reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2016

21.12.2016, Jan Vítek, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2016
V tomto článku se podíváme na doporučené konfigurace vhodné pro různá využití. Od levných, malých a úsporných nettopů přes sestavy OFFICE a HOME až po herní a vysoce výkonné sestavy GAME a TOP.

Základní otázka: PC, nebo notebook?


Opravdu potřebujete mobilitu? Opravdu chcete tahat notebook na dovolenou? Nestačí vám pro vyřízení nejnutnějších věcí jen mobilní telefon nebo tablet? Pokud ano, je vhodným doplňkem takových mobilních zařízení stolní počítač. Pokud jste např. student, co každý týden/čtrnáct dní jezdí přes půl republiky vlakem, notebook oceníte. I ve škole je notebook výhodný, protože si můžete např. hned zjistit, zda jsou v knihovně skripta, nebo si stáhnout potřebné podklady pro semestrálku. Zajímavou variantou je využití stolního počítače a tabletu, který může sloužit jako poznámkový blok, přenosné médium pro dokumenty a např. ve škole pro prohlížení zadání, kontrolu výsledků atd. Na hlavním/velkém počítači budete doma už pracovat a oceníte i jeho výkon a možnosti pro rozšíření.





Stolní počítač má nad všemi mobilními zařízeními navrch také díky své ergonomii vyplývající z jeho samostatných periferií. Jistě, i k notebooku či modernímu tabletu si můžete připojit monitor, klávesnici a myš, ale to už není naše téma. My se podíváme na klasické desktopové sestavy, k nimž si pořídite samostatný monitor a vhodné periferie. V jejich případě se dá doporučit leda to, aby monitor měl pokud možno polohovatelný stojan, klávesnice vám vyhovovala svým provedením (nízké/vysoké klávesy, jejich rozmístění) a myš vám dobře padla do ruky a tlačítka byla v dosahu. To je v případě vstupníchch periferií daleko důležitější než hodnota dpi, ultrarychlá dotazovací frekvence nebo snad barevné podsvícení.



Novinky, trendy a obecný přehled



Před samotným závěrem roku máme dvě možnosti, a sice skočit po aktuálních počítačích založených na procesorech Intel Skylake, popřípadě AMD Vishera, nebo si počkat na nové Kaby Lake a především Ryzen. Osobně jsem pro počkat, neboť takové procesorové osvěžení, jaké má předvést AMD, se nechystá každý rok. Každopádně pokud chcete upgradovat, máte možnost. Vypadá to ale také, že ceny modulů s operačními paměťmi už přestávají růst (alespoň prozatím), což platí i pro SSD a to mluví ve prospěch rozhodnutí počkat.


AMD se rozpaluje


Společnost AMD uspořádala akci New Horizon, kde představila procesory Ryzen chystané na první kvartál příštího roku. Očekávat můžeme 8 fyzických a 16 logických jader, takty nad 3,4 GHz, celkově 20 MB cache a také funkci XFR pro automatický overclocking. Otázky jsou stále kolem celkového výkonu, ceny a také stále nevíme, kdy přesně Ryzen přijdou na trh. Bude to každopádně někdy v prvním kvartálu.





Vedle toho má AMD také už konečně GPU Vega, které se jako první uplatní v akcelerátoru Radeon Instinct MI25, kde číslice odkazuje na výkon 25 TFLOPS v FP16. V tomto ohledu je Vega výkonnější než kterýkoliv Pascal od konkurenční NVIDIE, ale také přichází na trh podstatně později. Za zmínku stojí také kostka se čtyřmi GPU Vega na palubě, která má tak celkový výkon 100 TFLOPS: Vega Cube.


Intel zproštěn tajemství


Mezi lidmi už koluje dost procesorů Intel Kaby Lake, a tak se i na renomovaných serverech objevily jejich testy, zatímco ty by správně měly být drženy pod pokličkou až do ledna. Jeden takový přinesl třeba server Hexus.net, kde se ukázalo, že tu máme opět jen mírný pokrok. Ostatně to jsme ale i očekávali, takže nejde o žádné překvapení.

Objevila se také informace o tom, že procesory Kaby Lake mají poněkud odfláknuté spojení čipu s heatspreaderem, kde hraje roli prostředníka teplovodivá pasta, která má spíše škodit než pomáhat. Ještě se ale uvidí, zda to je, nebo není pravda. Vedle toho jsme zvědaví, jak to bude s novými SSD Optane a také na to, zda se Intel s AMD dohodne na využití technologií Radeonů ve svých iGPU.


NVIDIA na vavřínech


Společnost NVIDIA se aktuálně těší z úspěchu svých karet s čipy Pascal, díky nimž zažila rekordní kvartál z hlediska financí a její akcie v reakci na to rostou. Na trhu už má téměř celé portfolio a čeká se už jen na GeForce GTX 1080 Ti.





Krátit čas si můžeme sledováním produktů jako NVIDIA PC Gaming Revival Kit, jímž se NVIDIA snaží přimět nezkušené uživatele starších PC k upgradu.


Microsoft a plnohodnotné Windows 10 na ARM


Z Redmondu k nám dorazila za poslední měsíc velice zajímavá zpráva o tom, že Windows 10 tak, jak je známe z PC, budou moci pracovat i na zařízeních s procesorem ARM. Do roka by tak měla být na trhu zařízení jako chytré telefony či tablety, jež budeme moci připojit k monitoru a periferiím, abychom získali plnohodnotné PC pro provoz i klasických aplikací pro x86. Ta už vyvíjí hardwaroví partneři Microsoftu.

Vedle toho můžeme zmínit nového, nyní již stoprocentně neextremistického chatbota Zo, plánované levné headsety platformy Windows Holographic a snahu sestavit topologický kvantový počítač.


Příště už načneme novou sérii článku pro rok 2017, který snad bude plný opravdového pokroku i na poli s procesory. Setkáme se také pravděpodobně s mnohem větší nabídkou herních monitorů a doufejme i s konsolidovaným trhem s VR. Snad na trh přijde dost nového hardwaru, abychom i my měli důvod k řádné obměně našich sestav.


Trendy a obecný přehled – listopad

S koncem tohoto roku se zároveň přibližujeme k novým procesorovým generacím Intel Kaby Lake a především AMD Zen. Stále více se tak rozebírá, co od nich můžeme čekat a obchodníci chtějí přirozeně využít předvánoční sezónu (a navazující prodejní akce) k tomu, aby si vyprázdnili sklady a připravili se na nové produkty.


Intel a mírný pokrok


Od intelovských Kaby Lake se toho moc neočekává. Objevily se již první testy procesorů, jako je Core i5-7600K, které napovídají, že z hlediska výkonu půjde jen o rozdíl daný vyššími takty. Intel totiž měl najet na vylepšený a optimalizovaný 14nm proces (mluvíme o 14nm Plus), a právě ten měl umožnit vyrábět procesory Core, jež bezpečně zvládnou vyšší pracovní frekvence.





Spokojený majitel CPU Skylake či Haswell tak nebude mít moc důvodů, proč by měl chtít nový Kaby Lake. Co se týče nových a nadějných technologií, mluví se o křemíkové fotonice, čili o využití titěrných optických spojů namísto metalických sběrnic. To má zajistit daleko rychlejší komunikaci čipů, a tedy i výkon. Běžného uživatele ale bude zajímat spíše to, že se namísto klasické dvojice hi-end Core i7 a Core i5 chystá ještě jeden odemčený procesor, a to Core i3-7350K.


AMD a (snad) revoluce


Od AMD se neočekává nic jiného než obrovský skok dopředu, kterým snad alespoň dožene Intel. Procesory Zen nabídnou až 8 jader, ale už nepůjde o příjemně levné čipy jako v případě procesorů FX, na to se musíme připravit, však AMD není žádná charita. Očekávat můžeme celou řadu odemčených procesorů Zen (pokud ne rovnou všechny) a objevily se i informace o jejich označení SR7, SR5 a SR3, které připomíná to, co používá Intel u svých Core. Nejdříve se také dostanou na trh ty nejvýkonnější verze SR7 společně s čipsetem X370 a postupně pak budou uvolňovány slabší.


