reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC sestavy: prosinec 2015

21.12.2015, Jan Vítek, Milan Šurkala, návod
Doporučené PC sestavy: prosinec 2015
V tomto článku se podíváme na doporučené konfigurace vhodné pro různá využití. Od levných, malých a úsporných nettopů přes sestavy OFFICE a HOME až po herní a vysoce výkonné sestavy GAME a TOP.

Základní otázka: PC či notebook?


Opravdu potřebujete mobilitu? Opravdu chcete tahat notebook na dovolenou? Nestačí pro vyřízení nejnutnějších věcí mobilní telefon? Pokud ano, je vhodnější stolní počítač. Pokud jste např. student, co každý týden/čtrnáct dní jezdí přes půl republiky vlakem, notebook oceníte. I ve škole je notebook výhodný, protože si můžete např. hned zjistit, zda jsou v knihovně skripta, nebo si stáhnout potřebné podklady pro semestrálku. Zajímavou variantou je využití stolního počítače a tabletu, který může sloužit jako poznámkový blok, přenosné médium pro dokumenty a např. ve škole pro prohlížení zadání, kontrolu výsledků atd. Na hlavním/velkém počítači budete doma už pracovat.





Pokud zvolíte notebook jako hlavní počítač, je dobré dbát hlavně na ergonomii. Na cestách asi těžko vyřešíte, že notebook je nízko a musíte se nad ním hrbit. Pokud si jej ale usadíte na svůj stůl, bylo by dobré jej mít alespoň trochu podložený či dokonce zdvihnutý, aby horní okraj obrazovky byl v úrovni očí, resp. lehce pod. Možnou variantou je dokoupení LCD monitoru a klávesnice, kterou hned po položení na stůl do notebooku zapojíte. Tím se notebook promění ve stanici pro kancelářské použití. Pokud ale plánujete např. renderovat 3D grafiku, na notebook se nespoléhejte, jelikož není stavěn na dlouhodobou zátěž procesoru na 100 % a pokud např. přes noc pustíte render, může se stát, že notebook už neprobudíte. Notebook není pracovní stanice.



Trendy a obecný přehled


Předvánoční nákupní sezóna už pomalu končí a my se můžeme těšit na období plné slev, těch opravdových i virtuálních. Na co se ale můžeme těšit ještě a co se za poslední měsíc událo?


AMD: Radeon Software Crimson


Společnost AMD je v poslední době velice aktivní a asi nejvíce pak její staronová divize Radeon Technologies Group. Ta si pro majitele Radeonů připravila zbrusu nové ovladače Radeon Software Crimson, které nabízí přepracované uživatelské prostředí, nové funkce a také i nárůst výkonu. Zároveň s tím se ale majitelé starších Radeonů s architekturami VLIW4 a VLIW5 dočkali ukončení přímé podpory. Ovladačům Crimson se také nevyhnuly potíže, které způsobily, že na některých kartách se společně se zátěží a teplotou nezvyšovaly otáčky ventilátoru, takže se GPU přehřívalo, ale AMD už má tuto věc vyřešenou.





Poté se objevil i malý problém s vodními chladiči pro karty Radeon Fury X, jejichž prodej se snažila zatrhnout společnost Asetek, jejíž patenty dle soudního rozhodnutí porušuje Cooler Master, jenž právě pro uvedené Radeony vyrábí vodní chladiče. Nicméně v rozsudku jsou jmenovány pouze přímé produkty firmy Cooler Master a karty Radeon Fury X zmíněny nejsou, proto AMD na výzvu Aseteku ukázalo tůdle.

Pro příští rok si AMD krom nové generace karet chystá také zprovoznění FreeSync na HDMI, DisplayPort 1.3 i lepší HDR.


NVIDIA GTX 960 Ti: konkurence pro R9 380X?


Nástup karty AMD Radeon R9 380X určitě nenechal společnost NVIDIA chladnou, protože tato nová karta obsadila segment trhu, který je zákazníky vyhledávaný a NVIDIA v něm nemá zatím ani jednu kartu. Začalo se tedy mluvit o tom, že firma připravuje model GeForce GTX 960 Ti, který by se zařadil do nabídek obchodů s podobnou cenou jako R9 380X.

Karta by měla využívat mezi 1024 a 1664 shadery, přičemž pravděpodobný je počet 1280 či 1480 shaderů a vzhledem k tomu, že 2GB modely GTX 960 se stahují z trhu, je jedině možné, že tu bude objem 4 GB paměti GDDR5. Na to všechno si ale musíme počkat.

Z podobného soudku pak přišla informace, že karty GeForce GTX 750 dosud využívající GPU první generace Maxwell dostanou nový typ GPU, který již bude generace Maxwell 2.0. Nové verze karet by tak měly podporovat rozhraní HDMI 2.0 stejně jako technologie Dynamic Super Resolution, Third Generation Delta Color Compression, Multi-Pixel Programming Sampling, Nvidia VXGI (Real-Time-Voxel-Global Illumination), VR Direct a Multi-Frame Sampled Anti-Aliasing(MFAA).


Raspberry Pi Zero v ceně 150 Kč


Raspberry pro všechny, to je cílem stejnojmenné nadace, která nyní dostala na trh malinký model Pi Zero v ceně 150 Kč. Použitý čip má být přitom o 40 % výkonnější než ve vůbec prvním modelu Raspberry Pi, takže se jedná o velice zajímavý produkt pro ty, kteří si chtějí levně postavit vlastní meterologickou stanici, multimediální přehrávač nebo jiné zařízení, na jehož provoz bude stačit 1GHz jádro ARM11 a 512 MB paměti RAM.





Snadné taktování pamětí i běžných CPU Skylake je možné


Společnost ASRock se jako první pochlubila, že na jejích deskách s čipsetem B150, H110, H170 i Q170 budeme moci přetaktovat paměti DDR4, čímž docílíme vyšší datové propustnosti. Ovšem více zájmu vzbudilo to, že můžeme přektatovat i běžné desktopové procesory Skylake, které nepatří mezi dvojici s označením K. Potřebujeme k tomu vhodnou desku s čipsetem Z170, jaké má již v nabídce ASRock, MSI a následovat mají přinejmenším ještě Asus a Gigabyte. Pak si můžeme začít hrát s frekvencí BLCK, která společně s násobičem určuje výsledný takt procesoru a vtip je v tom, že BLCK už není spojena s dalšími frekvencemi, jejich zvyšování by způsobovalo nestabilitu. Lze tak přetaktovat z generace Skylake i Core i3 nebo dokonce procesory Pentium, tedy do té doby, než Intel najde způsob, jak nám to zatrhnout.


Intel v příštím roce: Broadwell-E a EP


Procesory Broadwell-E budou pro nás zajímavější, protože jde o novou generaci CPU pro HEDT a platformu X99. Poprvé se sem zařadí i desetijádrový procesor, což bude model s označením Core i7-6950X. Ten bude podporovat Hyperthreading a využije celkem 25 MB paměti L3 cache, přičemž využít ho budeme moci i na starších deskách.





Vedle nich přijdou na trh také procesory Broadwell-EP, čili serverové a stanicové Xeony, v jejichž případě to bude ještě zajímavější. Očekáváme i 22jádrový model s podporou Hyperthreadingu a celkem 55 MB L3 cache, tedy model Xeon E5-2699 V4. I tyto procesory budou určeny pro stávající platformu, tedy v tomto případě Grantley-EP, takže ani v jejich případě nebude nutné měnit základní desky.


Příští generace karet: GDDR5X a HBM2


V posledních dnech se vykrystalizovaly informace týkající se pamětí určených pro nové grafické karty AMD a NVIDIA s GPU vyráběnými novými procesy. Ta budou potřebovat podstatně rychlejší paměti, aby se mohla aspoň přiblížit všude omílanému dvojnásobnému výkonu oproti aktuálním generacím.

