Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přehled aktivit našeho fóra - update

16.11.2006, Karel Polívka, článek
Přehled aktivit našeho fóra - update
Různých aktivit na našem fóru je čím dál tím více, proto nemusí být všichni v obraze. Jedná se např. o Bazar, Galerii wallpaperů, Laboratoř SHW, Články od čtenářů, Hodnocení produktů čtenáři SHW, Muzeum SHW, Soutěž o nejlepší casemod.

Výzva pro talentované - galerie wallpaperů (odkaz)


V létě probíhala soutěž o nejlepší wallpaper s HW tématikou. Během jednoho měsíce se v galerii sešlo 47 návrhů, které se průběžně hodnotily. Pak se vytvořila anketa obsahující 15 do té doby nejlépe hodnocených návrhů. Této ankety se zúčastnilo 137 čtenářů a podle vašich sympatií byly zvoleny jako nejlepší tyto 3 wallpapery.
  • První místo - uživatel Keymaster
  • Druhé místo - uživatel Asson
  • Třetí místo - uživatel Bin Ladin
Jmenovaní od nás dostali tričko s logem Světa hardware a také obdrželi v rámci našeho diskuzního fóra odpovídající ocenění. Jejich návrhy byly umístěny na samostatnou stránku přístupnou z hlavní stránky magazínu Svět hardware.


Wallpapery s tématikou sci-fi (aktuální výzva)

Teď právě běží druhé kolo této výzvy pro talentované nesoucí se v duchu tématiky sci-fi (odkaz na galerii těchto návrhů). Způsob uploadu návrhů byl od předešlého případu změněn, proto pokud se chcete zúčastnit, nahlédněte do této aktuality, kde je nový postup podrobně popsán. Na rozdíl od předešlého kola zde nemusí být zakomponováno logo SHW, vše ostatní je už stejné.

Příjem nových návrhů je otevřený do konce listopadu. Posléze se nechá opět ještě jeden týden pro hodnocení a následně se vytvoří anketa obsahující 15 do té doby nejlépe hodnocených návrhů. Anketa bude aktivní po dobu jednoho týdne. Autoři 3 nejlépe ohodnocených wallpaperů budou odměněni stejně jako ti v předchozím kole.


Aktuality (odkaz)


Tato sekce obsahuje aktuální zprávy, které zpracovávají členové našeho fóra, z nichž se posléze ty dobré (po vyhotovení autorské smlouvy s daným autorem) mohou přebírat do magazínu SHW do sekce aktualit, a to samozřejmě s uvedením autora (tyto přebrané aktuality jsou také z naší strany finančně odměněny). Postupem času se z takovéhoto přispívání může stát regulérní spolupráce s magazínem SHW.

Momentálně je takováto forma spolupráce realizována zatím s jedním členem našeho diskuzního fóra - s přezdívkou Architect. Pokud byste také rádi přispívali, začněte do zmiňované sekce aktuality psát a pokud budou dobré, sám se ozvu, zda bychom nepokročili dále (autorská smlouva -> přebírání do magazínu).


Hodnocení produktů čtenáři SHW (odkaz)


Pokud máte tip na nějaký produkt, který rozhodně stojí za pozornost (ale zatím jsme o něm nepsali), nebo kterému je třeba se obloukem vyhnout, upozorněte na něj právě v této sekci. Založení nového tématu je zde podmíněno vyplněním formuláře, kde je třeba uvést popisující údaje a také proč a jak (zda kladně, nebo záporně) jej hodnotíte. Po vyplnění a odeslání se automaticky vytvoří veřejná anketa (to znamená, že bude viditelné, kdo a jak v anketě hlasoval) s 3 možnostmi (Hodnotím kladně, Hodnotím jako průměr, Hodnotím záporně). Až bude v anketě hlasovat minimálně 20 uživatelů, tak se na základě výsledků hlasování celé téma přesune do jedné ze 3 podsekcí:
  • Kladné hodnocení nad 80%: status „Doporučeno čtenáři SHW
  • Záporné hodnocení nad 80%: status „Nedoporučeno čtenáři SHW
  • Cokoli mezi: bez statusu (sekce "Nezařazeno")


Laboratoř Světa hardware (odkaz)


Každý týden v pondělí se v časovém rozmezí od 16.00 do 21.00 na fóru v patřičné sekci zpřístupní nová hádanka v podobě fotografie detailu nějaké komponenty, s čímž je vždy spojena jedna jediná otázka - o jakou komponentu se jedná? Na to je také vždy v 16.00 poukázáno (jako připomínka) v magazínu SHW formou aktuality, která obsahuje odkaz na naše fórum, kde už jen pro zobrazení hádanky stačí kliknout na odkaz "Laboratoř SHW" v horní šedé liště.