NVIDII se daří, a to moc


Společnost NVIDIA se mohla pochlubit rekordním kvartálem, v němž zaznamenala dosud nejvyšší tržby, marže i výdělek. Dokázala si také ukousnout o trošku větší podíl na trhu se samostatnými grafickými čipy a přilepšila si cca o 2 procenta oproti druhému letošnímu kvartálu.





NVIDIA také představila svůj první superpočítač DGX SaturnV, který trhnul rekord v energetické efektivitě počítačů v žebříčku TOP500. Jsou tu už také nové GeForce GTX 1050 (Ti) a nakonec jsme se dozvěděli, že grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti, chystaný herní hi-end, už se dala do pohybu a cestuje po světě. Bude to ale ještě nějakou dobu trvat, než bude představena na trhu.


Microsoft v přerodu


Microsoft má problémy s aktualizacemi, na něž jsme se podívali v samostatném článku. Mnoho uživatelů zasáhly chyby systému Windows 10 ve velké aktualizaci Anniversary Update a problémy jsou na denním pořádku. Microsoft se totiž zbavil velkých testovacích oddělení a nyní je přímo na samotných vývojářích, aby si vychytali své chyby.

Firma ale jede dál a my můžeme doufat, že se situace brzy zlepší. Prozatím ale už nastal konec prodejů Windows 7 Pro a Windows 8.1, což už asi málokoho trápí. Microsoft ale asi není zrovna šťasten z toho, že se proces rozšiřování Windows 10 zastavuje. Ony se ale dále propadají celkové prodeje nových PC a nebýt herního průmyslu, byl by na tom celý tento sektor ještě mnohem hůř.


Cena pamětí na vzestupu


Nedávno jsme také varovali, že hrozí nedostatek pamětí RAM na trhu, což se už ke konci léta začalo projevovat rostoucími cenami a tento růst je stále velice silný. Roste tak i cena výsledných sestav a pokud jste minulý měsíc kupovali 16 GB paměti DDR4, dnes za ně můžete dát třeba o 500 Kč více. Oproti cenám v září je pak jejich cena klidně o polovinu vyšší a nevypadá to, že by se měla v dohledné době opět snižovat, to spíše naopak.

Trendy a obecný přehled – říjen

Windows 10 a časté problémy


Rozšiřování aktuálního Anniversary Update a aktualizací pro něj přináší časté a značné problémy. Nejde pouze o to, že na tuto velkou aktualizaci budou lidé spoléhající se na Windows Update v mnoha případech ještě dlouho čekat. Jde především o potíže těch, co si ji už nainstalovali, pokud vůbec v tom byli úspěšní. Často se totiž stává, že instalace se ani nedokáže korektně stáhnout, jiným zase systém začal zamrzat nebo po instalaci záplat se začal cyklicky restartovat.





Zkrátka a dobře, pokud máte ještě starší předletní verzi Windows 10 a jste s ní spokojeni, skutečně není třeba jít nové verzi naproti a počkat na to, až ji aktualizační systém nabídne sám.


Intel utržil rekordní částku, ale investoři netleskají


Společnost Intel nedávno zvýšila své odhady na tržby za třetí letošní kvartál, a to uprostřed své velké restrukturalizace. Nakonec firma opravdu hospodařila dle vylepšených předpokladů, ovšem investoři přesto nejsou spokojeni, takže akcie Intelu hned po setkání s nimi zamířily dolů. Ten totiž pro příští kvartál očekává trošku nižší tržby, než udávali analytici, ale větší problém může nastat při očekávaném procesu vyprazdňování skladů. Tím se chtějí prodejní kanály připravit na nástup nových generací procesorů Intel Kaby Lake i AMD Zen, takže Intel může očekávat, že tržby jeho stále ještě bezpečně největší PC divize nebudou moc dobré.

Intel chce představit své Kaby Lake stejně jako AMD své Zen na samotném začátku příštího roku a dostat se má i na spotřebitelské modely Optane s paměťmi 3D XPoint.


AMD Vega 10 a Vega 20


AMD má před sebou blízké období, v němž by měla předvést, co vězí v procesorech Zen a grafických čipech Vega. Rádi bychom očekávali velký úspěch na obou frontách, neboť pro AMD jde jednak o velký návrat jako výrobce konkurenceschopných procesorů x86 a vedle toho musí dohonit také NVIDII a její GeForce GTX 1000. O procesorech Zen se toho moc nového neobjevilo, ale o grafických čipech ano.

Nejdříve má přijít na řadu Vega 10 jako hi-end doplněk aktuálních Polarisů, i když půjde spíše už o další generaci. Očekávat už můžeme využití pamětí HBM2 a velice slušný výkon. AMD ale chce už v roce 2018 nabídnout 7nm grafické čipy Vega 20 vyráběné nejspíše v GlobalFoundries, které nabídnou mnohem lepší poměr výkonu a spotřeby, snad i ceny a už také podporu řádně výkonných pamětí HBM2 s propustností 1 TB/s (Vega 10 mají spoléhat na 512 GB/s).


NVIDIA doplňuje řadu GeForce GTX 1000


Společnost NVIDIA může být aktuálně víceméně v klidu, neboť právě jí patří vyšší a hi-end segment grafických karet a má na trhu i velice konkurenceschopné modely středního segmentu. Nyní se už také na trh chystají GeForce GTX 1050 a 1050 Ti, které zaútočí na Radeony RX 460.





Tyto karty už mají patřit mezi naprostý low-end, pokud nepřijde také GeForce GTX 1040, což není zcela vyloučeno. Upoutá nás na nich to, že nepotřebují žádné přídavné napájení a mají umožnit slušné přetaktování, díky němuž bychom si měli být schopni zahrát ve slušné kvalitě a Full HDsnad jakoukoliv AAA hru.


Nový 5Gb/s Ethernet


Pokud vám již nestačí domácí 1Gb/s Ethernet, můžete se těšit na to, že i se stávající kabelovou infrastrukturou si budete moci doma za snad ještě rozumné peníze zprovoznit až 5Gb/s Ethernet. K tomu bude samozřejmě zapotřebí investovat do nových síťových prvků a přesvědčit se, že využíváte vhodnou kategorii ethernetových kabelů. Nicméně zatím byly pouze schváleny standardy, takže nové produkty ještě zdaleka nejsou připraveny na trhu.

Trendy a obecný přehled – září

Na konci prázdnin už začal utichat vzruch vyvolaný nástupem nových generací grafických karet AMD a NVIDIA. Už víme, na čem jsme, co výrobci nabízí, ale stále ještě trvalo naskladnění nových modelů na trhu. I v tomto případě obchodníci pokročili, a tak to budeme reflektovat i my v doporučených sestavách. Ale co další novinky?


Naděje na lepší baterie - Li-Metal


Ještě letos se na trh dostanou první baterie typu Li-Metal, ale prozatím půjde o battery packy určené pro drony. Jejich vlastnosti jsou ale velice zajímavé, a to především to, že výsledné baterie mají dvojnásobnou kapacitu než baterie Li-ion, a to konkrétně hustotu energie 1200 Wh na litr nebo 400 Wh na kilogram. V případě Li-ion to je 530 Wh/l a 200 Wh/kg.






Intel Kaby Lake i AMD Zen na cestě, přijdou v příštím roce


Na samotném začátku ledna můžeme očekávat nástup procesorů Intel Kaby Lake, které se už dostaly na trh v nízkospotřebových verzích. Majitelé procesoru Skylake se vůbec nemusí vzrušovat, což ostatně platí třeba i pro ty, kteří mají sestavu založenou na Haswell. Mezi desktopovými procesory Intel se toho v posledních letech moc nezměnilo.





Svěží vítr tak snad přinesou procesory AMD Zen, jež by se dle nejnovějších informací měly dostat na trh v únoru, kdy přijdou také nové základní desky s čipsety X370. Ty budou představovat vrchol úvodní řady pro socket AM4, do níž patří také B530 a A320 určené především pro 7. generaci APU "Bristol Ridge".

Na začátku příštího roku tak půjde o souboj Kaby Lake vs. Zen, v němž by AMD mělo mít navrch především díky 8 jádrům. Je tu ale mnoho dalších důležitých proměnných, jako je hlavně výkon jednoho jádra a cena. Jěště co se týče Intelu, dle posledních zpráv měl odsunout 7nm proces na rok 2022 a pak jsme se podívali na to, co stojí za podporou Kaby Lake a Zen pouze ve Windows 10.