Jedním z výrobců těchto pamětí bude Micron, jenž nedávno uvedl, že pro nové karty bude vyrábět paměti GDDR5X. Ty slibují až dvojnásobnou propustnost na pin, a tedy i celkově, takže by se měl paměťový systém dostat na cca 700 GB/s. V takovém případě by GDDR5X stačily i na výkonnější modely nových karet, takže pak by byly paměti HBM2 s očekávanou terabajtovou propustností určeny jen pro hi-endovou smetánku.


Trendy a obecný přehled – listopad

Událost, na kterou spoléhá mnoho výrobců a prodejců nejen počítačového hardwaru, je tu. My se ale podíváme na to, co všechno důležitého se stalo v uplynulém měsíci.


WD kupuje SanDisk a pustí se do SSD


Ke konci října se začala řešit akvizice firmy SanDisk, o niž se ucházel WD. Samotný SanDisk se již nacházel ve složité situaci, kdy potřeboval mohutně investovat, aby mohl vůbec mezi dravými firmami dneska přežít. Nicméně stále je to pro WD velice velké sousto se srovnatelnou tržní hodnotou, i když SanDisk se v poslední době potýkal s prudce klesajícími tržbami.





WD tak bude moci snad již brzy vyrábět vlastní modely SSD, a to s využitím svých pamětí i kontrolerů, takže se nebude muset spoléhat na řešení někoho jiného (pokud se tak samozřejmě sám nerozhodne). Uvidíme, kdy se tato akvizice projeví na nabídce firmy WD. Ta mezitím byla okleštěna o pevné disky WD Green, jež asimilovala řada WD Blue.


DirectX 12: spojení výkonu různých karet je realita


Ještě před nástupem nových DirectX 12 se mluvilo o tom, že jednou z jejich hlavních novinek bude možnost spojit výkon grafických karet i integrovaných jader různých architektur i výkonu. Nyní se již objevily první testy díky speciální verzi hry Ashes of the Singularity, které ukázaly, že tato funkce skutečně funguje. Většinu uživatel tedy asi nebude zajímat spojení karet formátu GeForce GTX 980 Ti a Radeon R9 Fury X, ale spíše to, zda dokáže samostatné grafice nějak přispět integrované GPU v procesu. Skutečně by mělo, i když třeba jen několika málo FPS, ale i to se může hodit.


AMD Radeon Software Crimson, plná Antigua a snad i Fury X2


Co se týče grafických novinek firmy AMD pro závěr tohoto roku, jistý je příchod přepracovaných ovladačů nahrazujících Omegy, které vstoupí ve známost jako AMD Radeon Software Crimson. Nebudou se týkat výkonu a optimalizací na hry (tedy alespoň v úvodní verzi), ale nabídnutí zcela nového grafického uživatelského prostředí i nových funkcí pro nastavení grafiky a herních profilů.





Vedle toho se můžeme těšit na karty AMD Radeon R9 380X s plně vybaveným čipem Antigua s 2048 shadery a cenou kolem 250 USD. AMD zaútočí na segment trhu, respektive jeho mezeru mezi kartami GeForce GTX 960 a 970, kde NVIDIA zatím nemá čím konkurovat. Před koncem roku by se pak měla objevit ještě karta Radeon R9 Fury X2 se dvěma čipy Fiji XT. Ta se má stát novou nejvýkonnější grafickou kartou na světě a jako takovou si ji moc lidí nepořídí.


HP se dělí na dvě firmy


V posledních letech jsme si zvykli spíše na akvizice a navazování spolupráce, ovšem v případě firmy HP je to jinak. Ta oznámila, že se rozdělí na dvě společnosti, a to HP Inc. a Hewlett Packard Enterprise (HPE). HP Inc. se zaměří především na oblast osobních počítačů a tiskáren, zatímco Hewlett Packard Enterprise na "komerční počítačové systémy, software a technologické služby". První společnost povede Dion Weisler, dosavadní CEO HP a druhou pak Meg Whitmanová.


Steam Hardware je tu: počítače, OS, ovladač i Steam Link


Společnost Valve dodržela slovo a nedávno vypustila do světa Steam Hardware, pod čímž se ukrývají počítače Steam Machine s operačním systémem Steam OS, gamepadový ovladač Steam Controller a také Steam Link, zařízení pro hraní her renderovaných na Windows PC s platformou Steam na televizoru.





K dispozici je tedy vše potřebné, ovšem zákazníci by měli dobře zvážit, co se jim z toho vyplatí a co ne. Jde především o podporu her na Steam OS, slabý výkon pod tímto systémem a prostě to, zda je vhodné vůbec uvažovat o některé Steam Machine. Steam Link totiž odvede ve spojení s výkonným PC s Windows možná i lepší práci, a to za zlomek ceny nového PC.


Windows 10 verze Threshold 2 přináší více výkonu a stability


Microsoft vypustil do světa velkou souhrnnou aktualizaci systému Windows 10 sestavení 10586, která dostala označení Threshold 2. Nenabídne nám moc změn, které by byly patrné na první pohled a namísto toho bychom se měli těšit z rychlejšího a stabilnějšího OS. Ten tak má na stejném zařízení nabootovat o 30 % rychleji než Windows 7 a pak tu jsou různé opravy, pro jejichž provedení Microsoft nasbíral v průběhu posledních dvou či třech měsíců nové podklady od uživatelů první finální verze systému. Pokud se vám aktualizace dosud nenainstalovala, můžete ji popohnat dle tohoto návodu.


Intel, NVIDA a AMD o supercomputingu: blízká budoucnost


Tyto tři společnosti se zúčastnily konference SC15 v Texasu, která má za téma superpočítače a vůbec supercomputing. Všechny přitom měly co nabídnout a ve všech případech se mluvilo o různých akcelerátorech. Intel propagoval své budoucí Xeon Phi "Knights Landing", NVIDIA zase profesionální Tesly, mobilní Jetson TX1 a jiné a AMD pak iniciativu Boltzmann, která má díky snadné konverzi kódu do C++ vzít vítr z plachet architektuře CUDA a posloužit k vyšší oblibě karet FirePro. Více v aktualitě.

Trendy a obecný přehled – říjen

Podzim je v plném proudu a výrobci doufali, že jako obvykle nastane s nástupem školního roku velké oživení prodejů PC, a to především notebooků. Ovšem nestalo se tak, z čehož mnozí obviňují Microsoft a jeho Windows 10 zdarma. Jaké jsou ale novinky?


AMD hledá finance a restrukturalizuje


AMD v tomto období hledá způsob pro financování svého provozu a výzkumu, přičemž firma chtěla odprodat svůj 20% podíl soukromému kapitálu. Rozhovory se Silver Lake nakonec ztroskotaly, čili firma má nyní hledat jiné cesty.





Rozhodla se ale ke své restrukturalizaci, což znamená, že bude znovu vytvořena grafická divize, která byla po akvizici firmy ATI zrušena, respektive spojena s divizí produkující procesory. AMD tak nyní bude mít tři divize, a to Radeon Technologies Group, Computing and Graphics (tu čeká přejmenování) a nakonec Embedded, Enterprise and Semi-custom. Grafickou divizi povede Raja Koduri (na fotografii), který v AMD pracuje již dlouhá léta a s ostatními vytvořil už první čipy pro DirectX 9, tedy Radeon 9600 a 9800 z roku 2003.

No a pak jsme se už mohli dozvědět, že AMD bude propouštět a reorganizovat. To se bude týkat celkem 5 procent zaměstnanců firmy, ovšem prý ne inženýrů a obchodníků. Firma pak chce posílit svou pozici v Číně a Evropě, o což se mají postarat noví regionální prezidenti, v našem regionu tedy Darren Grasby.

Dobrá zpráva pak je, že AMD mělo získat zpět ztracený podíl na trhu s grafickými kartami, tedy alespoň částečně.


