reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Efekt zvaný Ryzen: jak AMD změnilo svět procesorů

5.11.2019, Jan Vítek, článek
Efekt zvaný Ryzen: jak AMD změnilo svět procesorů
Není pochyb o tom, že dopad a vliv procesorů Zen na svět x86 je velice silný. Přišel v době, kdy Intel neohroženě stál v jeho čele, jenomže shodou okolností získalo iniciativu právě AMD a Intel musí bojovat všemi prostředky.
Společnost AMD v samotném závěru roku 2015 přišla s ještě jedním procesorem FX, a sice s modelem FX-6330 Black Edition. Od té doby už to mělo být vše pouze o Zenu s výjimkou v podobě 28nm APU "Bristol Ridge", neboť, jak dobře víme, APU jsou i dnes ve vývoji o jeden krok pozadu za CPU.
 
 
Hned na počátku nového roku jsme se dozvěděli, že AMD plánuje pouze jednu desktopovou patici, a sice AM4, která je aktuální dnes a ještě nějakou dobu bude. To bylo přivítáno s povděkem, ostatně do té doby jsme znali 3 patice: AM3+ pro CPU, FM2+ pro APU (nehledě na jejich předchozí verze) a AM1 pro slabé desktopové procesory a APU. Patice AM4 by snad měla vydržet do té doby, než přestane stačit počet jejích pinů, ať už pro datové spoje, nebo pro maximální TDP, jež je 140 W
 
A ještě na začátku roku 2016 také byla naděje, že v jeho průběhu uvidíme přímý souboj mezi procesory Intel Kaby Lake a AMD Zen, což nakonec nedopadlo. Uvést tyto novinky do konce tohoto roku se ale nepovedlo ani jedné firmě. 
 
AMD si v průběhu roku 2016 zopakovala mizerné finanční výsledky ze 4. kvartálu 2015 a propadla se pod psychologickou hranici tržeb 1 miliardy dolarů. Akcie ale v průběhu celého roku 2016 rostly, přestože bylo jasné, že finančně oslabené AMD si nemůže dovolit velké investice. Dnes ale můžeme říci, že právě tento nedostatek pomohl vytvořit úspěšnou architekturu a umožnil firmě AMD to, aby s minimem zdrojů oslovila široký trh a dokázala na něj dostat procesory s takovým počtem jader, jemuž se Intel nedokáže rovnat. Nouze tak přinesla chytrá řešení. 
 
 
Od jara se začaly objevovat už přesnější informace o chystaných procesorech Zen, a to třeba údaje o počtu jader, kapacitě cache i TDP. Čekalo se samozřejmě také v případě Intelu, neboť ten své Skylake-S uvedl na trh v roce 2015 a Kaby Lake-S jsme se v roce 2016 nedočkali. Vyplnilo se ale to, že půjdou proti prvním procesorům Zen. 
 
raný snímek jádra Zeppelin
 
Přirozeně se ale řešily především chystané procesory firmy AMD, neboť na rozdíl od Kaby Lake představovaly velkou záhadu. Brzy se objevil i první snímek jádra a nyní víme, že byl označen vcelku přesně. Vidíme na něm 2 čtyřjádrové CCX (Core CompleX) a také části, kde měla sídlit jistá sběrnice GMI - Global Memory Interconnect. Té dnes říkáme Infinity Fabric.
 
Lisa Su brzy na to světu poprvé ukázala procesor Summit Ridge, čili první generaci Ryzenu, ovšem z tchaj-wanu přišla informace, že ani AMD a ani Intel nestihnou své procesory v roce 2016 vypustit na trh. Ve světle toho všeho mohla působit informace o 48jádrových a 7nm procesorech AMD "Starship" jako sci-fi (jak jinak), ale my už jsme věděli o tom, že onen výše zobrazený Zeppelin se bude moci na MCM procesoru propojit s dalšími Zeppeliny. Nakonec je dnešní realita ještě lepší, ale to už nemluvíme o Starship, ale o Rome. 
 
Během léta už přišly na řadu i první testy procesorů Zen, a to v Ashes of the Singularity či firemních testech firmy AMD. Bylo přitom jasné, že už může jít a pravděpodobně půjde o reálné testy, když AMD ukázalo vzorky Summit Ridge a z mnoha dalších zdrojů se vědělo, že tyto procesory jsou k dispozici. Později se přidaly i výsledky testů 32jádrových Naples, čili první generace EPYC, zatímco na trh potichu vklouzla nová APU Bristol Ridge určená OEM výrobcům, která však stejně už málokoho zajímala. A že šlo o APU pro AM4, netrvalo dlouho a objevily se i fotografie této patice.
 
S blížícím se závěrem roku 2016 začalo být i zřejmé, jakým způsobem bude AMD své nové procesory Summit Ridge označovat. Sice jsme se tehdy ještě dozvěděli o SR7, SR5 a SR3, neboť o značce Ryzen se tehdy ještě nemluvilo, ale šlo o číselné označení odpovídající procesorům Core i7, i5 a i3. Ovšem co se týče cen, byly tehdejší fámy zprvu naprosto vedle, ale pak se objevila velice přesná informace, že nejlepší "Zen SR7" bude stát 500 dolarů
 
Ještě do konce roku 2016 jsme se z oficiálních zdrojů dozvěděli, že nové procesory AMD ponesou obchodní značku Ryzen. Objevila se i zmínka o Threadripperech a nakonec i to, že se můžeme těšit na únor až březen 2017. Opět jedna z velice přesných informací, neboť první Ryzeny dorazily na trh 2. března.  
reklama