Windows 10: Anniversary Update stále nemá každý


V naší sekci věnované systémům Windows se můžete podívat na to, co je nového především kolem Windows 10. Dozvíte se, že americké letectvo přechází na Windows, jaké bylo zastoupení Windows 10 na Steamu i na celkovém trhu, jaké jsou obecné novinky a také to, že Microsoft s rozesíláním aktualizací Anniversary Update zase tak moc nespěchá. Někteří uživatelé se tak nové verze dočkají až v listopadu.


VR stagnuje, chybí hry a důvěra


Vypadá to, že trh s virtuální realitou se začal uzamykat do bludného kruhu. Opravdoví nadšenci už svůj headset dávno mají a nyní by si jej měli pořizovat ti, kteří vyčkávali. Jenže headsety už jsou na západě bez problémů dostupné, a přitom trh s nimi stagnuje, takže je zřejmé, že velký zájem nevzbudily. Hráči dle svých slov čekají na podporu ze strany her, ovšem vývojáři zase čekají na to, až se rozroste základna uživatelů vlastnících svůj VR headset, aby mělo vůbec smysl pro ně hry tvořit nebo jen upravovat.





Za tuto situaci bezpochyby může také vysoká cena headsetů a dá se říci, že rozumný člověk dnes raději investuje do pořádného monitoru, než aby měl možnost si do VR headsetu pustit podřadnou hru, nebo jednu z toho mála, co VR podporuje. Celému VR ekosystému nezbývá nic jiného než vyspět a headsety musí zlevnit. Jiná cesta z kruhu asi není.

Trendy a obecný přehled – srpen

Od okurkové sezóny nás ochránily především společnosti NVIDIA a AMD, které pokračují s představováním nových grafických karet s svou troškou do mlýna přispěl také Microsoft. Co je tak nového?


AMD Radeon RX 470 i 460 už na trhu


Po představení vlajkového Polarisu jsme čekali ještě na dvě další karty, a to Radeon RX 470 a 460. Nejdříve na trh přišel model Radeon RX 470, a to na začátku srpna a nedlouho poté také Radeon RX 460.





Obě karty mají leccos do sebe. RX 470 jako slabší model s Polaris 10 má jen o trošku slabší výkon než RX 480, ovšem ani cenový rozdíl mezi nimi bohužel není velký. Radeon RX 460 se hodí pro nenáročné hráče a dokáže se dobře vypořádat s MMORPG a podobnými tituly se slabší grafikou, zatímco při hraní AAA her už musíme z nároků leccos slevit. Kdo tak nechce hrát vše na ty nejvyšší detaily byť při rozlišení Full HD, může se s takovou kartou snadno spokojit.

AMD se vedle toho mohlo pochlubit i svými finančními výsledky, které už pro něj vyznívají daleko příznivěji a je možné, že od příštího kvartálu bude firma opět v zisku.


NVIDIA jde opačným směrem: TITAN X


Zatímco AMD v uplynulých týdnech představovalo karty s nižším výkonem, NVIDIA se vydala opačnou cestou a po GeForce GX 1060 uvedla na trh nový TITAN X. Ten má na trhu naprosto stejný název jako starý model s čipem Maxwell, a tak je zřejmé, že má za úkol jej zcela nahradit.

Nová karta GeForce GTX TITAN X je založena na GPU GP102 s 12 miliardami tranzistorů a dosáhne cca 11 TFLOPS v FP32, ale v FP64 je její výkon stále nízký stejně jako u jiných herních Pascalů či Maxwellů. Spoléhá se také na stejné paměti jako GTX 1080, čili efektivně 10GHz GDDR5X a potřebné propustnosti dosahuje využitím 384bitového rozhraní. I díky tomu má 12 GB paměti. TITAN X je tak v současnosti bezpečně nejvýkonnější jednočipová herní grafická karta.


Microsoft Anniversary Update přišel včas


Tradičně v úterý Microsoft vypustil do světa novou aktualizaci Anniversary Update, která značí nejpodstatnější vylepšení systému Windows 10 za poslední rok. Zájemci si ji mohli ihned nainstalovat díky zveřejněnému souboru .iso a jiní museli čekat na to, až jim ji nabídne samotný aktualizační systém.





Anniversary Update přinesl mimo jiné Cortanu s vyšší mírou integrace do systému, dále aplikaci Windows Ink, s jejíž pomocí si budeme moci tvořit různé poznámky nejlépe pomocí dotykové obrazovky, dále nám Microsoft slibuje lepší zabezpečení, do čehož spadá i vylepšený Windows Defender, pak tu už konečně bude možnost využívat rozšíření pro prohlížeč Edge a uživatelé mobilních zařízení ocení slibované efektivnější využití baterií.

Pro hráče a majitele Xbox One je připravena funkce Xbox Play Anywhere, která umožní hrát hry zakoupené pro Xbox na PC s Windows 10 či naopak a využívat přitom stejné uložené pozice a vůbec herní profily. Každý nový titul od Microsoft Studios bude tuto funkci podporovat a samozřejmě bude k dispozici na Windows Store přístupném z PC i Xbox One. Právě na konzoli budeme moci využít služeb Cortany, jež nám pomůže vyhledávat nové hry, sledovat, co hrají přátelé a pokud svému PC řekneme “Hey, Cortana, Xbox On”, pak nám na dálku zapne konzoli.

Vedle toho se očekávalo, že nabídka Windows 10 zdarma skončí, ale to se zrovna nestalo. Pokud Microsoftu odsouhlasíte, že používáte pomůcky pro zlepšení fyzických či duševních funkcí, můžete si Windows 10 pořád stáhnout a využít zdarma. Pro příští rok si pro nás Microsoft chystá dvě velké aktualizace Windows 10.


WD a Seagate uvádí další 10TB disky


Aktuálně výrobci pevných disků ve velkém přechází na 10TB modely. Představil je nedávno jednak WD v rámci řady Gold a pak Seagate představil hned tři 10TB modely: BarraCuda Pro ST10000DM0004, IronWolf ST10000VN0004 a SkyHawk ST10000VX0004.


Počítače VR Ready přicházejí


Moderní VR headsety mají krvavé nároky především na grafiku, ale jinak toho moc nepotřebují. Výkonný procesor, dostatek paměti a vše okolo je už součástí vyvážené sestavy a dostatek portů USB 3.0 je samozřejmost, a to je v podstatě vše, co vyžaduje takový VR Ready systém. Není tak divu, že jich bude na trhu jak hub po dešti.




HP Omen X


Mezi takové systémy budou patřit i hi-end desktopy jako nový HP Omen X nebo Lenovo Y710 Cube. Nejlevnější sestava ale stejně bude ta, kterou si sami sestavíte ze zakoupených komponent.

Trendy a obecný přehled – červenec

Generace Skylake se na trhu již zabydlela, a tak jsme se rozhodli, že už je načase na ni přejít i v rámci kancelářské sestavy. Její cena zůstala stejná a my za ni dostaneme modernější sestavu se 14nm procesorem a paměťmi DDR4, ale z hlediska výkonu půjde o srovnatelné komponenty, takže nelze říci, že by zákazník touto výměnou dostal hardware, na němž by ihned poznal rozdíl.

Dále bylo zapotřebí se rozhodnout, jak zpracovat nové grafické karty. Hitem posledních dní je GeForce GTX 1060, jenomže ta je jednak výrazně dražší, než karty určené pro naše domácí sestavy, ale především ještě není běžně k dispozici. Na ni tak zatím ještě zapomeneme. Pak tu jsou ale ještě Radeon RX 480, které jsou už na trhu déle, ale v jejich případě to také není růžové. Levnější modely nejsou ještě k dispozici a ty dražší se také pro domácí sestavu nehodí. Máme tu ale také herní sestavu, kde by se taková karta už teoreticky mohla uplatnit a pak tu máme také nové GeForce GTX 1070.