Technologie HAMR stále nedospěla


Pevné disky už dávno nejsou tak vzrušující oblastí vývoje hardwaru, který se v jejich případě zpomalil a ztratil zájem běžných uživatelů, za což může i nástup SSD, vysokorychlostního Internetu a prostý fakt, že prodávané modely jen málokomu svou kapacitou nestačí. Seagate v posledních týdnech začal více zmiňovat nástupnickou technologii HAMR, která využije zcela nové materiály pro zápis vyšší datovou hustotou, což však vyžaduje asistenci laseru zahřívajícího povrch. A právě v tom je problém. Tato technologie ještě není dostatečně vyspělá a spolehlivá, i když první disky by se měly dostat na trh v dohledné době dvou let. Ani pak by ale neměly být lepší než dnešní disky s technologiemi PMR či SMR, přičemž právě SMR bude vylepšena ještě o TDMR (viz odkazovaný článek).


NVIDIA Pascal: 16nm GPU s až 16 GB HBM2


Pokud jde o příští generace grafických čipů, v případě firmy NVIDIA bylo již potvrzeno, že Pascal budou vyráběny v TSMC. Využit bude 16nm proces FinFET+ a paměti HBM2, přičemž grafické karty GeForce mají dostat až 16 GB těchto pamětí. To se bude ale bezpochyby týkat nástupce dnešního Titanu, ne čistě herních karet.





NVIDIA by dnes již měla mít první vzorky těchto čipů, ovšem stále čekáme na nějaké informace o AMD a jeho Arctic Islands. AMD by totiž mohlo využít stejný proces firmy TSMC, ale pak je tu také 14nm proces a firmy Samsung a GlobalFoundries. Ten by AMD mohl poskytnout jistou výhodu díky hustěji uloženým prvkům, čili na stejně velký čip by se pak vešlo více tranzistorů. Těch mají nové grafické čipy mimochodem nabídnout dvojnásobek oproti dnešnímu hi-endu, čili kolem 16 či 17 miliard.


Qualcomm útočí na serverové Intely


Společnost Intel nedávno představila své chystané serverové procesory Xeon E7 v4 “Broadwell-EX”, které nabídnou 24 jader plus Hyperthreading a až 60 MB L3 cache. Qualcomm přitom již dříve v tomto roce ohlásil, že začne Intelu konkurovat svými serverovými procesory, což tedy samozřejmě nebudou x86, ale ARM.





Nyní Qualcomm své sliby vyplnil a představil čip, který bychom na první pohled zařadili právě do portfolia Intelu. Přijde totiž v pouzdře pro socket typu LGA, jaké využívá Intel již dlouhá léta na rozdíl třeba od AMD. Jde také o 24jádrový čip, jenž má být vyráběn jistou technologií FinFET (třeba právě tou u TSMC) a v této době jej Qualcomm již testuje na Linuxu a příslušných aplikacích, třeba webovém serveru Apache.


Intel Skylake brzy přijdou v nové verzi


Na začátku října přišla překvapivá zpráva o tom, že se chystají nové verze procesorů Skylake. Ty nabídnou podporu technologie Intel Software Guard Extensions (SGX) a přijdou s novým označením S-Spec a MM. Tato technologie rozšiřující sadu x86 je známá jako inverzní sandbox, který izoluje kód a data aplikací. Ty jsou tak chráněny před malwarem. Očekávat tak můžeme nové verze procesorů Core i7, Core i5 a Xeon E3 1200 v5 aktuální 6. generace.


Kvantová logická brána i stálá optická paměť


Nakonec si povíme o dvou průlomech, jež se týkají jednak kvantových počítačů a pak i optických počítačů. V prvním případě jde o první kvantovou logickou bránu v křemíku, kterou vědci označili za poslední stavební kámen nutný k vytvoření fungujícího kvantového počítače. Čili k jeho sestavení už v podstatě nemá nic bránit, takže se snad v dohledné době dočkáme dalších zpráv o pokroku v této oblasti.




znázornění logické brány se dvěma quibity


Pak tu máme první stálou optickou paměť, čili takovou, do níž můžeme pomocí světla uložit informaci a pak ji kdykoliv zase pomocí světla přečíst, aniž bychom museli paměť nějak "udržovat naživu". Právě optické počítače by se mohly stát důležitým doplňkem pro kvantové počítače a na rozdíl od nich mají potenciál i nahradit dnešní elektronické čipy.

Trendy a obecný přehled – září

Na konci prázdnin se toho moc nestalo, ale pokud ano, šlo o důležité události, na něž se nyní podíváme.


HBM2 i od Samsungu


Vzhledem k tomu, že paměti HBM vyvíjela především společnost SK Hynix za přispění firmy AMD, měli někteří za to, že právě AMD bude mít přednostní odběr těchto pamětí a NVIDIA ostrouhá a dokonce bude nucena i s novou generací GPU využívat GDDR5. Nic z toho se ale nestane, protože SK Hynix nemá na HBM výhradní právo, to nemá nikdo. Může je tedy vyrábět právě i Samsung, který již slíbil, že v příštím roce bude mít k dispozici čipy HBM2 a právě ty bude moci využít i NVIDIA u čipů Pascal.





Paměti HBM2 od Samsungu by měly být plně srovnatelné s druhou generací od SK Hynix, a to jak výkonem, tak kapacitou. Očekávat tak můžeme dosud nevídanou propustnost 1 TB/s (nebo až 1,5 TB/s) a více než dostatečné kapacity až 48 GB. Grafické karty pro hraní her ale budou mít spíše 8 GB, které jsou pro dané účely dostatečné.

Není tak divu, že AMD Greenland počítá s využitím až 32 GB paměti a měl by se skládat z cca 18 miliard tranzistorů. Však nyní se už konečně dočkáme toho, že AMD a NVIDIA opustí letitý 28nm výrobní proces a přejdou na výrobu pomocí procesů FinFET. Zatím je jisté, že využití také 16nm FinFET firmy TSMC a otázka je, jak je to se 14nm procesy firem Samsung a GlobalFoundries. Pravděpodobné je, že 16nm budou nová GPU a 14nm chystané procesory s architekturou Zen.


Nástup pamětí DDR4


V tomto období také zažíváme nástup pamětí DDR4, jimž bude dle Intelu patřit příští rok. Na trhu jsou pro výrobce modulů paměti DDR4 stále ještě výrazně dražší než DDR3, ale výsledná cena modulů DDR4 pro nás zákazníky je již příznivá a pokud tedy kupujeme nový počítač s procesorem Intel, rozhodně se vyplatí s nimi počítat. Tedy v případě, že nemáme doma využitelné moduly DDR3, jež by mohly ještě dobře posloužit a ušetřit nám náklady.

Už nyní se ale pochopitelně řeší, jaké paměti nastoupí za DDR4, přičemž Samsung předpovídá, že ty nabídnou pracovní frekvenci 6,4 GHz.


Skylake s TDP 4,5 až 65 W nastupují


Hlavní událostí uplynulých týdnů je nástup nových procesorů Intel Skylake, které přichází na trh po již uvedených Core i7-6700K a Core i5-6600K. Jde především o řadové desktopové Skylake-S se spotřebou 35 až 65 W, jež jsou na trhu doplněny ještě třemi dalšími řadami, ale ty jsou určeny pro mobilní počítače a zařízení různých typů.





Spotřebu 91W mají tedy výhradně odemčené procesory K, takže jiné jsou daleko úspornější, což bude znát i na jejich výkonu. Konečně si tedy budeme moci zakoupit i levná 14nm Pentia nebo Core i3 pro nové základní desky vybavené moderními komponentami, například vysokorychlostními sloty M.2 (32 Gb/s) pro výkonná SSD. Ta tedy musí ve větší míře dorazit na trh, ale zatím se čeká také na to, až budou řadové procesory Skylake dostupné, což by mělo nastat 27. září.


AMD má novou divizi


O situaci společnosti AMD jako takové se v poslední době velmi diskutuje. Probírá se její nedobrá finanční situace a klesající podíly na trhu, ovšem nyní se objevila také zpráva, že AMD bude mít novou divizi - Radeon Technologies Group. Tu povede Raja Koduri, který vyvíjel už první GPU pro DirectX 9, a má tak dlouholeté zkušenosti na to, aby v AMD zaujal pozici šéfarchitekta.

