reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hledáme ideální LCD monitor

14.10.2013, Pavel Kovač, článek
Hledáme ideální LCD monitor
Na trhu je nepřeberné množství LCD monitorů. Na našich stránkách je mnoho recenzí a také mnoho doporučených modelů. Jaký je však ten nejlepší napříč celým spektrem, zkrátka ideální monitor pro masy? To se dozvíte v dnešním článku!
Kapitoly článku:
  1. Hledáme ideální LCD monitor
  2. Hledání ztraceného monitoru

Jak budeme postupovat?


Vezmeme monitory testované za poslední rok, tedy celkem 40 kousků. Naše metodika má procentuální rozdělení jednotlivých kategorií - barvy, odezva, pozorovací úhly atp. Tyto vlastnosti jsou sice moc pěkné, ale nemusí vždy odpovídat oblíbenosti u čtenářů. Může se zkrátka vyskytnout monitor, co je i přes některé nedostatky velmi oblíbený. Třeba i pro svůj poměr cena/výkon. Tato vlastnost se nám pěkně odrazí v hodnocení vás, čtenářů. Na konci každé recenze je totiž možnost hlasovat ohledně toho, jak se vám daný monitor líbí. Jestli jej pokládáte za dobrý, či špatný. Průnikem našeho a vašeho hodnocení máme možnost vybrat ten nejlepší monitor, co prošel našimi náročnými testy.

Nejprve se podíváme, jaký monitor je dle našeho celkového hodnocení nejlepší. Zde je asi všem jasné, že vítězem bude nějaký profesionální NEC či EIZO. A skutečně to tak je. O první 3 místa se dělí právě tyto značky s převahou EIZA. První dva jsou na podobné úrovni jak co do nasazení, tak i co se týče ceny. Také jsou jen o 2 % od sebe. Těžko si však takový monitor koupíte na domácí hraní her a "internetování". Hodně zajímavá volba je ovšem např. BenQ BL2411PT, popřípadě některý z velkých Dellů. Ty se drží na podobné úrovni a jsou rozlišeny hlavně svou velikostí a cenou.




Nejlepší testovaný monitor za poslední rok - EIZO CX240





Pokud se však podíváme na hodnocení vás, čtenářů, tak zjistíme, že velmi oblíbený je EIZO EV2436W-FS. Tento 24" IPS monitor totiž nabízí takovou zlatou střední cestu. Má dobré barvy, velmi dobrou ergonomii a celkově je zkrátka vyvážený. Těsně v závěsu je logicky Dell U2713HM. Tento levný 27" LCD monitor si získal velkou část čtenářů díky své ceně, podsvícení, co nebliká, kvalitním barvám a hlavně vysokému rozlišení. Zkrátka takový lidový monitor s žádnou vážnou chybou. Je tedy vidět, že pokud výrobce neklopýtne ani v jedné vlastnosti a současně nemá všechny vlastnosti na špici, ihned je to premiant.

Velmi zajímavá je oblíbenost monitoru EIZO FS2333. Tento vysloveně hráčský monitor dokázal oslovit velkou část hráčů. Je to hlavně díky prakticky nulovému inputlagu a pekelně rychlé odezvě. Současně má i dobrou ergonomii a barevné podání, co neurazí. Zkrátka pokud chcete monitor hlavně na hry, je tento ideální.








Ale když už jsme u té odezvy, podívejme se, který monitor je ve skutečnosti nejrychlejší, co se odezvy týče. Vidíte, že EIZO FS2333 nevyhrálo. Je až na 5. místě spolu s dalšími IPS panely od Fujitsu, Asusu a LG. Předstihly jej výrazně pouze TN panely s často 120 a více Hz. Dobré umístění EIZO FS2333 je tedy zcela oprávněné. Fujitsu P27T-7, Asus MX279H mají velký inputlag, LG IPS2993 zase špatnou konstrukci a ergonomii a ostatní jsou TN panely. EIZO tedy u vás čtenářů vyhrálo zcela oprávněně.




Monitor s procentuálně nejrychlejší odezvou - Asus VG248QE





Pokud jsme se na začátku zaměřili na nejlepší monitor dle čtenářů, není od věci se také podívat na monitor, co je dle vás průměrný. Zkrátka co není zrovna nejlepší, ale ani nejhorší. Když si jej koupíte, chybu neuděláte, ale ženy vám za to k nohám padat nebudou :-).
Zde jasně zvítězil Philips 298X4QJAB, což je velké překvapení. Tento ultraširokoúhlý monitor s poměrem stran 21:9 a 29" je pro vás čtenáře takovou lidovkou. Je tedy vidět, že ač se to spoustě lidem nelíbí, tah s 21:9 se výrobcům vyplatil. Mohou prodávat monitory s velkou úhlopříčkou, ale s nižším rozlišením než u 16:9 o nižší úhlopříčce. Hodně uživatelů také asi slyší na fakt, že 29" s 21:9 jsou vlastně náhradou za dva 19" monitory s poměrem 5:4.

Pokud se ještě podíváme na monitor, který u vás vysloveně propadl a získal největší procentuální podíl záporných hlasů, s jasnou převahou vyhraje designový monitor Samsung T24B750. Ony celkově se monitory Samsung poslední dobou ocitají v oblíbenosti na spodním místě. I pokus s PLS obrazovkami obvykle dopadl nevalně a monitory si srdce uživatelů ničím nezískaly. Pryč jsou ty doby, kdy Samsung patřil mezi ty lepší výrobce. Dnes patří k průměru až podprůměru a i takový na oko obyčejný AOC jej dokáže trumfnout.






Do první trojice v nejhorších monitorech dle čtenářů se dostaly hned dva PLS panely od Samsungu. Je vidět, že PLS technologii Samsung prostě zatím moc nezvládá a je třeba ji pořádně vypilovat. Proto si zatím dávejte na tyto monitory pozor a kupujte pouze po přečtení konkrétní recenze.

Asi nikoho nepřekvapí, že nejméně kritických hodnocení mají monitory EIZO. Ty se vždy vešly do 0 % pouze s jedinou výjimkou. Tím je extrémně oblíbený FS2333, který získal 8 % špatných hlasů. Takovým nesourodým výrobcem je Philips, který dokáže vyrobit opravdu perfektní monitor, a pak si to zkazí např. modelem Philips 272C4QPJKAB, který u čtenářů propadl. Nutno říci, že tento výrobce má daleko více monitorů s kladným hodnocením. Jen je potřeba si dávat pozor na ony odchylky od normálu, které se sem tam vyskytnou.
reklama