Jenomže tu máme další dilema. GeForce GTX 1070 stojí výrazně více než dříve doporučovaná GTX 980, ale na druhou stranu poskytne daleko lepší výkon. Dle mého názoru se vyplatí do ní investovat. Na druhé straně tu jsou Radeony RX 480, které jsem se rozhodl zatím do sestav nezařadit, a to z jednoho prostého důvodu. Zatím jsou u nás k dispozici jen dražší kousky, které jsou navíc vybaveny základním chladičem (typ blower). Zde se vyplatí počkat na lépe vybavené modely a především na lepší výběr.


Radeon RX 480 a GeForce GTX 1060: velcí soupeři


V posledním měsíci se dostaly na trh dvě nové grafické karty od soupeřících společností AMD a NVIDIA, bez nichž by šlo o vpravdě okurkovou sezónu. Ne že by se toho ve světě technologií moc neudálo, ovšem nyní nám jde čistě o PC.





Radeony RX 480 nastoupily na konci června, ovšem ani několi týdnů poté si je nemůžeme pořídit v nereferenčním designu, takže výběr je značně omezen. NVIDIA uvolnila NDA nad kartou GeForce GX 1060 v druhé polovině července, a tak na dostupnost tohoto modelu v dostatečném výběru si také počkáme. Nyní je už ale jisté, že jde co do výkonu o opravdové soupeře.

Těšit se můžeme na příchod slabších Radeonů RX 470 a 460, přičemž NVIDIA si možná chystá slabší verzi GeForce GTX 1060 se 3 GB paměti.


Microsoft finišuje, na upgrade starých systému zdarma zbývá pár dní


Den 29. července 2016 je poslední, kdy bude možné zdarma přejít ze starších systémů Windows na nové desítky. Pak už si uživatelé budou muset zaplatit, na což ostatně jako na spásu čekají výrobci PC, kteří Microsoft osočovali, že tato jeho roční akce podkopává jejich prodeje. Samotný Microsoft se v průběhu uplynulého roku stále více a agresivněji snažil přimět uživatele k upgradu, což vyvrcholilo zřízením finálního odpočtu v aplikaci GWX. O těchto jeho snahách si můžete přečíst v naší nedávné aktualitě.


Intel prochází transformací a omlazovací kúrou


Nedávno jsme se také podívali na to, jak Intel pod vedením Briana Krzanicha prochází transformací ze společnosti orientované především na PC. Chce se stát také společností vydělávající více na datových centrech a IoT, což už pocítily stovky zaměstnanců.





Takovou transformaci ale nepřežijí stovky dlouhodobých pracovníků a odchod z firmy se nevyhne jak řadovým inženýrům, tak vedoucím pracovníkům se zvučnými jmény jako Kirk Skaugen nebo Doug Davis. Firma chce s pomocí nového vedení prosazovat nové myšlení, což pocítili spíše starší zaměstnanci a i ti, kteří dosud ve firmě zůstali, udávají, že zaznamenali velké změny v celkové atmosféře, a to ne nutně k lepšímu.


Trh s PC se dále propadá, ale dno je možná (už opět) v dohledu


Propad PC trhu je velký strašák pro nám dobře známé výrobce, který jim tvoří vysoce konkurenční prostředí, v němž dlouhodobě přežijí jen ti nejsilnější, co mají k dispozici nejmodernější technologie. Dle Gartneru se rýsuje zvrat, který pozvedne trh s PC z prachu, ovšem rozhodně to nevypadá, že by se měl vzpamatovat segment s desktopy, ostatně ani s klasickými notebooky.

Opětovný růst mají nastartovat tzv. Ultramobile Premium, čili ultramobilní a spíše dražší zařízení jako například Microsoft Surface. Dříve se také mluvilo o tom, že k oživení trhu přispěje virtuální realita, nové generace grafických karet a také 14nm procesory AMD, ale to bude mít v celkovém měřítku pramalý dopad. Ke zlepšení celkové situace by ale mohlo přispět právě i brzký konec možnosti aktualizace na Windows 10 zdarma. Na druhé straně tu jsou faktory jako politická nestabilita a ekonomické problémy, které jsou citelné především v Jižní Americe. Nadějně ale působí trh v Severní Americe, který se začíná vzpamatovávat a firmy mají díky tomu nadějné vyhlídky. Obvykle totiž po Severní Americe následuje oživení i dalších trhů.

Trendy a obecný přehled – červen

V květnu byly představeny nové grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1080 a 1070, ale až nyní můžeme říci, že jsou opravdu dostupné, ale zatím bohužel jen v omezeném množství a omezené nabídce. To se ale nedá zatím říci o společnosti AMD, která, pokud to půjde dobře, bude mít připraveny nové modely příští měsíc. Vedle toho se z hlediska PC hardwaru moc zásadního nestalo, tedy alespoň z toho hlediska, které nás zajímá v tomto článku.

Situace na trhu s grafickými kartami je složitá. Ceny starých GeForce už začaly klesat, nové ještě pořádně nejsou dostupné a čeká se navíc na AMD. Opět jsem toho názoru, že v této době není vhodné pořizovat novou sestavu a bude dobré si ještě alespoň měsíc počkat na to, až se situace trošku ustálí. Však ceny GTX 970 už se velice přibližují 4GB modelům karet GTX 960 a jistě se ještě budou měnit. Nicméně v sestavách je třeba udělat změny již nyní.

Pokud vám nevadí, že zůstanete u starší generace karet, pak je tu dobrá zpráva. Za ne moc velké peníze navíc (nebo i žádné) se můžete posunout o krok výše, a proto v tomto díle měníme v sestavě GAME grafické karty, a to z GTX 970 na GTX 980 a z R9 390 na R9 390X. V případě sestavy TOP už se zatím v případě grafik nemáme kam posunout (leda k velice drahému Radeonu Pro Duo), a tak jsme pouze vybrali model, u nějž již výrobci alespoň reagovali na nástup konkurence, jíž za dřívější ceny nemůže hi-end od AMD konkurovat. Ale pak je tu NVIDIA a nová GeForce GTX 1080. Ta je již dostupná, ale zatím jen ve velice omezené nabídce, což jsme museli reflektovat.


Dostupnost GeForce GTX 1000


Nedávno jsme se podívali na to, jak se mění ceny nových i starých GeForce. Mohli jsme zaznamenat, že nereferenční verze karet GTX 1080 se konečně dostávají se svou cenou pod ty referenční, jak by tomu mělo být. Problém je ale stále s dostupností nových karet, což platí především pro později vypuštěné GTX 1070, jež v prodejnách zatím nenajdeme. Ceny se ale mění každou chvíli.

Pak tu je ještě otázka cen starých GeForce GTX 970, 980 a 980 Ti, jež už také konečně začaly reagovat na nástup těch nových. Dle očekávání nejvíce klesají ceny těch nejdražších karet, ale i GTX 970 se už dají koupit za podstatně nižší částky. Situace na trhu je ale stále složitá a není lehké se rozhodnout, do čeho investovat, a to zvláště v oblasti mainstreamu. Jsou tu totiž také očekávané Polarisy od AMD.


AMD Polaris: RX 480, RX 470 a RX 460


Dnes už víme, že nové karty AMD s čipy Polaris v žádném případě neohrozí novou generaci GeForce, to můžeme čekat až od GPU Vega. Na druhou stranu ale nastane zajímavá situace, kdy NVIDIA zabere vyšší mainstream až hi-end a AMD zase mainstream až low-end, kde bylo vždy v konečném součtu více peněz.





Není divu, že se vynořují zprávy o tom, že NVIDIA chce co nejdříve dostat na trh očekávanou GeForce GTX 1060, jež by mohla soupeřit s Polaris 10. A pokud ne na trh, tak alespoň na stránky hardwarových magazínů, aby mohla zákazníkům vložit brouka do hlavy. Všechny tři chystané Radeony s Polarisy mají dorazit na trh 29. června, takže již v dohledné době a my uvidíme, zda NVIDIA stihne na tento nástup reagovat.

Na APU generace Bristol Ridge v desktopové podobě si budeme muset také počkat a v tomto momentě není vyloučeno, že půjde pouze o OEM verze, tedy ne o čipy pro maloobchodní prodej. To ale ostatně nebude moc zákazníků trápit.


Akvizice LinkedIn za 26,2 miliardy dolarů


Z finančního hlediska je jednou z hlavních zpráv akvizice profesionální sociální sítě LinkedIn, kterou si pořídil Microsoft za astronomických 26,2 miliardy dolarů. Ten chce integrovat funkce LinkedIn přímo do svých produktů, ačkoliv samotné firmě slibuje jistou autonomii a také to, že si ponechá dosavadní vedení.

