reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty v roce 2019: Navi vs. Turing

24.12.2018, Jan Vítek, článek
Grafické karty v roce 2019: Navi vs. Turing
Rok 2018 z hlediska grafických karet a čipů byl pro AMD a NVIDII diametrálně odlišný. Zatímco AMD si své zásadní novinky teprve chystá, NVIDIA na nic nečekala a rozhoupala se rovnou k revoluci. Jak to bude pokračovat?
Dnešním článkem navážeme na předchozí ohlédnutí za vývojem procesorů v roce 2018 i výhledem na příští rok a zaměříme se už na grafické karty jako další hlavní produkt, který může a bude využívat pokrok na poli výrobních technologií. Zde už však neplatí, že soupeři nemohou využít srovnatelné výrobní procesy jako v případě procesorů x86, právě naopak, mají zcela stejné možnosti, díky čemuž se souboj AMD a NVIDIE od soupeření AMD a Intelu značně liší. To samozřejmě za předpokladu, že budeme vyhlížet maximálně do příštího roku, protože v tom přespříštím už do souboje AMD a NVIDIE zasáhne právě i Intel, jeho vlastní 10nm proces a první výkonné a samostatné grafické čipy, které v nové intelovské grafické divizi vznikají pod vedením Raji Koduriho. 
 
 

Jaký byl rok 2018?

 
Jak už jsme nakousli, rok 2018 byl v případě novinek od společnosti AMD velice chudý. AMD si v podstatě nic nového nepřipravilo, pokud jde o samostatné grafické čipy. Dorazila desktopová APU Raven Ridge, ale ta jsme už pokryli v článku mapujícím vývoj procesorů, takže už se k nim vracet nebudeme. To ale neznamená, že jsme neměli o čem mluvit, jen to většinou nebylo nic konkrétního a ověřeného. V případě společnosti NVIDIA byla první polovina roku poznamenána především tím, co si tato firma přichystá a během druhé jsme se zabývali reakcemi na to, co opravdu přichystala. 
 
lednu jsme přichystali podobný článek, jako je ten dnešní: Grafické karty dnes a zítra: co chystají AMD a NVIDIA? Ten přišel v době, kdy vrcholila druhá vlna těžby na grafických kartách, skladové zásoby v podstatě neexistovaly a to málo grafik na trhu bylo značně předražených a brzy bylo ještě hůře. V tu dobu jsme očekávali desktopové Raven Ridge s GPU Vega, které tedy nakonec přišly, ale mluvilo se také o tom, že si AMD už na rok 2018 přichystá generaci Navi. Jak už nyní dobře víme, Navi v roce 2018 nepřišlo a nyní čekáme na to, zda to bude až někdy v polovině roku 2019, nebo snad dříve. 
 
Co se týče NVIDIE, řešili jsme především tu otázku, na jaké architektuře budou založeny příští herní grafické karty. Uvažovalo se o existující Volta, nebo také o něčem novém a dosud neznámém. Jak se dnes ukazuje, správně jsme poukázali na blížící se dostupnost pamětí GDDR6, ale zcela jsme se mýlili v tom, že takové karty vypustí jádra Tensor. Nevypustily, jen je v případě her využívají pro jiné účely než GPU Volta. 
 
Raja Koduri v Intelu: zásadní zlom pro vývoj trhu s výkonnými GPU?
 
V tuto dobu jsme také uslyšeli o chystaných GPU Intel Arctic Sound a Jupiter Sound. O nich bychom se měli brzy dozvědět víc, ale pokud jde o aktuální znalosti při psaní těchto řádků, ani o Arctic Sound nevíme v podstatě nic víc než před rokem. 
 