Ten, kdo odpoví správně, získá ocenění (jsou celkem 4 stupně - základní, bronz, stříbro, zlato), jehož miniaturní podoba se zobrazuje u každého příspěvku, který v rámci diskuzního fóra Světa hardware dotyčný napíše. Pokud Vás zajímají podrobnosti týkající se systému udělování hodnocení, anebo jak vypadá účast v Laboratoři v době aktivní hádanky, nahlédněte do dřívějšího článku: "Diskuzní fórum - Laboratoř SHW". Na již proběhlé hádanky a diskuze o nich můžete nahlédnout v sekci "Laboratoř SHW", kde každé datum zastupuje jednu hádanku, která byla daný den aktivní.


Články od čtenářů (odkaz)


Tato aktivita byla spuštěna už na konci léta, nicméně začíná se rozjíždět až teď. V této sekci se už nacházejí některé velice povedené články:

Ati Tray Tools aneb otáčky, teploty a takty... (autor: P@pi)
FAQ: přetaktování (zejména platforma intel LGA775) (autor: P@pi)
Jak snížit spotřebu, zvýšit výkon a ztišit notebook/stolní počítač (autor: P@pi)
Microsoft Wireless Laser Desktop 6000 (autor: BlackFrog)
MP3 přehrávač MuVo TX SE (autor: Honziik)

Dále se zde objevily i jiné příspěvky, které ovšem nelze charakterizovat jako článek vhodný do této sekce (nalézají se v podsekci "Nezařazené články"). Recenze produktu by měla obsahovat vícero vlastních fotografií než pouze dvě (nebo žádnou). Zopakujme si tedy některé body, které musí článek v této sekci splňovat:
  • Tématicky se musí týkat oblasti zaměření serveru SHW (může se jednat o recenze, odborné/teoretické články o technologiích, srovnávací testy)
  • Musí se jednat o vlastní tvorbu
  • Rozsah minimálně 5000 znaků včetně mezer
  • Musí mít formu samostatného tématu v rámci diskuzního fóra (tedy nikoli například přiložený dokument ve formátu pdf)
  • Musí obsahovat minimálně 2 obrázky (třeba i ilustrační / loga výrobců) vsazené přímo do článku mezi odstavce textu (nikoli pouze jako přílohy)
  • Recenze nebo srovnávací test musí obsahovat minimálně 3 vlastní fotografie popisovaného produktu
  • Nesmí obsahovat reklamu nebo prosté vychvalování/pomlouvání - musí být pokud možno co nejvíce objektivní
  • Nesmí obsahovat vulgární výrazy a musí být psán pokud možno spisovným jazykem (není nic horšího než úmyslné komolení českých výrazů za účelem pochybné originality)

Upozornění: články, které budou obsahovat převzaté pasáže anebo fotografie z jiných článků bez uvedení zdroje a bez souhlasu původního autora k tomuto činu, budou smazány a daný jedinec bude z této aktivity na 6 měsíců vyloučen.



Články, které nebudou tyto podmínky splňovat, nebudou do hodnocení zařazeny. Ti, kteří už článek do této sekce zařadili, jej můžou podle předchozích poznámek pozměnit/doplnit/rozšířit a zařadit jej znovu jako nové téma (starší verzi následně smažu).

Články budou hodnotit ostatní uživatelé tohoto diskuzního fóra - a to vždy klasickým hodnocením jednotlivých článků/témat a posléze formou ankety, která se bude nacházet hned v horní části na hlavní stránce diskuzního fóra. Autor článku, který získá nejvyšší ohodnocení, od nás obdrží tričko s logem Světa hardware a odpovídající ocenění v rámci našeho diskuzního fóra.

V sekci "Články od čtenářů" bude tedy vytvoření nového tématu chápáno jako nový článek, který bude možné hodnotit stejně jako kterékoli jiné téma v rámci diskuzního fóra (tedy od 1 do 5 bodů). Na konci každého měsíce proběhne třídění témat v této sekci. Příspěvky, které nebudou splňovat výše definované podmínky, budou přesunuty do podsekce "Nezařazené články" a ty, které budou v pořádku, budou ponechány v hlavní sekci "Články od čtenářů". Pokud bude korektních článků více než 5, dojde k jejich vyhodnocení - bude tedy vytvořena již zmiňovaná anketa viditelná také na hlavní stránce diskuzního fóra SHW, jejíž možnosti budou zastupovat jednotlivé články a bude aktivní po dobu jednoho týdne. Pokud korektních článků nebude dostatečné množství, tak se vyhodnocení posune do doby, kdy se jich sejde potřebný počet (tedy více než 5).


Diskuze k článkům ze zahraničních serverů


V této sekci se zobrazují výpisy RSS nejznámějších zahraničních serverů zabývajících se tématikou počítačového HW: Anandtech, The Inquirer, Tom's hardware, X-bit labs. Pokud Vás nějaký článek zaujme, můžete o něm zde stisknutím jednoho tlačítka začít diskuzi s ostatními čtenáři SHW.


Muzeum Světa hardware (odkaz)


Cílem této sekce je pojednávat o historii výpočetní techniky, tedy o postupném vývoji osobních počítačů, starých komponentách, o Vašich muzejních kouscích, které máte doma apod. Například sběratelům staršího HW by mohla přijít vhod, ať už pro účely rozšíření své vlastní sbírky, anebo jako prostor pro debaty na toto téma.