Můžeme tak očekávat, že s LinkedIn se dříve či později propojí aplikace jako Outlook, Calendar, Active Directory, Office 365, Windows, Skype, Dynamics, Cortana i Bing. Pro Microsoft to znamená další rozšíření svých aktivit směřovaných na služby a ne na prodej softwaru či hardwaru. Uvidíme, co z toho nakonec vznikne.


Nástup konzolí ne tak zcela nové generace


AMD se má alespoň trošku zahojit díky novým konzolím od firem Sony a Microsoft. Sony si chystá svou PlayStation 4 Neo a nyní Microsoft potvrdil dohady o tom, že si navzdory dřívějším prohlášením chystá také svůj výkonnější model založený na aktuální verzi, a to Xbox "Project Scorpio". Sony má přitom využít přinejmenším novou grafiku generace Polaris a o Microsoftu se zase udává, že vedle Polarisu se spolehne také na CPU jádra architekury Zen.





Cílem obou společností je možnost hraní her v rozlišení až 4K, Sony chce k tomu přidat i virtuální realitu, což u Microsoftu také není vyloučeno a pak obě firmy slibují bezproblémovou kompatibilitu herních titulů. Nemělo by se tak stát, že by si majitelé starších konzolí už nové hry nezahráli. Pouze na nových konzolích to bude možné ve VR či vyšší kvalitě.


Intel Kaby Lake a AMD Zen možná až v příštím roce


Je docela možné, že Intel a AMD prý pozdrží nové procesory do příštího roku, jak nás varují tchaj-wanské zdroje. Důvodem má být snaha o větší vyprázdnění skladů před vypuštěním nových generací procesorů a v případě Intelu má platit i to, že od Kaby Lake se na rozdíl od Zenu neočekávají velké změny. Proto prý Intel s jejich uvedením na trh nespěchá, ale to je zatím vše jen v úrovni dohadů. Nicméně bychom neměli být překvapeni, pokud Kaby Lake a Zen v tomto roce ještě na trh nedorazí, ale je třeba říci, že se zatím neobjevily žádné upravené roadmap či oficiální vyjádření zástupců firem.

S Kaby Lake je také tak trošku spřažen i nástup nové SSD technologie schované za Intel Optane, na kterou se mohou těšit již i uživatelé desktopů. Nepůjde zatím o levná SSD, ale o hi-end modely pro desktopové stanice, ale dříve jsme očekávali, že první generace Optane se na PC vůbec neobjeví.

Trendy a obecný přehled – květen

Konečně jsme se už dočkali toho, co na co se mnozí dlouho těšili: nové generace grafických karet NVIDIA, i když zatím jen na papíře. Nedlouho po nich mají následovat také nové modely od AMD, které vyšle na trh také sedmou generaci APU a Intel si chystá procesory Broadwell-E. To je slušná nadílka, již dle očekávání nabídne letošní Computex. Právě proto je nyní velice ošemetné vůbec doporučovat ke koupi nějakou sestavu, když je jasné, že nové grafické karty již zanedlouho převálcují ty staré z hlediska výkonu a spotřeby a otázka je, jak to bude s cenami. Proto naše doporučení pro tento měsíc je především jedno: vyčkat na naskladnění GeForce GTX 1080/1070 a nástup karet Polaris, to tedy pokud máte zájem o sestavu se samostatnou grafickou kartou.


AMD: finanční problémy i naděje


Společnost AMD zaznamenala 19% pokles tržeb, čímž se dostala ještě hlouběji pod hranici 1 miliardy tržeb za jeden kvartál, kterou ještě před rokem splňovala. Ale není se čemu divit, když ten, kdo má nějaký rozum, se v této době do koupě nového počítače zrovna nehrne. Důvod je především ten, že brzy nastoupí na trh nové grafické karty, které pošlou ty staré do křemíkového nebe nebo velice levného výprodeje a v případě AMD je to krize i z hlediska procesorů, kterou má až ke konci roku vyřešit Zen.





AMD doufá, že se mu podaří si svou finanční situaci vylepšit už v tomto kvartálu, k čemuž mu má dopomoci dvoučipový Radeon Pro Duo a (pokud dorazí brzy) také grafické karty s čipy Polaris. Proslýchá se také, že byl uspíšen nástup grafických karet s čipy AMD Vega, a to již na letošní říjen. Pak už se budeme moci těšit na první procesory Zen, pro něž připraví půdu 7. generace APU, první procesory pro platformu AM4. AMD si tak pro letošní rok chystá zásadní novinky, které mu snad vylepší jeho finanční situaci nebo ještě lépe pořádně nastartují růst.


NVIDIA útočí i na vlastní karty


Zatímco se od Polarisů očekává výkon na úrovni vyššího mainstreamu předchozí generace, NVIDIA to vzala zgruntu. Představila nové karty GeForce GTX 1080 a 1070, které jsou s to vyřadit předchozí generaci GeForce z nabídky obchodů. Však i GeForce GTX 1070 se má přinejmenším z herního hlediska vyrovnat kartě GTX TITAN X, a to porovnáváme kartu za slibovaných 380 dolarů s hi-endem v ceně 1000 dolarů. A co takhle aktuálně dělají ceny karty GTX TITAN X? Vůbec nic, což je zatím pochopitelné. U nás si ji můžeme stále pořídit (ke dni 19. 5. 2016) od cca 29 tisíc korun a ceny nepadají ani v zahraničí. Stejné to je s kartami GTX 980 Ti, které by měly být zakrátko se stávajícími cenami neprodejné. Uvidíme tedy, co se stane.




GTX 1070 - 6,5 TFLOPS, TITAN X - 6,1 TFLOPS


A pakliže se AMD z finančního hlediska nedaří, pak NVIDIA vykazuje aspekty zdravé společnosti. Vykázala totiž růst téměř ve všech segmentech, takže se jí dařilo prodávat herní i profesionální karty, produkty pro datová centra i automobilové systémy. Navíc ještě v každém kvartálu těží 66 milionů díky patentové dohodě s Intelem.


Intel a první 10jádrové Core i7


S blížícím se Computexem, na němž budou představeny procesory Intel Core i7 Extreme "Broadwell-E" se množí nové relevantní informace. Poukázat můžeme na první testy Core i7-6950X, který bude mít jako první CPU svého druhu deset jader. Oproti starší generaci Haswell-E a její 8jádrové vlajkové lodi můžeme očekávat podstatné zvýšení výkonu, a to pochopitelně pouze ve vícevláknových aplikacích či benchmarcích.

V ostatních ohledech toho generace Broadwell-E moc nepřinese. Můžeme ji považovat za tzv. "die-shrink" generace Haswell-E, čili o přechod z 22nm výrobního procesu na 14nm s pouze menšími změnami v architektuře. S tím je spojeno i to, že bude možné nadále využívat i staré desky s čipsetem X99 a paticí LGA 2011 v3, ovšem na trh se chystají i zbrusu nové modely základních desek.

Pro další měsíce si Intel přichystá refresh aktuální procesorové generace pod názvem Kaby Lake.


Microsoft propírá Windows 10 Anniversary Update


Společnost Microsoft se snaží zvednout zájem o nastávající velkou aktualizaci systému Windows 10, která bude spojena také s tím, že bude ukončena nabídka přechodu z W7 a W8.x zdarma. Odhodlal se například změnit to, jak pracuje Cortana, která bude brzy fungovat už jen s prohlížečem Edge a vyhledávací službou Bing.





Firma se také snaží zvednout zájem o Windows Store, a to i tím, že zvedne počet slotů pro reklamní dlaždice ve Start menu nově nainstalovaných Windows 10. Zkrátka a dobře dělá vše pro to, aby propagovala Windows 10 i vlastní služby a přitahovala k nim co nejvíce nových uživatelů.

Trendy a obecný přehled – duben

V posledních týdnech se ve světě PC hardwaru především čeká. A čeká se na to, co přinesou nové generace grafických karet AMD a NVIDIA, kdy nastoupí platforma AMD AM4, kdy začně Microsoft více řešit problémy s DirectX 12 a především platformou UWP a jak se uchytí první headsety virtuální reality.