AMD se tak v podstatě vrací k modelu, který platil ihned po akvizici firmy ATI. Ta se tehdy zařadila pod jeho křídla jako další samostatná divize, jenomže poté ji CEO Rory Read v rámci restrukturalizace firmy zařadil společně s procesorovou divizí do jedné s označením Computing and Graphics. Lisa Su se tedy částečně vrací k dřívějšímu stavu, ovšem nic z toho se netýká divize Enterprise Embedded and Semi-custom, čili nyní bude mít AMD ji plus Radeon Technologies Group a Computing and Graphics, která se logicky přejmenuje.


Radeon R9 Nano: nejrychlejší z trpaslíků


Nesmíme zapomenout také na zbrusu novou grafickou kartu Radeon R9 Nano, která je přímo určena pro malé počítače založené na deskách Mini ITX. Založena je na stejném GPU jako nejvýkonnější Fury X, kvůli čemuž ji ale AMD také prodává za stejnou cenu, z čehož vyplývá jediné. Pokud nevyužijete jedinou opravdovou přednost této karty, tedy malé rozměry spojené s nízkou spotřebou, pak skutečně není žádný důvod si namísto ní nepořídit Fury X či srovnatelný model od konkurence.





Trendy a obecný přehled – srpen

V parném létě jsme se dočkali dvou zásadních novinek, a to procesorů Skylake a operačního systému Windows 10, takže v žádném případě nelze mluvit o okukové sezóně. Co se tedy všechno stalo?


Windows 10 jsou tady


V polovině července se objevila zpráva, že Windows 10 už jsou RTM, čili hotovy a vzhledem k tomu, že plánované datum jejich vypuštění na trh bylo 29. července, nešlo o nic překvapivého. Microsoft nakonec splnil to, co slíbil, a tak jsme se ještě na konci července mohli podívat, jaká je finální verze Windows 10 a co nám nabídne. Mohli jsme se přesvědčit, že systém sám o sobě v podstatě hotový je, respektive alespoň v našem případě byl přechod na něj bez větších problémů. Ovšem co se týče Cortany a dalších doprovodných aplikací, na tom musí Microsoft ještě zapracovat. Tedy v případě Cortany čekáme na to, až bude vůbec pro našince k dispozici.





Microsoft se už dříve rozhodl, že možnost přechodu na Windows 10 nabídne nejdříve účastníkům programu Insider, ale pokud si sami stáhneme instalační ISO, nemusíme na nic čekat. Zájem o nový systém je velký a už v první den byla finální verze nainstalována na 14 milionů počítačů. Jejich počet dále roste a dnes to je přes 50 milionů.


AMD v problémech, tržby i podíly na trhu klesají


Společnost AMD má sice na trhu řadu nových produktů, mezi nimiž jsou nejvíce vidět karty Fury X a Fury, ale ty jsou na trhu jen krátce na to, aby ovlivnily poslední finanční výsledky a jiné údaje týkající se podílů na trhu. Tržby firmy AMD za poslední ukončené čtvrtletí se tak propadly pod miliardu dolarů, takže není divu, že z toho nebyl provozní zisk, ale ztráta, a to 137 milionů dolarů dle GAAP principů a čistá ztráta pak 181 milionů.

Ani do sledovaného podílu na trhu se samostatnými grafickými kartami se nástup nových Radeonů nemohl zatím promítnout, a tak můžeme sledovat vytrvalý sešup firmy AMD. Té se povedlo za jeden rok ustoupit ze 38 procent na pouhých 18, což zákonitě znamená, že ztracený podíl jde k firmě NVIDIA, která má na trhu velice úspěšnou řadu GeForce GTX 900.


Skylake nastoupil, zatím ve dvou exemplářích


14nm výrobní proces Intel by už měl být odladěný, ale přesto je nástup nové generace procesorů Skylake pomalý a provází jej prý jejich nedostatek. V našich obchodech ale seženeme nové Core i7-6700K nebo Core i5-6600K naprosto bez problémů, i když nejde o nejlevnější modely. I proto jsme se rozhodli procesor Skylake už zařadit do našich sestav, ale zatím pouze do té nejlepší TOP.





Intel evidentně cílí na hráče a vůbec náročné uživatele a je to logické, když jde o výkonné a odemčené procesory vhodné k pokusům o přetaktování. I proto jsou k dispozici zatím pouze desky s čipovou sadou Intel Z170, která je jako obvykle jediná v nové řadě, jež přetaktování umožní. Později samozřejmě přijdou na trh i jiné procesory Skylake a desky s ostatními čipsety a doufejme, že je Intel začne nabízet pokud možno najednou a ne salámovou metodou.


Paměti 3D XPoint: budoucnost úložných zařízení?


V současné době jsou pevné disky pro nás již relativně nezajímavým kusem hardwaru určeným především k ukládání většího množství dat a jejich archivaci. Co se týče výkonu, pak ten nás zajímá především u SSD s NAND Flash, ovšem ty mají své problémy. Výrobci ve snaze o jejich rozšíření snižují náklady pomocí výroby pokročilejšími technologiemi a využitím už ne pamětí MLC, ale TLC, což s sebou přineslo značné problémy se životností. Situaci zachraňují stále lepší kontrolery vybavené moderními technologiemi, ale také návrat ke starším technologiím a vrstvení pamětí do 3D struktur, ale i zde už výrobci naráží na problémy. Technologie pamětí NAND Flash prostě nepůsobí tak, že by se hodila i pro budoucí úložná zařízení.





Na pomoc přispěchaly firmy Intel a Micron, které představily paměti 3D XPoint a posléze také produktovou řadu Intel Optane. Zdá se, že tyto paměti v sobě kombinují to nejlepší z dosavadních technologií. Jsou oproti NAND Flash jednodušší, mnohem rychlejší, mají delší výdrž a i díky vrstvení mají i vyšší datovou hustotu. Na trhu se v nových produktech ocitnou již v příštím roce, ale bude jistě nějakou dobu trvat, než si je běžně pořídíme do našeho počítače i my. Každopadně je dobré slyšet, že technologie pro nahrazení problémových NAND Flash je připravena.


NVIDIA GeForce GTX 950: nový low-end s potenciálem


Tedy jak se to vezme, low-end. Ve své řadě jde o dosud nejslabší karta a pravděpodobně jí také již zůstane, ale nová NVIDIA GeForce GTX 950 mezi nejslabší karty na trhu rozhodně nepatří. Může to být ale prodejní hit vzhledem ke své ceně kolem 4500 Kč a slušnému výkonu, který bude stačit pro kvalitní hraní v 1080p, i když ty nejnáročnější tituly si v nejvyšší kvalitě nezahrajeme. Na to bude třeba alespoň GTX 960.

Karta je totiž vybavena 768 shadery oproti 1024 u GTX 960, ale také bude mít vyšší maximální takt. Můžeme také očekávat řadu přetaktovaných verzí, což se může týkat i pamětí, neboť zde se NVIDIA rozhodla už nevyužít 7010MHz moduly, ale 6600MHz. I v jejich případě je tu tedy potenciál pro přetaktování, ale zbytek už závisí na štěstí. GeForce GTX 950 se může stát vůbec nejoblíbenějším modelem své řady, však do koupě GTX 960 se řadě uživatelů nechtělo kvůli její ceně nad 6000 Kč. A je také oběcně známé, že nejvíce se prodávají levnější karty.

V uplynulém měsíci se toho tedy stalo dost, co stálo za zmínku a doufejme, že i v tom dalším budeme mít o čem psát.

Trendy a obecný přehled – červenec

Začátek prázdnin přinesl jedno velké téma, a sice nástup nových karet Radeon Rx 300 a především nových Radeonů R9 Fury X, které zanedlouho doplnil model Radeon R9 Fury. Jde tedy o něco slabší verzi karty s méně shadery a také ne už vodním, ale vzduchovým chlazením. My se ale už nyní kartám AMD věnovat nebudeme a podíváme se na další témata, která hýbala světem IT na přelomu června a července.