Můžeme také zmínit moment, kdy se na trhu objevily paměti Micron GDDR6 s propustností 14 Gb/s na pin. Právě takové, jak se později ukázalo, se uplatnily na nových grafických kartách NVIDIA a my můžeme očekávat, že příští karty využijí ještě rychlejší GDDR6, a to alespoň s propustností 16 Gb/s na pin a lépe s 18 Gb/s. Raja Koduri byl také v lednu nahrazen, přišel Mike Rayfield a David Wang. A kdo sleduje zprávy z AMD, ten dobře ví, že právě Rayfield ve své pozici dlouho nevydržel a vypadá to, že ji tak úplně nezvládal. 
 
únoru nám pokračující nedostatek grafických karet na trhu připravil i absurdní situace. Externí grafické karty byly v některých případech i levnější než samostatné karty, což ale z externích karet samozřejmě neudělalo rázem výhodný produkt, jen to ukázalo na obrovsky nafouklé ceny vlivem těžby kryptoměn.
 
Začalo se proslýchat, že AMD i NVIDIA zvýší svou produkci grafických karet, čemuž měly bránit paměti, ale především bylo jasné, že to je sázka do loterie. Historie už jednou předtím ukázala, že zájem těžařů může velice rychle ochladnout, rozproudí se sekundární trh s použitými kartami a firmy zjistí, že mají naskladněno obrovské množství karet či GPU, které nemohou udat. A jak dnes víme, stalo se právě to i podruhé.
 
NVIDIA Volta s HBM2
 
Zoufalý nedostatek informací o chystaných grafikách NVIDIA dobře ilustruje třeba tato aktualita. V ní se mluví o brzkém konci GTX 1080 Ti a o nástupu GTX 2080 v dubnu s GPU Ampere. Nic z toho nebyla pravda ani v nejmenším a další zoufale nepřesné zprávy šířící se až do hloubi léta ukázaly, jak dobře dokázala NVIDIA mlžit či tajit informace o své nové generaci. 
 
Mezi tím vším se ale objevovaly i přesné informace, jako třeba o herních GPU Turing, o nichž mluvila agentura Reuters. Ta je sice slibovala už na březen, ale to hlavní měla správně, jenomže rozeznat skutečnost od vymyšlených či špatně pochopených informací bylo nemožné, takže bylo v podstatě jedno, že něco z toho byla pravda. Však nedlouho na to byla GPU Turing označena za těžební speciály, které mají dorazit pro záchranu trhu s hrami. 
 
Na konci února jsme ale už mohli vytušit, že těžební mánie se chýlí ke konci. Dostupnost grafických karet se začala zlepšovat, i když ceny se stále ještě držely velice vysoko. Příčina byla zřejmá, zatímco na začátku roku měl Bitcoin hodnotu cca 15 tisíc dolarů, na konci ledna už klesl na polovinu a i když se nakrátko dostal zase nad 10 tisíc dolarů, sestup se už z dlouhodobého měřítka nezastavil. Hodnotíme zde Bitcoin, který se na grafických kartách netěžil, ale jeho hodnotu kopírují i ostatní kryptoměny, které se těží právě i na GPU, takže především Ethereum. Jenomže v té době nikdo nevěděl, zda jde jen o výkyv a zda Bitcoin zase brzy nepoletí nahoru, takže chodily i zprávy, že NVIDIA předpokládá další zájem těžařů a ceny grafických karet ještě porostou
 
S březnem už se objevily přesnější informace o kartách NVIDIA. Jejich nástup se už s ohledem na aktivity této firmy, což byla především komunikace s jejími AIB partnery, nedal přehlédnout, a tak se zpřesnily i odhady: Turing přijde v létě a bude stát až 1499 USD. Tolik sice nestojí, ale je pravda, že oproti Pascalům výrazně zdražily. 
 
 
Ceny grafických karet v březnu byly stále zoufalé a dostupnost se zlepšovala jen pomalu, takže obchodníky zatím ještě nic nenutilo zlevňovat. Situaci ilustruje třeba Radeon RX 580 za ceny i kolem 16 tisíc korun, což za takovou kartu mohl dát opravdu jen ten, komu na penězích nezáleží, nebo si myslel, že je dostane brzy zpět těžbou. 
 
