vzroste max. kapacita L3 cache na 32 MB. Zatímco Hawk Point má GPU s max. 12 CU, u Strix Point Mono by mělo jít o 16 CU, tedy o 33% navýšení počtu jader. Budeme-li předpokládat mírné změny architektury i vyšší takty, mohl by jít grafický výkon opravdu hodně nahoru (40-50%?).
 
Strix Point Halo má využívat jen architekturu Zen 5, maximem má být dokonce 16 jader. V jeho případě vzroste kapacita L3 cache na 64 MB a opravdu extrémem má být integrované GPU. V jeho případě se totiž hovoří o 40 CU, což je více, než mají Radeony RX 7600 (včetně XT verze). Zde je opravdu otázkou, jaká bude spotřeba těchto procesorů, když výše zmíněné Radeony mají v desktopových variantách 165-190W TBP. V minulosti se hovořilo o konfigurovatelné TDP od 25 (pro mobilní herní konzole) až do 125 W.
 
Pokud jde o výkon v AI, tak Phoenix se vyznačoval NPU s výkonem 10 TOPS, spolu s GPU se dostal na 33 TOPS. Hawk Point zvýšil výkon NPU na 16 TOPS, s GPU jsme tak na 39 TOPS. Je tak těsně pod hranicí požadavků na AI PC od Microsoftu. Mono by ale výkon NPU mělo poslat na 25 TOPS, čímž by se už spolu s GPU mělo dostat velmi bezpečně přes hranici 40 TOPS (dá se očekávat cca 55 TOPS). V případě verze Halo by jen samotné NPU mělo mít výkon 50 TOPS. U obou procesorů se předpokládá uvedení v druhé polovině letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama