reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie pro rok 2015: na co se můžeme těšit?

28.1.2015, Jan Vítek, článek
Technologie pro rok 2015: na co se můžeme těšit?
Veletrh CES konaný vždy v prvních dnech ledna je nejen výhledem do budoucna, ale také jistým shrnutím předchozího roku. V jeho průběhu se objevily nové technologie, které ukazují i na to, kam se spotřební elektronika a IT bude letos ubírat. Kam tedy?

Kapitola první - Microsoft


Společnost Microsoft si v našem přehledu zaslouží přinejmenším celou jednu kapitolu, protože zprávy o této firmě v minulém roce plnily stránky IT magazínů daleko více než obvykle. A ještě aby ne, když tento softwarový gigant právě prochází velkými změnami, které se velmi dotknou i jeho nabídky a tedy i nás, koncových uživatelů.




Stephen Elop a Steve Ballmer


O čem se tedy mluvilo na začátku předchozího roku? V té době měl ještě původní šéf Nokie Stephen Elop jisté šance na to, aby se stal novým CEO Microsoftu po Stevu Ballmerovi. Nicméně Stephen Elop byl také neúspěšným šéfem Nokie a nakonec své šance na vedení Microsoftu ztratil. To bylo ostatně zřejmé už před Vánoci 2013, kdy bylo už také zřejmé, kdo stane ve vedení firmy. Představenstvo se totiž rozhodovalo mezi dvěma kandidáty. Prvním byl Alan Mullaly z Ford Motor Company, který ale dle vlastních slov neměl o takovou pozici ani velký zájem, takže se nakonec šéfem Microsoftu stal Satya Nadella. Představenstvo tak ani nemuselo hledat někde jinde a sáhlo do vlastních řad.

Po vyřešení této hlavní otázky už nastal čas na změny a hned se začátkem nového roku se začalo více debatovat o Windows 10. Tehdy ale ještě byly známy jako Windows 9 "Threshold" a pomalu začalo být zřejmé, že to bude hlavní produkt, který bude znamenat a představovat zásadní změny. Těšit jsme se mohli na duben 2015, ale nyní je už jasné, že čas nových Windows nastane až na podzim.





Systému Windows 8 a 8.1 se však moc nedařilo, a to po celý rok 2014. Jejich podíl na trhu totiž rostl jen pomalu a pokud něčemu pomohla smrt Windows XP, pak to byly především Windows 7, neboť především na ty začaly přecházet velké firmy. Podíl Windows 7 tedy začal dále růst a dle různých průzkumů se dostal přes hranici 50 %. Zato podíl systému Windows 8.1 začal výrazněji růst až na samotném konci minulého roku, ale už dlouho je jasné, že tento systém nikdy nebude tak populární jako Windows 7 či XP.

A právě i proto Microsoft vkládá velké naděje do nového systému Windows 10, který je jakýmsi středobodem všech změn ve společnosti, který bude propojovat všechny platformy a také softwarové i hardwarové novinky. Microsoft se nakonec rozhodl tento systém nabídnout zdarma všem uživatelům, kteří dnes mají nainstalovány Windows 7 nebo Windows 8.x, takže je zřejmé, že mu jde o to, aby se jeho podíl na trhu začal rozšiřovat co nejrychleji. Důvody jsou zcela zřejmé. Jednak je to fakt, že Windows musí soupeřit také s mobilními operačními systémy, přičemž Apple má vlastní a za Android se neplatí licenční poplatky. Navíc se Apple rozhodl zdarma nabídnout i poslední verzi operačního systému Mac OS X, takže Microsoft by byl ve své cenové strategii osamělý. Druhým hlavním důvodem je to, že Microsoft chce začít vydělávat na službách a ty budou pochopitelně spojeny s novým systémem, takže je logické, že se chce postarat o jeho co nejrychlejší rozšíření.

Nyní se podíváme na to, jaké tyto služby budou.


Softwarový Microsoft


Softwarové služby, do nichž můžeme počítat i ty cloudové, se začaly vylepšovat už na začátku minulého roku. Připomenout můžeme OneDrive (dříve SkyDrive), který začal vystrkovat růžky v únoru, kdy se Microsoft rozhodl navýšit jeho úložnou kapacitu. Pak dokonce přišla symbióza se službou Dropbox, takže Microsoft ji bude nabízet ve svých produktech a Dropbox zase na druhou stranu podpoří OneDrive.