Intel oficiálně ukončil éru Tick-Tock


Společnost Intel zjistila, že už opravdu nedokáže udržet při životě strategii Tick-Tock, která vyžadovala, aby v každém druhém roce byla spuštěna výroba novým procesem. Přichází tak s novou strategií, a to Process-Architecture-Optimalization, v jejímž rámci má nejdříve nastoupit nový výrobní proces, pak vylepšená architektura a nakonec optimalizace obojího. To vše v rámci třech procesorových generací, přičemž aktuálně to bude Broadwell - Skylake - Kaby Lake.





To můžeme dát do souvislosti s plány společnosti TSMC, která naopak chce zrychlit. Letos se dostanou na trh první 16nm GPU NVIDIA vyráběná právě u TSMC, v příštím roce bude spuštěna výroba pomocí 10nm procesu (ale pouze mobilní čipy) a v roce 2018 už to bude 7nm proces, který bude určen i pro výkonné čipy. Je jen otázka schopností společnosti TSMC, zda se jí takové kombo podaří. Však Intel chce spustit 10nm výrobu sice také v příštím roce, ale pak by měl dle nové strategie přijít další proces až v roce 2020.


AMD: Polaris a AM4


Zatím ještě nejsou žádné informace o tom, kdy mají dorazit na trh první základní desky se socketem AM4, ale o něm samotném se objevily nějaké podrobnosti. Půjde o typ µOPGA, tedy socket určený stále pro procesory s piny, ale ty budou menší a hustěji uložené, aby se jich do socketu mohlo vejít 1331. Jako první mají tento socket využít APU Bristol Ridge, stále ještě 28nm procesory vycházející z Bulldozeru. To pravé má přijít až s nástupem 14nm CPU Zen.

Velice živým tématem je generace grafických čipů AMD Polaris, o nichž již víme, že přijdou zanedlouho jako výkonnější Polaris 10 a slabší Polaris 11 na několika typech karet. Dle šéfa radeonové divize budou především o výhodném poměru výkonu a ceny, takže lze usuzovat, že AMD se letos zaměří přinejlepším na výkonný mainstream a hi-end si nechá na příští rok, kdy už bude ekonomičtější nasadit pamětí HBM2.


NVIDIA: Pascal a zase jen Pascal


V případě společnosti NVIDIA zase čekáme na grafické karty GeForce GTX 1080 a 1070 založené na čipu GP104. Jak to tedy vypadá, brzy bude sveden souboj mezi výkonnějšími kartami nových generací, ale co se týče levnějších a slabších karet, tady by mělo mít pouze AMD k dispozici nové modely. NVIDIA plánuje také své Pascaly s čipem GP106, ale ty dorazí a někdy na podzim.





Můžeme se těšit na to, co předvedou nové generace Pascal a Polaris, neboť obě se konečně posunou z 28nm procesu a slibují nezanedbatelná vylepšení svých architektur. Na druhou stranu, přechod na HBM2 se zatím nekoná a s paměťmi GDDR5X to také zatím asi nedopadne.


Windows 10 Anniversary Update: bude výročí


Uprostřed minulého léta Microsoft vypustil do světa hotovou verzi systému Windows 10, kterou se nyní chystá uctít "výroční aktualizací", čili Anniversary Update, jež byla dříve známá jako Redstone 1. Jak toto označení napovídá, nejpravděpodobněji se jeví její nástup na samotném konci července.

Microsoft nezapomněl uvést, že jeho Windows 10 se v celé historii tohoto operačního systému šíří zdaleka nejrychleji, a stále je tak v plánu dosáhnout cíle 1 miliardy aktivních zařízení s Windows 10 (nyní je Microsoft někde za čtvrtinou). Dříve se ale mluvilo o horizontu 2 až 3 let, zatímco dnes už se mluví pouze o samotném cíli.


Intel Broadwell-E: 10 jader na cestě


Společnost Intel na rozdíl od AMD a NVIDIE nechystá běžným uživatelům na tento rok nic zásadního, tedy pokud nás něčím nepřekvapí. Má sice v rukávu paměti 3D XPoint, ale ty nebudou hned k dispozici v podobě SSD pro běžné spotřebitele. Zájemci o výkonnou sestavu se ale mohou těšit na procesor Core i7-6950X, který bude jako první své řady vybaven deseti procesorovými jádry a navíc slušnou dávkou 25 MB L3 cache.





Nicméně Intel si přeci jen přichystal jedno překvapení, které ale jednak není určeno nám a potom je docela nemilé. Chce totiž v rámci restrukturalizace propustit asi 11 procent svých zaměstnanců, což dělá 12.000 lidí, podstatně více, než kolik zaměstnává celé AMD. "Těšit" se asi mohou především ti, kteří jsou součástí největší PC divize. Ta stále tvoří největší podíl na tržbách, ale do budoucna bude její význam klesat.
 
Trendy a obecný přehled – březen

Letošní jaro se nese ve jménu virtuální reality, nových API Vulkan a DirectX 12 a také v očekávání nových generací grafických karet AMD a NVIDIA. To má společné především jedno téma, tedy počítačovou grafiku. VR headsety potřebují silné grafické karty, s čímž mají pomoci právě nové očekávané modely, ale také nová API, která mají zajistit vyšší výkon i nižší zpoždění efektivnějším využitím hardwarových prostředků. Zato Intel je v této době z našeho hlediska spíše na okraji zájmu.


VR (AR) všude, kam se podíváme


Téma virtuální reality bylo tedy v posledním měsíci živější než kdy jindy. Znovu bylo oživeno téma headsetu Vrvana Totem, který chce zaujmout především kombinací virtuální a rozšířené reality s využitím dvou předních kamer. Vedle toho se objevily i nové AR brýle Moverio BT-300 a Meta 2, jež vytvoří konkurenci pro Microsoft HoloLens. Téma rozšířené reality ale není tak aktuální jako virtuální, neboť první herní VR headsety už jsou tu.





Už i u nás je tedy v plném proudu předprodej HTC Vive, který se přidal k headsetu Oculus Rift. Zmínit ale můžeme také zbrusu nový Sulon Q, který je také něčím speciální. Nepotřebuje totiž být připojen k počítači a vystačí si s 35W APU od AMD, takže jde o počítač v headsetu, jenž by také měl mít vlastní baterii. A stejně jako Totem má dvě přední kamery a dokáže vedle VR nabídnout i AR. Je tedy jasné, že toto téma jen tak brzy neutichne a my si budeme číst o nových produktech a dalších vyvíjených novinkách.


Počátek Vulkan a DirectX 12


V únoru jsme se dočkali první verze API Vulkan, které si již můžeme vyzkoušet, nebo AMD i NVIDIA již mají své ovladače, oficiálně podporující toto API. Problém je ten, že to zatím nemůže posloužit pro běžné hraní, neboť zatím pod ním nezahrajeme téměř nic. DirectX 12 na tom také nejsou moc dobře, ale v jejich případě už máme na trhu nyní již snad bezproblémové Gears of War: Ultimate Edition, nový Hitman a chystají se Ashes of the Singularity.

Letošní březen tak znamená i příchod prvních hotových titulů, které jsou oficiálně určeny pro DirectX 12, i když je třeba počkat na to, až se objeví hry, jejichž enginy byly přímo vyvinuty pro toto API. Zatím se lze jen dohadovat, zda nové hry dokáží skutečně výhod DirectX 12 využít, nebo ne.


AMD Polaris a NVIDIA Pascal


Dvě generace grafických čipů, které snad již brzy svedou lítý souboj o obsah našich peněženek, jsou horkým tématem posledních týdnů. V případě Pascal jde tedy více o spekulace než fakta, i když už víme, že čip NVIDIA GP100 má nabídnout výkon až 12 TFLOPS. AMD ale bylo s ohledem na generaci Polaris už daleko sdílnější, a to především na GDC 2016.