Intel Skylake: po přestávce nová procesorová generace


Na akci Gamescom 2015 chce Intel představit novou procesorovou generaci Core, čili známé Skylake. Můžeme se tak těšit, že si už mezi 5. a 9. srpnem přečteme o tom, jak výkonné jsou nové modely Core i7-6700K a Core i5-6600K, přičemž tyto informace k nám budou plynout celkem z nedaleka, tedy z Kolína nad Rýnem.





Intel se rozhodl, že Skylake vypustí na trh postupně, takže nejdříve to budou zmíněné dva procesory a příslušné desky s jedním čipsetem - Intel Z170 Express. Další procesory stejně jako pět ostatních čipsetů a desek se na trh dostanou v průběhu dalších měsíců. Připravit se také musíme na to, že drtivá většina desek bude vyžadovat paměti DDR4, čili to bude případně vyžadovat investici navíc. Je tak jistě dobrou zprávou, že Samsung se rozhodl snížit ceny pamětí DDR4.

Co se týče nástupců Skylake, tedy 10nm procesorů Cannonlake, pak ty byly možná zrušeny a namísto nich přijdou nejdříve v příštím roce opět 14nm Skylake Refresh (Kaby Lake) a později už 10nm Ice Lake chystané pro rok 2017. Otázka je, proč se už nemluví o Cannonlake a v čem by Ice Lake měly být jiné.


Grafén má další využítí, nyní jako žárovka i v bateriích


Grafén, tedy rovinná struktura složená z jedné vrstvy atomů uhlíku, nás nepřestává fascinovat svými vlastnostmi a možnostmi využití. Nyní se tento materiál ukázal vhodný i pro výrobu zařízení, které funguje stejně jako žárovka. Využije se k tomu tenký proužek grafénu natažený mezi dvěma vodiči a s podkladem z oxidu křemičitého. Po přivedení energie se grafén rozžhaví a svítí v podstatě stejně jako vlákno běžné žárovky, přičemž vlastnosti světla se dají měnit tím, jakou vzdálenost zvolíme mezi grafénem a základnou.

Nedlouho poté jsme si mohli přečíst i o tom, že tento materiál chce Samsung použít pro vylepšení stávajících baterií. Slibuje nám zdvojnásobení jejich kapacity, a to pomocí materiálu "high-crystalline graphene" aplikovaného na křemíkovou diodu. Uvidíme tedy, zda si Samsung skutečně něco takového přichystá a kdy to bude.


Windows 10: jdeme do finále


Datum vypuštění systému Windows 10 se nezadržitelně blíží, však bylo ohlášeno na 29. červenec. Není tedy divu, že se i v posledních týdnech objevovaly další a další novinky o tomto systému, i když ty nemusely být vždy přesné i přesto, že pocházely z úst či klávesnice lidí, kteří by měli být velice dobře informováni. Své o tom ví Gabriel Aul, který se rozpovídal o systému Windows 10 zdarma pro všechny Insidery, tedy lidi zapojené do programu Windows Insider, ať mají či nemají starší originální Windows 7 nebo 8.





Pak se objevily zprávy, které zase tvrzení Gabriela Aula dementovaly, takže ani poté jsme neměli zcela jasno, jak to bude s distribucí systému a po několika dnech se konečně objevilo potvrzení, že informace od Aula pravdivé nejsou. Alespoň že by systém Windows 10 už měl být ve stavu RTM, čili hotov a připraven k rozeslání OEM partnerům, výrobcům krabicových verzí, atd.


Seagate ukázal HAMR a slíbil 100TB HDD


Po již používaných technologiích PMW, SMR a kolmém zápisu dat by se měla ve světě pevných disků brzy objevit další novinka, a sice technologie HAMR chystaná více firmami. Máme ji ale spojenu především se společností Seagate. HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) ve zkratce používá speciální materiály na plotnách, které umožní daleko hustší zápis než ty stávající, ale potřebují být k tomu zahřáty. Právě k tomu poslouží integrovaný laser v hlavičkách disku, který oblast zápisu na krátký čas osvítí a zahřeje.

Seagate tedy již ukázal jeden z prvních modelů disků s HAMR, a to v akci v osmidiskovém rackovém NAS. Neprozradil ale žádné detaily o parametrech těchto disků, ovšem přislíbil, že již pracuje na nové technologii, která umožní výrobu 3,5" disků s kapacitou až 100 TB. Jedná se o HDMR (heated-dot magnetic recording).


Adobe Flash má problém


Již dříve jsme se mohli dozvědět, že YouTube se odvrátil od Flashe a začal primárně používat HTML5. Nedávno se proti Flashi ohradil i šéf bezpečnosti Facebooku Alex Stamos, který doporučil jej zcela ignorovat, a to kvůli častým bezpečnostním chybám. Mozilla na nic nečekala a ohlásila, že její Firefox bude ve výchozím nastavení Flash blokovat.





Vypadá to tedy, že míč je nyní na straně firmy Adobe, která by tedy již měla mít na stránkách opravenou verzi Flashe, ale kdo ví, jestli v ní zase někdo brzy neobjeví bezpečnostní díry. Tak či tak, Flash nyní není v oblibě a Stamos dokonce vyzval Adobe k tomu, aby oznámilo datum, kdy bude Flash "ukončen".

Trendy a obecný přehled – červen

Letošní Computex konečně rozvířil stojaté vody z posledních měsíců, kdy jsme se mohli pouze těšit na budoucí hardware. Nyní se už můžeme podívat na řadu novinek od největších firem vyrábějících hardware pro PC.


Nová generace Radeonů je tu, NVIDIA útočila už předem


Společnost NVIDIA ve světle toho, že AMD již brzy uvede na trh nové Radeony, na samém začátku června představila kartu GeForce GTX 980 Ti, která dosahuje takřka stejného výkonu jako TITAN X a má poloviční paměť, takže se může prodávat za daleko přívětivějších 650 USD. Současně také NVIDIA o 50 dolarů (čili na 500 USD) zlevnila kartu GTX 980 a pak už mohla jen čekat na to, co předvede AMD (pokud to tedy již dávno nevěděla).




Radeon R9 Fury X


AMD reagovalo na E3, a to 16. června, kdy oficiálně představilo nové Radeony R7 a R9 300 včetně Fury X. Řada lidí byla příjemně překvapena tím, že nejvýkonnější Fury X dostaly cenu také 650 USD jako GTX 980 Ti, ačkoliv se dříve mluvilo o podstatně vyšších částkách. Z prvních benchmarků to přitom vypadalo, že Fury X bude výrazně rychlejší než GTX 980 Ti, a to díky kombinaci grafického jádra se 4096 Stream procesory a pamětí HBM s propustností 512 GB/s.

Firmě AMD se ale také podařilo ututlat, že chystá také dvoučipovou kartu Fury X2 a vedle toho také Project Quantum, čili malý vodou chlazený herní počítač založený na hardwaru AMD včetně dvou GPU Fiji zapojených v CrossFire. Vedle toho se později dočkáme i grafické karty Radeon R9 Nano, která nabídne GPU Fiji na PCB o délce pouhých 15 cm. Grafický hi-end pro tento rok v podání firmy AMD vypadá tedy velmi dobře. Co se ale týče řadových Radeonů R7 a R9 300, zde bude třeba ještě vyřešit několik neznámých, které nám pak osvětlí, zda jsou nasazené ceny oprávněné, či nikoliv. Nástupci starší generace jsou totiž výrazně dražší a zatím se neví, zda za zvýšenou cenu mají co poskytnout.


Virtuální Realita: stále se něco děje


Že ve světě VR headsetů už není pouze Oculus či Sony Morpheus, to už dobře víme. Tato oblast začala už před řadou měsíců bobtnat, což vyvrcholilo právě letos v červnu, kdy jako obvykle proběhl herní veletrh E3. A že VR bude především o hrách, dozvěděli jsme se řadu novinek.