Po přejmenování služby SkyDrive následovaly i Office Web Apps, které změnily název na Office Online. Online kancelářský balík se v předchozím roce také rozšířil do mobilních zařízení se systémy iOS a Android, což opět ukazuje na snahy Microsoftu rozšiřovat své služby bez ohledu na platformu. A zapomenout nesmíme ani na další novinku minulého roku, levný systém Windows 8.1 with Bing, s jehož pomocí chce Microsoft lépe konkurovat tabletům a počítačům s Androidem, jejichž ceny se v poslední době dostaly velmi nízko.

Jaké jsou ale nové softwarové vymoženosti, na něž se můžeme teprve těšit? Zde nejde říci prostě Windows 10, protože pod něj spadá mnoho novinek, jako je třeba nové API DirectX 12. Vypadá to, že za něj, či alespoň za to, co slibuje, můžeme poděkovat i firmě AMD. Ta totiž dokázala potenciál svých karet lépe využít ve svých ovladačích Mantle, ovšem podporované hry se dají možná ještě spočítat na prstech rukou. DirectX 12 má podstatně lépe využít možnosti moderních vícejádrových procesorů a grafických karet, což se odrazí ve vyšším výkonu. Spíše jde ale o to, že si herní vývojáři už mohou brousit zuby na to, až ve svých hrách představí ještě složitější scény, což jim umožní právě efektivnější práce ovladačů DX 12.





Velkým tématem byl také návrat původního Start Menu, které se mělo dle některých informací dostat už do Windows 8.1, ale to se nakonec nestalo. Nyní je jasné, že se ho dočkáme až ve Windows 10, resp. si ho můžeme vyzkoušet již nyní ve Windows 10 Technical Preview. Návrat Start Menu je však i symbol toho, že Microsoft ustoupil od bezvýhradného prosazování uživatelského rozhraní Metro, což je jeden z důvodů neúspěchu Windows 8. Uvědomil si, že vzhledem k tehdejší jasné dominanci systémů Windows 7 a XP je na světě nejvíce uživatelů zvyklých na klávesnici a myš či jiné polohovací zařízení a ti obvykle nejsou na rozhraní uzpůsobené pro dotyk zvědaví, zvláště když chtějí na počítači především pracovat.

Při vývoji Windows 10 tedy Microsoft svým testerům z řad široké veřejnosti zapojené do programu Windows Insider naslouchá, což se ostatně projevuje v novějších sestaveních technického preview. Příkladem budiž tlačítko pro vyhledávání na hlavním panelu, které už je možné odstranit. Nebyl by to ale Microsoft, aby z toho nechtěl vytěžit něco víc a přidat si i něco vlastního. Zaměřil se na zařízení 2 v 1, pro něž připravil režim Continuum, který bude přepínat mezi klasickým desktopem a Metrem v závislosti na tom, zda zařízení používáme jako notebook, nebo jako tablet. To je jistě dobrý nápad, ovšem jde především o to, aby byl režim Continuum k dispozici a ne aby nám byl vnucen jako povinný, ale tak to naštěstí nevypadá. K dispozici také budou nová gesta pro ovládání systému.





Až do konce září se mluvilo o Windows 9, ale po té době se strhla celá lavina novinek. Z nich můžeme zmínit nové Action Center s různými aktuálními informacemi, což je v podstatě reakce na oblibu vysunovací notifikační obrazovky mobilních telefonů, kterou nakonec přejaly i telefony s Windows Phone. A z nich taky nové Windows 10 převezmou i asistentku Cortanu, s jejíž pomocí prý bude možné hlasem ovládat celé PC. Co se týče hlasu, pak vylepšení se dočká i Skype, jenž dostane Translator schopný rozpoznávat hlas a převádět jej do textu, ten přeložit a pak na druhé straně zase přečíst. Jde tedy o virtuálního tlumočníka. Microsoft Arcadia zase chce fušovat do řemesla firmě Valve a jiným, neboť nabídne možnost streamování her, takže si je budeme moci zahrát i na zařízeních, které na ně nemají potřebný výkon.





Project Spartan už je horké téma posledních dní. Vypadá to, že Microsoft chce opustit své dlouho opečovávané dítko Internet Explorer a nahradit jej modernějším a multiplatformním prohlížečem, který dnes známe jako Spartan, ale později bude pravděpodobně představen pod jiným názvem. Představen byl i letos v lednu, kdy byla oznámena integrace Cortany, čtecího režimu a možnost využití zásuvných modulů.

Nejnovější informace si pak můžete přečíst ve dvou aktualitách, kde se jedna týká samotného systému Windows 10 i nového hardwaru a druhá je o DirectX 12 a propojení PC s Xboxem.
reklama