reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Celý polovodičový průmysl zažil nejhorší období v poslední dekádě, přijde oživení?

3.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Celý polovodičový průmysl zažil nejhorší období v poslední dekádě, přijde oživení?
Už několikrát jsme probírali, jak řada firem zapojených do PC průmyslu zažila v posledních kvartálech značný propad prodejů, výroby, tržeb, atd. Nyní se ukazuje, že potíže zasáhly v podstatě celý polovodičový průmysl. 
I samotné TSMC předpovídalo, že rok 2019 bude slabší, a to jde přitom o firmu, která je firmami bez vlastních továren velice vyhledávaná a v podstatě dnes na světě jediná svého druhu. Jako jedna ze dvou nabízí 7nm proces a jde čistě o smluvního výrobce čipů. Zdá se, že především na její bedra by tak mohl dopadnout propad celosvětových prodejů čipů, jejichž hodnota za první kvartál 2019 meziročně klesla z 116,2 miliardy dolarů na 101,2 miliardy (minus 12,9 %). Od poslední velké hospodářské recese na konci předchozího desetiletí to je tak bezpečně nejvýraznější propad, který se objevil. 
 
 
Nicméně nebylo to TSMC, které tento propad odneslo nejvíce. Byla to právě ta druhá společnost, která nabízí 7nm proces, čili Samsung. Jeho prodeje čipů meziročně klesly o 34 %, na čemž se podepsaly především trhy s NAND Flash a DRAM, které firmu TSMC přímo neovlivňují. Ceny obou těchto typů pamětí za poslední rok prudce klesly a rozhodně se nemají k tomu, aby opět začaly růst. Dle IHS Markit jde pak téměř vše za paměťmi DRAM, protože kdybychom vymazali jejich dopad, celkový pokles na trhu s polovodiči by byl jen 4,4 % a už z toho je jasné, že trpět musel především Samsung jako světově největší výrobce DRAM a vedle něj také SK Hynix a Micron. 
 
Intel přitom nestíhá vyrábět, takže není divu, že v jeho případě nenastala téměř žádná změna a že Samsung zakrátko opustil svou pracně vydobytou první příčku jako světově největší výrobce polovodičových součástek. Firma ale už ohlásila záměr se na ni opět dostat. 
 
Co se týče předních společností, které nejsou přímo spojeny s výrobou pamětí DRAM a dostaly citelný zásah, je to především NVIDIA s poklesem tržeb o 23,7 %. Ta se tak stále evidentně potýká s dopadem druhé vlny těžby kryptoměn na grafických kartách, který přinesl nesmírnou kryptokocovinu a plné sklady starých Pascalů. Však GTX 1060 jsou i dnes stále všude skladem v mnoha různých verzích.
 
AMD do tohoto přehledu zařazeno nebylo, ale my jeho finanční situaci sledujeme a víme také o slušném meziročním propadu tržeb, ale také o tom, že firma má nyní velice dobré vyhlídky díky nové vlně 7nm produktů na serverové/desktopové i procesorové/grafické frontě. NVIDIA si sice dle svých slov chystá něco SUPER, ale velká obměna produktového portfolia to bude těžko. 
 
IHS také tvrdí, že NVIDIA ztratila značný podíl z tržeb také kvůli grafické konkurenci firmy AMD, ale na trhu s běžnými grafikami, ale s GPU akcelerátory. Samotné AMD se zrovna o těchto prodejích moc nevyjadřuje.  
 
Oživení průmyslu by mělo nastat v druhé polovině tohoto roku a o tom se už také mluví dlouho. Očekává to například NVIDIA nebo právě i TSMC jako světově největší smluvní výrobce čipů. Intel sází na své mobilní Ice Lake a AMD na celé 7nm portfolio a to vše by se mohlo zase projevit na vyšší poptávce po pamětech. 
 
Zdroj: IHS Markit


reklama