Co se týče firmy Oculus, ta představila nový hardware, software a také už uvedla, kdy můžeme výsledný produkt očekávat na trhu. Jde o první kvartál příštího roku, pro který bude představen samotný headset, první hry (EVE: Valkyrie, Chronos a Edge of Nowhere) a speciální ovladače Oculus Touch. Zbývá také ještě dost času na to, aby se tato nabídka ještě rozšířila. Ovšem pak přišla také zpráva o tom, že Facebook nechce povolit sexuální obsah, čili pornoprůmysl bude mít nejspíše cestu do Oculusu zavřenou. To tedy není dobrá zpráva, ale především kvůli tomu, že systém bude muset být nějak chráněný a Facebook bude chtít určovat, co se do nabídky obchodu s aplikacemi a obsahem pro headset dostane a co ne. Oculus byl přitom od začátku vyvíjen jako otevřená platforma, což nyní padá, pokud se tedy Facebook nakonec nerozhodne jinak.

Po dvou letech se také objevily nové informace o headsetu InfinitEye VR, nyní tedy Star VR. Ten je nyní vyvíjen pod švédskými Starbreeze Studios a nabídnout chce dva displeje s rozlišením 2560 x 1440, díky nimž a použité optice budeme sledovat obraz s horizontálním úhlem pohledu 210 ° a vertikálním 130 °.

Jinak nezahálí ani Sony se svým Project Morpheus, čili headsetem pro PlayStation 4. Ten má přijít nedlouho po Oculu a určen bude pro cca 20 herních titulů. Pokročila také společnost Valve se svým SteamVR, svou verzi si možná chystá i NVIDIA, která ale s VR zcela jistě počítá u svých GameWorks, stejně jako AMD pod označením LiquidVR. Nakonec můžeme zmínit novinku VRMark, první benchmark pro systémy virtuální reality, což ale není pouze software, ale soubor SW i HW nástrojů pro profesionály.

Je tedy už v podstatě jisté, že po několika nesmělých pokusech z minulosti se VR hraní konečně dostane na veřejnost a bude dostupný i pro běžné smrtelníky.


14 nebo 16 nm? Raději rovnou 10 nm


Přední výrobci polovodičových čipů se v poslední době chovají, jako by chtěli současný hi-end v podobě 14nm a 16nm výrobních procesů nejraději přeskočit a začít vyrábět rovnou 10nm čipy. To je ale pochopitelně nereálné, a tak nás čeká nejdříve 14nm proces Samsungu a GlobalFoundries a 16nm firmy TSMC. Samsung ale již ukázal wafer s 10nm čipy FinFET a svou schopností vyrábět tímto procesem se nedlouho poté pochlubilo také TSMC, které chce už příští rok vyrábět 10nm čipy. Můžeme ale očekávat, že první firma, která 10nm čipy dostane na trh, bude Intel, ale ten by asi už neměl mít tak velkou technologickou převahu jako doposud. Na druhou stranu, stát se může opravdu cokoliv a nikdo se nebude divit, pokud některá (nebo všechny) firma nástup nové technologie pozdrží.


Desktopové Intel Broadwell i AMD Kaveri Refresh nastupují


Pokud mají tyto nové procesory či APU něco společného, pak to, že asi moc zájmu ze strany uživatelů nevzbudí. Co se týče procesoru Kaveri Refresh, jde právě a pouze o model A10-7870K, který nepřináší žádné změny v architektuře. Nabízí pouze o něco vyšší pracovní frekvence než doposud nejlepší Kaveri, model A10-7850K. APU tak v podstatě stagnují a my můžeme očekávat, že až generace s architekturou Zen a 14nm výrobním procesem posune tyto čipy dál.





Core i7-5775C a Core i5-5675 jsou asi jediné desktopové a socketové Broadwell, jichž se dočkáme, neboť zanedlouho tu už bude generace Skylake. Jde o procesory s cenami kolem 11.000 a 8.000 Kč s daní, na nichž se podepsalo především to, že mají výkonnou grafiku Intel Iris Pro 6200 s vlastní eDRAM. Ta dnes dokáže zastínit i výše zmíněné nejrychlejší APU, ale za takovou cenu, která není konkurenceschopná jak pro ono APU (z hlediska ceny), tak pro případnou kombinaci CPU a samostatné grafické karty (z hlediska výkonu).

Oba nové Broadwell jsou tedy takové speciály, které nenavazují na žádný předchozí model, a tak jde tato procesorová generace poněkud mimo svět desktopů. To nám ale nemusí příliš vadit, když Skylake jsou za rohem a všichni hlavní výrobci už pro ně představili příslušné základní desky se socketem LGA 1151.


Windows 10 jsou už za rohem


Microsoft už začal uživatelům starších systémů (Windows 7 a 8/8.1) nabízet možnost brzkého upgradu na Windows 10, hned jak budou k dispozici. V oznamovací oblasti by se vám tak měla objevit nabídka Stáhnout si Windows 10, kde si můžeme zarezervovat svou kopii. Chlubí se také, že téměř 80 % uživatelů přejde na Windows 10 hned, ale tomu se nelze moc divit, když jde o výsledky ankety týkající se upgradu zdarma a tato anketa obsahuje názory především pokročilých uživatelů. Nicméně lze předpokládat, že díky snadnému upgradu zdarma z W7 a W8 bude podíl nového systému rychle stoupat.

Další novinky o Windows 10 se týkají prohlížeče Edge, pojetí Windows jako Služba a také systému Windows 10 Mobile. Microsoft se také rozhodl ke změnám v případě služby Skype a na veletrhu E3 byly představeny i novinky z herního světa. Jednak jsme se dozvěděli, že na konzoli Xbox One budou fungovat hry pro Xbox 360 a potom byl představen také nový konfigurovatelný gamepad Microsoft Xbox Elite.

Trendy a obecný přehled – květen

Jarní rozespalost panuje i mezi výrobci počítačového hardwaru, a tak jsme se nedočkali mnoha zajímavých novinek, ale s přísliby do budoucna už je to zcela jiné.


Finanční výsledky Intelu a AMD: nebe a dudy


Tržby těchto dvou firem se pochopitelně nedají srovnávat, ovšem rozdílné je mezi nimi především to, že Intel se i při celkově klesajících prodejích PC dokáže udržet ve slušném zisku, AMD spíše počítá ztráty. Intel tak ukončil první kvartál vykázáním tržeb téměř 13 miliard dolarů, což zahrnuje také čistý zisk dvou miliard. Firma tak dokázala dosáhnout téměř stejného výsledku jako před rokem.

AMD ovšem dokázalo za první kvartál vydělat 1,03 miliardy dolarů, kvůli čemuž se firma dle principů GAAP propadla do ztráty 180 milionů dolarů, přičemž tržby meziročně klesly o 17 procent. Jisté pozitivum ale můžeme vidět v tom, že v bezprostředně předchozím kvartálu byla ztráta firmy daleko vyšší, a to 330 milionů a AMD se prý daří zvyšovat marže, takže její příští finanční zpráva by mohla ukázat zlepšení. Firma nyní doufá, že na trhu uspěje především s novou řadou Radeonů R300, ale posílá na něj také jiné produkty, třeba mobilní APU Carrizo s procesorovými jádry Excavator.


Mooreův zákon slaví 50 let


Možná že poslední kulatiny oslavil notorický známý Mooreův zákon, který již byl tolikrát interpretován, že už nikdo snad ani pořádně neví, jak má aplikován na dnešní dobu přesně znít. Spokojíme se s tím, že předpovídá stabilní zvyšování výkonu a počtu tranzitorů v počítačových čipech, což se mu daří plnit již půl století.
Sám Moore ale říká, že jeho zákon již nepředpovídá, ale vyloženě nutí výrobce plnit danou předpověď, a stal se tak jistým plánem či roadmap pro celý počítačový průmysl. Ovšem v poslední době se výrobní technologie a jejich vývoj stává velmi nákladnou investicí, kterou si mohou dovolit jen ti největší výrobci jako Intel, TSMC či Samsung s GlobalFoundries. A počet těchto výrobců se stále snižuje, takže vše ukazuje na to, že bychom se měli dočkat už jen dvou či třech kroků ve vývoji technologií pro výrobu křemíkových čipů a pak už bude muset případně nastoupit něco jiného. Pro nejbližší roky vypadá situace ještě dobře, však Intel slíbil pro příští rok už 10nm čipy a TSMC má také v plánu za rok vyrábět 10nm technologií.


