reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 Build 9901: Cortana jen pro vyvolené

22.12.2014, Jan Vítek, článek
Windows 10 Build 9901: Cortana jen pro vyvolené
Na svět uniklo sestavení systému Windows 10, které si dle plánů Microsoftu měla veřejnost vyzkoušet až v druhé polovině ledna. My se tak na tuto verzi můžeme podívat už nyní a vyzkoušet si, jak pracuje asistentka Cortana a co obnáší nové nastavení.
Microsoft se nijak zvlášť nepohoršil nad tím, že Windows 10 Build 9901 unikl trh, však pro něj to alespoň znamená zvýšený zájem uživatelů a především o ten jde. Uživatelé se tak více než kdy jindy podílí na testování systému a díky nim může Microsoft opravovat chyby a přinášet nové funkce, které uživatelé vyžadují. Ti zase mohou už nyní využívat Windows 10 se všemi dostupnými novinkami, a to zdarma, ale musí se smířit s tím, že systém zpravuje vývojáře o veškeré aktivitě. To může obsahovat i keylogger, čili funkci zaznamenávající stisk kláves, jak jsme již informovali v jedné starší aktualitě.





Systému Windows 10 Technical Preview jsme se již jednou věnovali v samostatném článku, který se týkal sestavení 9841. Nyní tu máme sestavení 9901 a řadu vylepšení, na něž se zaměříme:
  • obchod Store (betaverze)
  • virtuální asistentka Cortana (ve vývoji)
  • vylepšená nastavení systému rozhraní Metro
  • nové tapety na plochu
  • vylepšená funkce pro vyhledávání na hlavním panelu
  • nové aplikace pro Metro (Xbox, Photos)

Nebude ale na škodu, když si připomeneme události posledních týdnů, a že jich bylo.


Podíl Windows 8.x překonal Windows XP


Co se týče vývoje podílů systémů Windows, pak v celosvětovém měřítku mezi desktopovými operačními systému mají drtivou převahu a nevypadá to, že by se to mělo měnit. Však Microsoftu stačí to, že se mění tvář celého trhu s počítači PC, jejichž prodej stále vytrvale klesají. Je ale pravda, že tento pokles se v poslední době zpomalil.





Vraťme se ale k vývoji podílů systémů Windows, v jejichž pořadí si nedávno vyměnily pozice systémy Windows XP a Windows 8.x. Konečně, chtělo by se dodat. Mezi operačními systémy ale stále dominují Windows 7, které dle StatCounter se již řadu měsíců pohybují na cca 50 %, ale dle jiných statistik jejich podíl mírně, ale vytrvale roste. Z těchto statistik je ale dobře vidět, že systémy Microsoftu jsou skutečně úspěšné "na přeskáčku", čili v posledních letech to byly úspěšné Windows XP, neúspěšné Visty následované Windows 7 a nyní tu máme Windows 8 a 8.1, jež si mohou o podílu sedmiček nechat jen zdát. Podíl Windows XP tedy v tomto roce značně klesl, ale především kvůli tomu, že Microsoft je na jaře přestal aktualizovat a vydávat bezpečnostní záplaty. I toto stojí za zvyšujícím se podílu osmiček.


Microsoft vylepšuje služby, ale ne všude


Redmondský gigant se v posledních měsících zaměřil na zlepšování svých služeb, a je díky tomu neustále v ohnisku zájmu médií informujících o chystaných či už nabízených novinkách a jiných aktivitách. Zdá se však, že Microsoft ve svém zápalu poněkud zapomíná na vlastní platformy, a to především Windows Phone, jak si všímá především server The Verge. Jde třeba o Skype nebo kancelářské Office, které jsou už k dispozici pro iPad i iPhone a nabízejí mnohem lepší funkčnost než verze pro Windows Phone. Majitelé telefonů s tímto systémem musí zkrátka čekat a koukat se, jak výrobce jejich systému macešsky poskytuje konkurenčním systémům lepší software, než jaký dává k dispozici na své vlastní platformě. A to ani nezmiňujeme software třetích stran.

Zcela přirozeně pak uživatelé WP ztrácí trpělivost, když vidí šnečí tempo vývoje této platformy a také to začínají hlasitě dávat najevo. Uvidíme, zda na to bude Microsoft nějak reagovat, nebo se až do příchodu Windows 10 plánovaných na podzim příštího roku nic významného nestane. Je pravda, že jsme se dočkali Windows Phone 8.1, ale tento systém přinesl změny uživatelského rozhraní, které pouze částečně stáhly náskok konkurenčních platforem. V řadě případů pak znamenaly i problémy, třeba časté zamrzání a padání telefonů Lumia 925, 1020 i dalších, na což Microsoft reagoval až koncem listopadu, tedy několik dlouhých měsíců poté, co se chyba projevila. A k čemu je dobrý telefon, který se i několikrát za týden zasekne tak, že vyžaduje soft reset a uživatel to pozná teprve tehdy, když se ho pokusí použít?