Tam AMD představilo především kartu Radeon Pro Duo s celkovým výkonem 16 TFLOPS, což je tedy rovnou o 4 více, než slibuje chystaná GP100. Rozdíl je ale ten, že jde o dvoučipovou kartu na půli cesty mezi Radeonem a FirePro. Vedle toho už se AMD více rozpovídalo o nových Polarisech a Raja Koduri slíbil, že tato generace bude především o dobrém poměru výkonu a ceny. Představeny byly také další generace a jak jsme se dozvěděli, HBM2 nastoupí až s kartami Vega v příštím roce, které budou přímo stavět na Polarisech a pak už nastoupí Navi slibující jistou škálovatelnost a paměti nové generace.


A to ostatní...


Mezi jiné zajímavé novinky patří studie firmy Google ohledně výdrže SSD v jejích datacentrech, která je založena na dlouhodobém sledování při praktickém nasazení. Přináší přitom některé překvapivé informace. Dále se opět probírají možnosto nástupu EUV litografie, která už tu dávno mohla být, ale zatím nebyla potřeba a ani dnes není v takovém stavu, kdy by mohla být prakticky nasazena. V případě 7nm procesů ale už by to mohlo být jinak.

Probíral se také Microsoft a jeho snaha prodávat vedle jiného softwaru ve Windows Store i AAA hry, což z mnoha důvodů bylo kritizováno a přidal se i vývojář enginu Unreal. A pokud sledujete evropský vesmírný program, jistě vám neuniklo, že k Marsu odstartovala sonda ExoMars, za níž by měla za dva roky následovat další, která již ponese první evropské vozítko. To bude na Rudé planetě hledat stopy života.
 
Trendy a obecný přehled – únor

Únor byl po smršti na CES 2016 jako obvykle chudší na představené novinky, ale zato bohatější na spekulace o některých zásadních produktech, které se chystají pro tento rok. Jde především o grafické karty AMD a NVIDIA a procesory AMD, jež zde ale nebudeme řešit a raději se podíváme na jiné zajímavé novinky a trendy.


Paměti GDDR5X budou, ale kdy a v čem?


Hitem letošního roku budou bezpochyby paměti HBM2, které využije AMD i NVIDIA, ale Micron vkládá naděje i do svých GDDR5X. Ty se nedávno dočkaly certifikace od asociace JEDEC a jejich hlavní výhodou je, že přímo vychází z dlouhodobě ověřených GDDR5, oproti nimž však jsou schopny poskytnout dvojnásobnou propustnost při snížené spotřebě.





Micron má již GDDR5X připraveny pro masovou výrobu a uvádí, že ani nebude nutné začínat na nižších rychlostech, takže by mohl již od začátku vyrábět moduly, které by mohly na grafických kartách nabídnout propustnost kolem 700 GB/s, čili cca dvojnásobek dnešních. Jenomže výrobci karet musí plánovat, a tak nelze automaticky očekávat, že karty chystané pro letošní rok tyto paměti využijí a je jisté, že Pascal a Polaris budou využívat nové HBM2 a staré GDDR5. Zda se mezi ně dokáží v rámci jedné generace vmáčknout i GDDR5X, to je velká otázka.


PC hry jsou stále úspěšné navzdory mobilnímu trhu


Platforma PC je pro vývojáře her stále největší trh, který napříč všemi platformami v minulém roce dosáhl hodnoty 61 miliard dolarů. Oproti očekáváním ale deset nejúspěšnějších PC her vydělala svým tvůrcům více peněz než desítka top mobilních her a pak si PC hry na celkovém trhu uzmuly více než poloviční podíl.

To je velice dobrá zpráva pro celý trh s počítači typu PC, a to desktopovými i mobilními. Notebooky už těží a budou ještě více těžit z toho, že AMD a NVIDIA pro ně nabízí grafické čipy, jež jsou už tak efektivní, že na nich můžeme provozovat moderní 3D hry ve vysoké kvalitě a rozlišení. S další generací grafických čipů to bude bezesporu ještě lepší, takže můžeme očekávat větší průnik mobilních počítačů mezi herní PC.


Nastupuje nový standard Wi-Fi: 802.11ad


Mnoho uživatelů si vystačí s Wi-Fi generace 802.11n či ještě starší a nepotřebují vysokou propustnost nabízenou routery s Wi-Fi 802.11ac, které jsou ve svých výkonných verzích stále velice drahé. Na trh se ale již dostal router TP-Link Talon AD7200 vybavený rozhraním 802.11ad, které se chystá Intel propagovat pod značkou WiGig.





Wi-Fi 802.11ad ke dvěma pásmům (2,4 a 5 GHz) přidává další 60GHz, díky němuž může zmíněný Talon dosáhnout celkové propustnosti 7133 Mb/s, na čemž se 60GHz pásmo podílí svými 4600 Mb/s. Je ale zřejmé, že s dosahem takového rozhraní to nebude zrovna slavné. Intel se chce přitom zasadit o to, aby se nový standard co nejdříve probojoval do mainstreamu, k čemuž využije také pomoc společnosti Qualcomm.


Vulkan je hotový a každý si jej může vyzkoušet



Khronos Group vypustil do světa první verzi API Vulkan, pro kterou si již AMD i NVIDIA připravily betaverze svých grafických ovladačů, a tak si může každý vyzkoušet, jaké toto API je z pohledu uživatele. Jde o hru Talos: Principle, kterou si tak můžeme pod Vulkanem zahrát na kartách Radeon i GeForce, přičemž na rozdíl od DirectX 12 si ji mohou vyzkoušet také uživatelé starších verzí Windows, nejen nejnovějších Windows 10. A právě tato multiplatformita bude hlavní výhodou Vulkanu, který nebude určen pouze pro Windows 10 jako DirectX 12 nebo Mac OS jako Metal, ale pro různý hardware a různé operační systémy.


Virtuální realita se stále rozšiřuje


V únoru jsme přinesli aktualizovaný článek s přehledem VR a AR headsetů a objevily se i jiné zprávy. NVIDIA již dříve ohlásila vývoj headsetu, který bude řešit problém se sbíhavostí očí a akomodací čoček, což jiné VR headsety naopak neřeší vůbec a výsledkem může být problém s rovnováhou a bolesti hlavy. NVIDIA tak již ukázala prototyp NE LFD headsetu vybaveného dvěma displeji, mezi nimiž budeme moci přeostřovat, což je právě lék na bolehlav.





Vedle toho i firma Google oznámila, že pracuje na autonomním VR headsetu. Dříve představila částečně jako legrácku papírový VR headset, který se však ujal a každý si jej může za několik dolarů koupit. Nyní chce ale vytvořit headset, který by pracoval sám o sobě, takže bez telefonu, počítače nebo čehokoliv jiného. Bude tak mít vlastní displej a rovněž specializovaný procesor, který má dodat společnost Movidius. Zatím je ale vývoj tohoto produktu na samotném začátku.
 
Trendy a obecný přehled – leden

Na začátku tohoto roku jako obvykle proběhl veletrh CES 2016 a my jsme v rámci nedávného článku pokryli právě nové trendy a novinky, čili můžete pokračovat zde: CES 2016: novinky a trendy pro tento rok.



Komentáře ke komponentám


Procesory


Dnešní střední proud znamená 4 jádra od Intelu, jež mají z hlediska poměru ceny a výkonu v klasických aplikacíchnavrch oproti procesorům AMD, u kterých je fyzicky třeba i 8 jader, i když ta sdílí některé své prostředky. Ne že by procesory AMD neměly žádný potenciál, ale pokud chcete mít počítač na obecné použití, jsou modely od Intelu výhodnější. Nicméně i AMD má co nabídnout, neboť jeho vícejádrové procesory FX jsou sice zastaralé 32nm modely s vysokou spotřebou, ale dají se sehnat levně a vzhledem k pomalému vývoji CPU v posledních letech na tom nejsou až tak špatně.

V této době je tedy aktuální procesorová generace Intel Core "Skylake" s konkurencí AMD FX "Vishera". AMD má ještě na trhu APU, ovšem ta aktuální v podstatě nemají co nabídnout. Čekáme pak na generaci Intel Core "Kaby Lake", jež může leda tak překvapit a velké naděje se vkládají do procesorů AMD "Zen", zbrusu nových modelů, jež budou představovat obrovský skok z 32nm architektury na 14nm.