AMD a rok 2016: Zen, Zen a ještě Zen


Společnost AMD se dle všeho chystá na velkou obměnu své hardwarové nabídky, a to na všech frontách. Velkým tématem posledních dnů a týdnů je architektura Zen, která bude znamenat návrat k SMD (Simultaneous Multithreading) od CMT (Clustered Multithreading) použitého u procesorů Bulldozer. Znamená to, že procesorová jádra už nebudou sázena po dvou do modulů, takže už nebudou sdílet třeba své FPU nebo jiné zdroje. Stejně jako u procesorů Intel budou sdílet pouze L3 cache a navíc si AMD po vzoru Intelu chystá vlastní technologii na motivy Hyperthreadingu, takže jeden procesor bude schopen zpracovávat dvě vlákna najednou.





AMD nedávno oficiálně potvrdilo, že nám přinese nové výkonné procesory, které budou mít výrazně vyšší výkon než Bulldozery i nejmodernější Excavatory. Architektura Zen zasáhne přímo do řad desktopových CPU, všech možných APU až na ty nejúspornější a také do serverových produktů. No a vedle toho si AMD pro příští rok chystá novou generaci grafických karet, které využijí již druhou verzi pamětí HBM (High-Bandwidth Memory) s reálnou propustností i přes 1 TB/s.

K tomu všemu chce AMD využít nový výrobní proces, který zatím identifikuje pouze jako FinFET. Jako by zatím nebylo jasné, zda bude k dispozici 14nm proces od Samsungu/GlobalFoundries, nebo 16nm od TSMC či případně ještě nějaký zcela jiný. Jako nejpravděpodobnější se ale jeví onen 14nm.

Ještě dříve ale budeme muset sledovat, jak AMD vypustí na trh APU Godavari, tedy jen mírně vylepšené Kaveri pro stávající socket FM2+ a také nás bude zajímat, zda řada AMD Radeon R300 přinese především přeznačená stará GPU a vedle nich jen jednu či dvě opravdové novinky, které se zařadí do čela.


Windows 10: příval novinek neustává


Vývoj nového systému Windows 10 bude pomalu vrcholit, i když samotný Microsoft říká, že Windows 10 budou vypuštěny po dávkách. To znamená, že v létě by měl být připraven především samotný systém a jeho další součásti, jako je třeba nový obchod, asistentka Cortana, prohlížeč Edge a další ohlášené aplikace a funkce, mohou být k dispozici někdy později. Půjde totiž o instalovatelné aplikace, které si budeme moci po dokončení stáhnout z Windows Store, i když taková Cortana je už v dnes dostupných verzích Windows 10 prezentována jako spíše nedělitelná součást systému, tedy přesněji jeho funkcí pro vyhledávání.

Můžeme se také dohadovat, zda Windows 10 jsou nebo nejsou poslední verzí Windows a zda Microsoft pro nejbližší roky nechystá další verzi, kterou by pojmenoval třeba Windows 11. Popravdě řečeno je to v této době celkem jedno a pokud budou Windows 10 na trhu úspěšné, bude jen dobře, že Microsoft se pro příští roky rozhodne k jejich postupnému vylepšování, podpoře a nebude pracovat na další verzi systému, která by mohla zase nějakým způsobem změnit uživatelské prostředí. Těchto experimentů jsme si ostatně v posledních letech užili dost a zvlášť ti, kteří ve svém zaměstnání musí pracovat s různými generacemi systému.

Dále Microsoft prozradil, že si pro Windows 10 chystá i nový hardware, ovšem není ani těžké uhodnout, co má tím na mysli. Jde především o horkou novinku, brýle HoloLens, pak nové telefony Lumia či tablety Surface a pak také Surface Hub, tedy velký nástěnný počítač vše v jednom s 84" úhlopříčkou, který může posloužit jako takové multimediální a komunikační centrum domácnosti.

Donedávna také nebylo jasné, jaké verze systému Windows 10 vůbec budou k dispozici, a tím nemáme na mysli verze pro tablety, telefony, desktopy, IoT a další, ale různé verze pro stejná zařízení a především PC. Právě pro PC to budou verze Home, Pro, Enterprise a Education, pak tu máme mobilní Mobile a Mobile Enterprise a nakonec různé speciální edice, které budou určeny pro Xbox, Surface Hub, HoloLens, zařízení IoT, Raspberry Pi 2 atp.


Desktopové Intel Broadwell brzy nahradí Skylake


V posledních dnech je stále více patrné, že Intel nebude dělat kolem desktopových procesorů Broadwell velký humbuk a opravdu si připraví pouze dva socketové modely pro LGA 1150, jež povede Core i7-5775C. Jde navíc o jakési speciály s grafikou Intel Iris Pro 6200, maximální spotřebou 65 W a spíše nižšími takty, takže generace Broadwell zřejmě vůbec nenabídne novější alternativu pro Core i7-4790K "Haswell".





Tu by měla nabídnout až generace Skylake pro socket LGA 1151, a to konkrétně Core i7-6700K, přičemž zanedlouho na Computexu by se měly představit příslušné základní desky s čipovými sadami Intel 100-Series a někdy ve třetím kvartálu chce Intel vypustit do světa samotné procesory.

Ovšem ohledně nových Skylake a především těch výkonných s 95W TDP se objevuje řada otázek týkajících se právě energetické efektivity. Však 14nm procesor Core i7-6700K má oproti 22nm Core i7-4790K stejnou cache, počet jader i základní frekvenci a tu maximální má navíc o 200 MHz nižší. Něměly by se ani příliš lišit jejich grafická jádra a velkou roli nebude hrát ani podpora pamětí DDR4. Přesto má nový Skylake 95W TDP, zatímco starý Haswell 88W a my se můžeme ptát, kam se poděla výhoda vyšší energetické efektivity 14nm procesorů. Na tuto otázku ale odpověď zatím nenajdeme a musíme počkat, až Intel oficiálně zveřejní údaje a případně i oritentační benchmarky.

Po příchodu Skylake se už budeme moci těšit na Cannonlake, i když pokud máme věřit zveřejněné roadmap, pak v desktopovém světě nás spíše čekají Skylake Refresh.

Trendy a obecný přehled – duben

Klidnější období pokračuje a vypadá to, že pořádných desktopových novinek se dočkáme až v červnu, neboť si je výrobci šetří na Computex. To by mělo platit pro nové procesory od Intelu i grafické karty od AMD a případnou odpověď od firmy NVIDIA.


GeForce GTX TITAN X dorazila


NVIDIA v březnu oficiálně představila kartu GeForce GTX TITAN X, která se stala nejvýkonnějším jednočipovým modelem díky svým 3072 CUDA jádrům, což je zhruba o polovinu více, než jich nabídne GeForce GTX 980. Navíc má tato karta 12 GB paměti GDDR5 na 7 GHz, což je více než dost i na rozlišení 4K, ovšem kartu to také prodražuje a její cenovka přes 31 tisíc korun není zrovna lidová.
 
Ihned po jejím vypuštění na trh se začlo spekulovat o tom, kdy přijde na trh očekávaná GeForce GTX 980 Ti, čili očekávaná herní alternativa TITAN X. Nejdříve se zmiňovalo období až po letních prázdninách, ovšem nejnovější informace uvádějí, že NVIDIA by se mohla pokusit překazit nástup Radeonů R9 300. Dle SweClockers tak prý čeká na to, až AMD odhalí své nové karty a pak se rozhodne, jak na jejich příchod bude reagovat. Využít by k tomu mohla právě kartu GeForce GTX 980 Ti, s jejíž výrobou jistě nebudou problémy, však TITAN X se stejným GPU už jsou reálně na trhu a vyrobit potřebné PCB není žádný problém.