Případně se může hodit, pokud přijdete do styku s nějakým starým HW a nevíte si v něčem rady, nebo když se něčeho opravdu starého potřebujete zbavit, avšak je Vám líto to vyhodit. Momentálně tato sekce obsahuje následující podsekce:

Historie - postupný vývoj: Zajímáte se o historii/postupný vývoj HW? Narazil jste nedávno na zajímavou informaci z této oblasti? Směřujte své poznatky právě sem.

Identifikace starého HW: Potřebujete poradit s identifikací nějaké staré komponenty? Vložte do této sekce její fotografie, případně připojte další informace.

Muzeum komponent: Pokud vlastníte nějaký starý kus HW, podělte se zde s námi o jeho podobu, parametrech nebo historii.

Software ke starému HW: Sháníte ovladače, utility nebo cokoli SW charakteru ve spojitosti s už starým HW? Nebo máte vlastní tipy, které by mohly někomu pomoci?

Vlastní sbírky: Jste sběratel starého HW a rád byste někde prezentoval obsah své sbírky? Máte možnost právě zde. Třeba se Vám ještě více rozšíří.


Soutěž o nejlepší casemod (odkaz)


Jedná se o soutěž o nejlepší vlastní úpravu počítačové skříně, potažmo počítače jako celku i s komponenty, ať už jde pouze o exteriér, pouze interiér, nebo kombinaci obojího (za pouhé nainstalování různých koupených "vychytávek" se však bude bodovat velmi málo). Pokud se chcete zúčastnit a dát svůj výtvor ostatním na obdiv, stačí jen do odpovídající sekce uploadovat minimálně 7 fotografií zachycující požadované pohledy na case a následně je doplnit o komentář popisující to, co bylo při úpravách použito apod. Momentálně už dobíhá vyhodnocení prvního kola, případné nové návrhy se tedy zařadí až do dalšího kola.



Hodnocení jednotlivých casemodů bude dvojího typu - z hlediska funkčních úprav (toto hodnotí náš redaktor Jan Vítek, jenž se u nás již dlouhodobě věnuje tématice chlazení a počítačových skříní) a z hlediska vizuálních úprav (toto hodnotí čtenáři SHW). Pro podrobné informace nahlédněte do tohoto článku. V současnosti je v této sekci zastoupeno celkem 8 následujících prezentací casemodu:
Ankety se doposud zúčastnilo 156 registrovaných čtenářů SHW.

Příjem nových prezentací je tedy možný až po skončení této vyhodnocující ankety, což bude tento týden v sobotu 18.11.2006, kdy se vyhlásí výsledek z hlasování čtenářů SHW. Výsledkem bude určení 3 casemodů, jejichž autoři budou odměněni stejným způsobem, jako autor nejlepšího casemodu z hlediska funkčních úprav. Ve stejnou dobu Jan Vítek provede vyhodnocení všech zařazených casemodů z hlediska funkčních úprav (autor toho, který získá nejvyšší ohodnocení, od nás obdrží tričko s logem Světa hardware, odpovídající ocenění v rámci našeho diskuzního fóra a jeho prezentace bude i s patřičným hodnocením zařazena na samostatnou stránku, která bude přístupná z horní šedé lišty skrze nový odkaz "Nejlepší casemody").

Pokud by se stalo, že by jako nejlepší casemod z hlediska funkčních úprav dopadl ten, který by byl posléze zároveň vybrán i čtenáři jako nejlepší z hlediska vizuálních úprav, tak to na vyhodnocení nic měnit nebude a budou tedy celkem uděleny jen 3 ocenění.


Sekce Bazar


Sekce sloužící našim čtenářům pro prodej a nákup HW. Založení nového tématu se zde rovná odesláním nového inzerátu, a proto je podmíněno vyplněním formuláře, který obsahuje následující položky:

Nabídka
  • Přesný název nabízeného produktu (v nadpisu)
  • Cena (pokud by nebyla stanovena, musí příspěvek obsahovat informaci, že "cena dohodou").
  • Stav (v případě nějakého poškození, ať už funkčního nebo estetického, na to musí být v příspěvku upozorněno)
  • Stáří a informace o záruce (pokud zboží již v záruce není, musí být tato informace uvedena)
  • Místo pobytu/výskytu (stačí kraj, příp. obec) prodávajícího
  • Možný způsob dodání včetně informace o tom, kdo platí případnou přepravu
  • Důvod prodeje

Poptávka
  • Pokud možno co nejpřesnější definice produktu (v nadpisu)
  • Požadovaná cena/cenové rozmezí
  • Místo pobytu/výskytu (stačí kraj, příp, obec) poptávajícího
  • Akceptovatelný způsob dodání

S Bazarem se pojí hodnotící iTrader, pomocí něhož lze hodnotit proběhnuté transakce (respektive jejich účastníky) a tím poukázat na výbornou nebo naopak negativní zkušenost (pro více informací nahlédněte do tohoto článku).