Chlazení


Výrobci se u chladičů už jen předhánějí, kdo bude mít větší a o ždibínek účinnější. V pasivní části se toho moc nemění, na rozdíl od lopatek ventilátorů, u nichž se setkáte s různými výstupky, dvojím profilováním a podobně, ale to už dnes také není tak horké. Procesorové chladiče už nejsou zdaleka tak zajímavé téma jako kdysi, a to především proto, že spotřeba, tedy i výdej tepla procesorů, se v posledních letech snižuje. Veškeré desktopové Skylake až na dvojici odemčených procesorů s označením K má TDP 65 W, na což nám postačí klidně i BOXovaný chladič, pokud nemáme vysoké nároky na tichý provoz. Pokud ale doporučujeme procesory K, výkonný chladič k nim patří, protože tyto procesory by byl nesmysl kupovat, aniž bychom je plánovali přetaktovat.

Chlazení počítačových skříní je dnes také už téměř mrtvé téma. V drtivé většině případů bude stačit základní výbava, tedy ty ventilátory, které ke skříni dostaneme. A pokud máte pocit, že ne, dokupte si ventilátor navíc.


Operační paměti


U operačních pamětí vždy platilo pravidlo: lepší je více paměti, přestože pomalejší. Tedy v případě běžné kancelářské činnosti. S nástupem SSD a integrovaných grafických čipů do procesorů již to platit nemusí. Pokud chcete využít grafický čip v procesoru, je dobré dbát na to, aby operační paměť měla aspoň 1600 MHz a u nejvýkonnějších APU od AMD už dávno nestačí ani 2400 MHz DDR3. Na výkon ve hrách to má výrazný vliv, a právě proto Intel své nejlepší grafiky Iris Pro vybavuje 64 nebo 128 MB paměti eDRAM, díky níž jsou tato iGPU daleko lepší než konkurenční APU generace Kaveri.

Navíc jsou tu SSD, jež umožnily výrazné zrychlení načítání dat a menší operační paměť tak už nemusí tolik vadit jako dříve. Její velikost je tak dnes diskutabilní. Na běžnou kancelářskou práci a dnešní hry obvykle stačí i 4-8 GB. Jakmile však potřebujete pracovat v něčem náročnějším, je 16 GB dobrý základ. Kolik osadit do sestavy tak hodně záleží na využití. Dnes už jsou aktuální paměti DDR4, které se staly v případě procesorů Intel standardem a nástup socketu AM4 odstartuje jejich éru i u firmy AMD.


Skříně


Trendem moderní doby je co nejvíce strohý design. Důkazem je skříň Fractal Design Define R4, která se stala hitem a špatně nevypadá ani její nástupkyně Fractal Design Define R5. Extravagantní skříně patří hlavně do herních sestav, i když jejich popularita i zde klesá. Pro kancelářské sestavy se dnes hodí malé skříně. Velkou skříň si užijete doma a pro pracovní stanici, ale v kanceláři bude z velké části prázdná, což je zbytečné.


Zvuková karta


Obvyklý přístup je dnes: "neřeším, je na základní desce". Pokud nejste opravdoví hudební fajnšmekři či nepotřebujete speciální zvukovou kartu, ta integrovaná obvykle stačí. Zvlášť v poslední době výrobci desek dbají na kvalitnější zvuk. Obvykle umí 7.1, má 100% podporu operačního systému a hry už také nezpomaluje. Pokud ale máte lepší repro, je dobré se poohlédnout po lepší zvukové kartě. Je totiž škoda degradovat reproduktory s cenou kolem 6 000 Kč integrovanou zvukovkou. Např. Asus Xonar DX poskytuje vysoký odstup signálu od šumu, ale už není tolik vhodná na hraní her, kde jsou lepší zvukové karty Creative Sound Blaster X-Fi. Pro opravdové fajnšmekry je tu např. externí DAC Audiolab M-DAC a podobné.


Pevné disky a SSD


Obecně platí důležité pravidlo: SSD pro operační systém a HDD pro data. Tím si značně zrátíte bootování systému a čekání při spouštění programů (u náročných programů bude prodleva samozřejmě stále znatelná). V redakci máme názor, že je lepší ušetřit na procesoru nebo příslušenství a investovat do kvalitního SSD, tedy ne toho nejlevnějšího na trhu, čímž se odezva počítače výrazně zrychlí. Jaké SSD zvolit, to je otázka financí. Základní kapacita je 120/128 GB, což bude stačit na operační systém a základní aplikace, ovšem hry dnes na disku zaberou i několik desítek gigabajtů a zrovna tato data se pochopitelně vyplatí mít pro svižný běh mít uložena na SSD. Můžete tedy počítat sami, zda vám poslouží minimální základ, nebo si nevystačíte ani s 256GB SSD.


Periferie


Někomu může stačit obyčejná klávesnice a myš za 300 Kč, někomu nebude stačit příslušenství za 10 000 Kč. Je třeba si uvědomit, co k počítači opravdu potřebujete a co chcete. A nejvíce investovat do toho, co používáte nejčastěji. Určitě je dobré investovat do kvalitních periferií a koupit si klávesnici, která vám bude vyhovovat rozložením kláves a celkovým provedením, přičemž zvyk je zde opravdu železná košile. Pracujete-li v noci, je možné si zvolit podsvícenou klávesnici, jejíž popisky ale na druhou stranu bez podsvícení mohou být špatně vidět a v noci mohou být rušivé.

Píšete hodně textu? Pak se poohlédněte po mechanické klávesnici, jež jsou ale obvykle výrazně dražší, ale zase poskytne daleko lepší odezvu kláves, která bude téměř u všech stejná. Na trhu se v posledních letech také objevilo mnoho nových typů klávesnicových tlačítek, především od Cherry MX, mezi nimiž si lze vybrat. Zde ale silně doporučuji se s nimi před koupí seznámit osobně, což vám žádný popis, video ani recenze nenahradí.


Software


Coby operační systém pro počítače vhodné i na hry doporučujeme moderní Windows 10. Investice do antivirového programu se s ohledem na dobrý balík od Microsoftu (Security Essentials) zdá být už zbytečná. Doba drahých antivirových programů je pryč a pokud používáte zdravý rozum a neklikáte bezhlavě na všechny odkazy, co kde vidíte, nemá drahý antivir už moc velké opodstatnění.





Další software je už vaše volba. Pokud potřebujete jen základní psaní dokumentů, asi není třeba velký balík Microsoft Office, ale může stačit Libre Office (dříve Open Office), a to i přes jeho těžkopádnost v ovládání. Také u editace fotografií můžete často slyšet, že Photoshop je to pravé. Ano, obvykle je to pravda. Ale je to to pravé i pro vás? Nestačí si při výběru příslušenství zjistit, zda nedodávají např. Photoshop Elements jako bonus? Např. koupíte-li si grafický tablet, může být Photoshop Elements už přibalen. Také existují bezplatné varianty typu Gimp či Paint .NET. Ty sice poskytují pro někoho krkolomné ovládání (Gimp), nebo nedostatečné funkce (Paint .NET), ale tyto výtky jsou platné z pohledu profesionálů. Pokud potřebujete jednou za týden upravit dva obrázky, může vám bezplatná varianta bohatě stačit.

Je dobré myslet i na katalogizaci fotek. V téměř každé rodině je už aspoň 1 digitální foťák a i ty vytlačují mobilní telefony. Existují opět placené programy stylu Adobe Lightroom, ale pro běžné použití dostačuje (a někdy je i lepší, navíc je v češtině) Zoner Photo Studio (viz naše recenze verze 17), který za svou cenu poskytuje opravdu mnoho. Pro domácí použití jde o nepřekonatelný nástroj.


Čeho se vyvarovat


U softwaru je dobré se vyvarovat hlavně různých drobných prográmků slibujících zlepšení výkonu počítače. Paradoxně obvykle jen brzdí počítač. Také různé utilitky předinstalované v noteboocích jsou spíše na škodu. Preferovat bychom měli dobře nastavený a spravovaný systém, s čímž vám může pomoci někdo zdatný z vašeho okolí.

  

Doporučené fotoaparáty

 
Vybíráte nový fotoaparát? Na Digimanii je pro vás testujeme a na základě toho každý měsíc přinášíme přehledný souhrn s doporučenými modely z jednotlivých kategorií s odkazy na naše vlastní vyčerpávající recenze pro podrobné informace: www.digimanie.cz/doporucene-fotoaparaty 
reklama