Bylo ale stále více jasné, že konec druhé vlny těžby na grafikách je tu a mohlo se řešit, co bude dál. Prudké ochlazení poptávky by totiž mohlo zanechat výrobce s plnými sklady, a tak se mluvilo i o odsunutí nástupu nových karet na trh. Jak dnes víme, NVIDIA skutečně skončila s plnými sklady Pascalů, ale představení nových karet neodsunula a ani nemusela, neboť ty vzhledem ke svým cenám a výkonu s Pascalu neudělaly neprodejné zboží a svůj podíl na tom má i chabá konkurence. 
 
Březen také ukázal, o čem bude tato nová generace NVIDIÍ. Uslyšeli jsme o technologii NVIDIA RTX, stejně jako o příslušném API od Microsoftu, podpoře ray tracingu ze strany herních vývojářů a také o novém testu 3DMarku pro ray tracing. Futuremark ale tvrdil, že to zvládnou i (tehdy) aktuální GPU pro DX12 v reálném čase, díky čemuž jsme získali dojem, že firmy snad zvládly implementaci bez potřeby nového hardwaru. Dnes je jasné, že Futuremark mlžil, protože pak vyšlo najevo, že to je sice pravda, ale v případě nasazení na stanici DGX v ceně 70 tisíc dolarů, která je vybavena čtyřmi hi-end GPU Volta. 
 
Koncem měsíce už také přišly ASIC od Bitmain schopné těžit Ethereum. Očekávalo se, že především tyto produkty ukončí enormní zájem o grafické karty ze strany těžařů, ale nakonec to byla spíše potácející se hodnota kryptoměn, která to zařídila. 
 
Nastoupil duben a přišlo potvrzení pamětí GDDR6 na příštích grafických kartách NVIDIA, ovšem hlavně se začaly stabilizovat dodávky grafických karet a výrazně snižovat jejich ceny
 
 
Společnost AMD byla s ohledem na chystané produkty opomíjena, a to zcela logicky. Objevily se informace o Radeonech RX 500X, ale z toho se nakonec nevyklubaly žádné opravdové novinky, jako spíše akce pro partnery firmy AMD, takže nic zajímavého. Podobné to je s údajným projektem Zen, který sliboval Vegu na steroidech, což bychom si mohli ostatně spojit opět s Mikem Rayfieldem, o němž se nedávno tvrdilo, že prosazoval další herní Vegu. Ale nic takového se nepotvrdilo a my dnes neočekáváme, že by Vega ještě výrazně zasáhla do herního trhu. Na konci dubna jsme se alespoň dozvěděli o tom, že AMD už má k dispozici první vzorky 7nm čipu Vega 20, ovšem o tom se od začátku mluví jako o GPU pro akcelerátory a ne herní karty, což stále platí. 
 
Pak už jsme mohli spekulovat o tom, jaké specifikace nabídnou nové GeForce, což ale bylo spíše jen střílení do větru vzhledem k tomu, že nebylo jasné ani to, jak se budou jmenovat. Dnešníma očima můžeme jako naprosto liché vidět údaje o 400 mm2 čipu GT104 v kartě GeForce GTX 1180 s 3584 CUDA jádry na cca 1,6GHz základním a 1,8GHz turbo taktu a využívajícím paměti GDDR6 na 256bitovém rozhraní s 8 až 16 GB a propustností 16 Gb/s na pin. TDP dané karty by se pak mělo pohybovat mezi 170 a 200 W. Jak se ukázalo, ze všech těch údajů byla pravda akorát informace o GDDR6 a 256bitovém rozhraní. 
 
My se mohli těšit na nové karty a jejich výrobci zase na prudký pokles prodejů a ten na rozdíl od GT104 skutečně přišel a naprosto zásadně ovlivnil finanční výsledky AMD a NVIDIE. Jak ale odkazovaná zpráva říká, o konci těžby na grafikách tehdy ještě nebylo zcela rozhodnuto.  
reklama