reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory v roce 2019: co čekáme od AMD a Intelu?

30.11.2018, Jan Vítek, článek
Procesory v roce 2019: co čekáme od AMD a Intelu?
Už je pomalu čas bilancovat, ale také se podívat na to, co se na nás chystá v příštím roce. Zaměříme se především na procesory, čili společnosti AMD a Intel, ohlédneme se za téměř uplynulým rokem a taky si notně zaspekulujeme. 
Kapitoly článku:
  1. Procesory v roce 2019: co čekáme od AMD a Intelu?
  2. Procesory v druhé polovině roku
  3. AMD v příštím roce
  4. Rok 2019 a Intel
V příštím článku se zaměříme na grafické čipy, ostatně ty budou dle očekávání stále větší téma i v souvislosti s Intelem, který se chystá vstoupit mezi AMD a NVIDII. Nicméně dnes budou tématem procesory, a to z toho prostého důvodu, že o tom, co se chystá, je v jejich případě známo daleko více. Zato o budoucí grafické generaci AMD Navi se toho moc neví ani ve smyslu spekulací a o tom, co si chystá Intel, nemá smysl zatím ani mluvit. Však si nejsme vůbec jistí ani tím, co si chystá NVIDIA za další karty v rámci generace, která už je ve třech exemplářích na trhu.
 
 

Kontext

 
Nejdříve se ohlédneme za rokem 2018, který byl v procesorovém světě velice turbulentní, a to především pro Intel. Zatímco AMD vesměs pokračovalo dle nastoleného plánu, Intel si prošel nečekaným vývojem, v němž značně změnil své plány, ztratil svého dlouholetého šéfa, pošramotil si svou pověst a dokázal přinejmenším oddálit nadějný obrat na dosud klesajícím trhu s PC. Na druhou stranu i tak dokázal být z finančního hlediska velice úspěšný a dosáhnout rekordních tržeb.
V lednu jsme začali pěkně zostra, když se hned zkraje objevily informace o exploitech Spectre a Meltdown, které vytvořily velké téma pro celý rok a vypadá to, že i v příštím budeme bezpečnostní chyby procesorů stále řešit. Brzy se také ukázalo, že CEO Intelu Brian Krzanich má škraloup, když se snažil ještě před zveřejněním informací o daných exploitech zachránit pro sebe, co se dá. Zbavil se tak veškerých akcií Intelu až na ty, které si musel jako CEO ponechat a je pravděpodobné, že i to mu nakonec zlomilo vaz.
 
 
Společnost AMD byla exploity Meltdown a Spectre zasažena také, ale výrazně méně, takže se obecně řešily především procesory Intelu a to, jaký bezpečnostní dopad to celé bude mít a pak případně i jaký dopad na výkon bude mít řešení daných chyb. Jak se totiž stále ukazuje, snížení výkonu po aplikaci záplat nemusí být vůbec malé.
 
Co se týče konkrétního hardwaru, na začátku roku jsme se věnovali výsledku spolupráce mezi Intelem a AMD, a sice procesoru Kaby Lake-G s grafickým čipem Vega od AMD a paměťovým čipem HBM2. Je to velice zajímavé řešení především pro mobilní počítače, které představuje zdaleka nejvýkonnější integrovanou grafiku, kterou kdy Intel ve svých procesorech měl. 
 
 
Únor byl ve znamení nových procesorů Raven Ridge pro desktopy (recenze), které dokáží s rozumným nastavením a rychlými paměťmi rozhýbat i AAA hry. AMD tak konečně vypustilo na trh APU, která nabízejí použitelný výkon, i když jsou v zásadě stále omezována propustností pamětí RAM, což se v nejbližší době nezlepší. 
 
Ještě tehdy to také vypadalo, že Intel má na cestě 10nm procesory a ty začnou ve velkých počtech proudit na trh ještě v tomto roce. Mezitím se stále řešily dopady procesorových exploitů a chystané systémové i firmwarové záplaty. 
 
V březnu už byl čas na procesory Ryzen druhé generace, které byly nejdříve formálně představeny a pak jsme si je o měsíc později mohli také otestovat: 
 
 
A stejně jako jsme ještě mohli věřit Intelu, že v příštích měsících spustí výrobu 10nm procesem, jsme měli i za to, že GlobalFoundries chystá vyrábět čipy 7nm procesem stejně jako TSMC či Samsung. To se ale mělo brzy změnit.  
 
Duben nám tedy odhalil, že AMD dokázalo vyladit své procesory Zen na vyšší takty a také mírně navýšit IPC, přičemž ceny nových procesorů byly výrazně níže, než když na trh přišly vůbec první CPU Ryzen. Tím AMD vyvinulo další tlak na Intel a navíc se začalo mluvit o tom, že má v záloze ještě procesor Ryzen 7 2800X, který si mělo šetřit pro strýčka příhodu, čili nástup příštích procesorů Intel. Nutno dodat, že tohoto údajného procesoru jsme se nedočkali (alespoň v době psaní těchto řádků), a tak nejspíše už ani nedočkáme.
 
Ještě jedno téma můžeme připomenout, a sice nabírání nových zaměstnanců do Intelu, který pro Raju Koduriho z AMD zřídil celou grafickou divizi a Koduri si pak do ní začal nabírat své známé spolupracovníky, například Chrise Hooka či Jima Kellera.
 
První 10nm procesory Intelu se na trhu objevily v květnu, ale společně s tím se začaly objevovat závažné informace o dalším zpoždění samotného 10nm procesu, který byl a stále je poznamenán nízkou výtěžností, a tedy i vysokými náklady na výrobu čipů. Tyto informace se měly později pouze potvrdit. Pozornost se zatím ale obracela na to, že Intel si na tento rok chystal další generaci procesorů Core, která bude obsahovat i osmijádrový model, ale ještě dříve pak výroční Core i7-8086K.
 
 
Pak už byl čas na letošní Computex a červen, kdy jsme se mohli pobavit soubojem AMD a Intelu s využitím překvapivě 32jádrových procesorů Threadripper. Jejich nástup dokázal Intel asi slušně překvapit, a ten si tak přichystal prezentaci, za niž si vysloužil tvrdou kritiku. Těsně před představením nových Threadripperů totiž ukázal chystaný HEDT procesor pracující s 28 jádry na 5 GHz.
 
Ve skutečnosti to byl vybraný kus procesoru Xeon Platinum na speciální desce s notně posíleným napájením a především s vodním chlazením obohaceným o kilowattovou "chladničku". O těchto skutečnostech Intel v prezentaci pochopitelně taktně pomlčel a chlazení měl schované za stolkem, takže by se to celé dalo charakterizovat jedním slovem: panika. Před prázdninami jsme mohli uzřít také ještě jednu předzvěst budoucích událostí, a sice to, jak si Intel přeci jen přichystá vlastní "slepence" a vydá se ve stopách AMD představením vícečipových procesorů. AMD na to vše reagovalo i tak, že nabídlo Threadripper 1950X výměnou za Core i7-8086K
reklama