OneDrive + Dropbox


Microsoft tedy má co vylepšovat na svém vlastním dvorku, ale to mu nezabraňuje přicházet s novými funkcemi a akcemi. Nedávno třeba spojil síly OneDrive s Dropboxem, takže aplikace obou firem (MS Office a Dropbox Mobile) nabídnou možnost využití cloudového úložiště konkurence. Spolupráce by měla pokračovat, což bude znamenat nové funkce a také aplikaci Dropbox pro platformu Windows Phone.




hustota dopravy na mapách Bing


Dále byly vylepšeny i mapy Bing, a to o funkci zobrazující aktuální hustotu dopravy, která je již k dispozici i v našich končinách. Co se týče měst, týká se jen těch největších a mezi nimi samozřejmě dominuje Praha, v jejímž případě je monitorování zdaleka nejvíce propracované. Jinak se týká spíše hlavních tahů. Mapy tak dokáží i na základě aktuální situace předpovědět, jak dlouho nám cesta bude trvat.




Skype Translator


V posledních dnech byl představen také Skype Translator, čili předběžná verze funkce, která umí převádět lidský hlas do textové podoby, přeložit ji do cizího jazyka a výsledek zase přečíst. V této době ještě není k dispozici finální verze, pouze předběžná, kterou si můžeme vyzkoušet jen na požádání. O moc ale nepřijdeme, protože překládání hlasu zatím podporuje pouze dvě řeči: angličtinu a španělštinu.

Pak můžeme zmínit ještě projekt Arcadia, který se týká streamování her přes internet, abychom si mohli i na slabém telefonu či tabletu zahrát moderní hru, na niž by samotný hardware použitého zařízení nestačil. Nejde o žádnou novinku, i když tedy v podání Microsoftu jde. Avšak v této době jde ještě o projekt v plenkách.


Vývoj Windows 10: na jaře nebudou


Nedávno bylo potvrzeno to, o čem se již nějakou dobu šeptem mluvilo. Windows 10 nebudou dokončeny a vypuštěny na trh na jaře, ale až někdy na podzim či přinejlepším po prázdninách. Po dnes dostupných Technical Preview nás má na začátku příštího roku čekat ještě Consumer Preview, v létě by měla dorazit Developer Preview a pak už má následovat verze RTM, čili v podstatě hotový systém.





O další pozdvižení se postaral Kevin Turner, který se rozpovídal o nových způsobech, jakými chce Microsoft na Windows vydělávat a také o směřování tohoto systému. Windows 10 je prezentován jako unifikovaný systém pro počítače, tablety, telefony i Xbox, ovšem cenová politika rozhodně jednotná nebude. To znamená, že systém bude zdarma pro zařízení s displejem s úhlopříčkou menší než 9". To je pochopitelné, když ceny chytrých telefonů a tabletů jsou v této době tak nízké, že by je placené Windows na trhu značně znevýhodňovaly. Jenomže nové PC neseženeme za patnáct stovek, takže v tomto případě nemůžeme očekávat, že by Microsoft nabídl Windows 10 zdarma. To by pro něj dle Turnera nebylo ani udržitelné.

Mluvilo se ale i o tom, že majitelé legálních kopií starších systémů budou moci přejít na Windows 10 zdarma, což mělo platit dokonce i pro Visty. Po projevu Turnera už nemůžeme být tak optimističtí, ale nezbývá než si počkat na to, až Microsoft sám oznámí, jak to nakonec bude. To by mohl učinit na jaře, nebo možná už 21. ledna. V tento den se dozvíme o systému Windows 10 další informace. Prozatím se musíme spokojit s vyjádřením, že Microsoft hledá nové způsoby, jak operační systém a jeho funkce zpeněžit.




Cortana ve vývojové verzi


Přispět by k tomu mohla třeba i virtuální asistentka Cortana jako protiváha Siri nebo Google Now. Na tu se podíváme i dnes, ovšem je třeba říci, že nejde o hotovou verzi, ale to platí pro cokoliv v systému Windows 10.

Zaměstnanci Microsoftu si tedy určitě nemohou stěžovat na nedostatek práce a my zase na nedostatek novinek. Pojďme se tedy podívat, čeho se v uniklém sestavení 9901 dočkáme.
reklama