AMD Radeon R9 390X a první neoficiální specifikace


Stejně jako aktuální generace GeForce má být i Radeon R9 300 vrcholem 28nm výrobního procesu, z nějž musely firmy vymačkat maximum. Zatím víceméně jisté je, že budou využity nové paměti HBM (High Bandwidth Memory), které v první generaci poskytnou propustnost přes 500 GB/s a v té další rovnou dvojnásobnou, takže především ty skrývají velký potenciál.





Vedle toho by měl nový Radeon R9 390X "Fiji" nabídnout 4096 Stream procesorů, zatímco dnešní R9 290X jich má 2816. O tom se ale stále ještě vedou dohady, ovšem i když jich opravdu bude 4096, zdá se, že chystaná GeForce GTX 980 Ti by dokázala najít odpověď i na to. Ale ještě vyčkejme, však uniklé informace mluví o výkonu nového Radeonu až 8,6 TFLOPS, zatímco TITAN X má 6,1 TFLOPS v single precision.

Později v březnu nás zchladila zpráva o tom, že série AMD Radeon Rx 300 má obsahovat převážně přeznačené starší čipy a ty opravdu nové budou jen v hi-endu. Tomu bychom se ostatně ani nemohli příliš divit vzhledem k tomu, že prodeje grafických karet AMD váznou a sklady se plní. Musíme věřit, že AMD se pochlapí a očekávanou generaci Zen představí co nejdříve.


Microsoft, Windows 10 a to ostatní


Stránky novinkové sekce stejně jako v minulých měsících plnily i informace o Microsoftu, jeho systému Windows 10 a všem, co s tím souvisí. Microsoft začal častěji zveřejňovat nová sestavení systému Windows 10 Technical Preview, a my jsme si tak mohli vyzkoušet build 10041, který je určen pro nedočkavé testery, jimž záleží na nových funkcích a ne tolik na stabilitě.

Dozvěděli jsme se také, že Microsoft nebude pirátům nijak bránit v přechodu z Windows 7 či 8 na nový systém, což bylo zpočátku mylně interpretováno tak, že půjde o legální přechod na licencovanou verzi. Tak tomu ale není, čili upgrade bude možný, ale systém bude stále označen za nelicencovaný.

Microsoft také nebude po výrobcích počítačů vyžadovat, aby uživatelé mohli v BIOSu vypnout funkci Secure Boot. Otázka je, co to přinese. V nejhorším případě bychom nemohli na daný počítač nainstalovat jiný systém, což lze tedy obejít, ale podstatně složitěji než kdybychom měli jen změnit jednu položku v BIOSu. Dále bylo uvedeno, že Windows 10 budou podporovat rozlišení až 8K, že nový prohlížeč Spartan bude kvůli zajištění zpětné kompatibility koexistovat s Internet Explorerem (alespoň po omezenou dobu) a také že v příštím roce přijde významná aktualizace systému chystaná pod označením Windows Redstone. Veškeré poslední novinky najdete v příslušné sekci o Microsoftu.


AMD FreeSync již konečně funguje


Z všemožných starších infromací by se mohlo zdát, že technologie AMD FreeSync je již starou novinkou, která je již dávno na trhu. Však byla představena už v minulém roce a od té doby přišla na trh i řada monitorů s podporou FreeSync.





Jenomže AMD až v druhé půli března "stisklo knoflík" a umožnilo nám FreeSync konečně začít využívat, k čemuž tedy potřebujeme příslušné GPU a monitor. Firma se také nezapomněla pochlubit, že FreeSync pracuje oproti konkurenčnímu NVIDIA G-Sync o něco lépe a silně doporučila, abychom měli při zapnutém FreeSync vypnutý V-Sync. Je to ostatně pochopitelné, neboť V-Sync je v takovém případě naprosto k nepotřebě, ale vedlejším efektem může být výrazný lag vstupních zařízení, což je zvláště patrné na myši.


Úsvit rychlých SSD pokračuje


Tento úsvit je tedy poněkud delší, než bychom si přáli, ale i tak jsou čím dál častěji představována nová SSD podporující technologii NVMe a rychlé rozhraní PCI Express 3.0. Novinkou také je, že rychlá SSD Samsung SM951 se dostala do obchodů, čímž máme na mysli maloobchodní prodej. Dříve totiž byly tyto modely určeny pouze pro OEM zákazníky, tedy výrobce PC. Nicméně první verze těchto SSD ještě NVMe nepodporuje.

Zcela nové modely SSD Ultrastar SN100 ukázala firma HGST (patří Western Digital). Jde o modely s podporou NVMe, které na trh přijdou v podobě karty a také v klasické 2,5" podobě a těšit se můžeme na rychlosti čtení až 3000 MB/s a zápis 1600 MB/s. Pozadu nestojí ani Intel se svými SSD 750, v podobě karet pro PCI Express 3.0 x4 a i zde se nezapomnělo na NVMe, které přispěje k tomu, aby SSD dosáhly rychlostí čtení a zápisu až 2400 a 1200 MB/s a IOPS velmi slušných 440.000 a 290.000 (náhodné čtení a zápis). Nakonec můžeme zmínit HP Z Turbo Drive G2 s podobným výkonem jako v případě Intel SSD 750.

Výkonných SSD se na trh dostává tedy více a více, což je základní předpoklad pro to, aby jejich zatím dosti vysoké ceny začaly padat. Nicméně běžnému uživateli stále postačí běžný 2,5" model pro SATA, zvláště když do té doby znal jen výkon pevného disku. Nevypadá to tedy, že by měly ceny opravdu výkonných modelů v nejbližší době výrazně padat. Zahýbat by s nimi měl asi až nástup procesorů Intel Skylake, jejichž platforma s výkonnými SSD pro PCI Express počítá. A přispět by k tomu mohl také nástup 3D pamětí NAND Flash, například nových 48vrstvých od Toshiby nebo 32vrstvých od Intelu a Micronu.

Trendy a obecný přehled – březen

Období mezi veletrhy CES 2015 a CeBIT 2015 bylo jako obvykle klidnější, ale přesto jsme se dočkali několika novinek, které můžeme zmínit v našem přehledu.


USB 3.1 nastupuje


Rozhraní USB 3.1 už není žádnou novinkou, tedy z teoretického hlediska. Z toho praktického se právě v posledních měsících začaly objevovat první desky, které nabízí první porty USB 3.1. A co nám vlastně toto nové rozhraní nabízí? Oproti USB 3.0 je to dvojnásobná propustnost, konkrétně 10 Gb/s a vedle toho tu je i zbrusu nový konektor C, do nějž můžeme zapojit jeho protějšek oboustranně. Už tedy nebudeme muset zkoušet, zda máme konektor správně orientovaný, což je někdy navzdory logice potřeba i vícekrát.





Máme tu tedy například Biostar Gaming Z97X s USB 3.1, modely od ASRock i s typem C, rovnou 12 nových modelů od MSI a pak také desky od firmy Asus. Typ C je jistě dobrý nápad, ovšem u tak masově rozšířeného rozhraní, jakým je USB, není možné ihned nahradit jeden typ konektoru druhým. Pokud se tedy USB typ C ujme, bude se muset prosazovat řadu let. Výjimkou je samozřejmě firma Apple, která může u nového modelu Air toto rozhraní nasadit ihned. Však ten má pouze jeden port USB, který obstará i napájení.


Čekáme na Broadwell, Skylake se zdrží


Procesory Intel Broadwell, čili pátá generace Core už nebude okamžitě nahrazena tou šestou. Skylake totiž přijdou na trh o celý kvartál později, čili nejdříve na konci srpna, ale spíše ještě později. Broadwell tak budou mít nějaký čas na to, aby se mohly na trhu usadit, ale procesorové generace Intelu na to obvykle mají alespoň rok, takže je otázkou, jak se k tomu Intel nakonec postaví. Není vyloučeno další zpoždění nebo také to, že desktopových procesorů Broadwell bude vypuštěno jen několik málo. Musíme se ale nechat překvapit.





Máme ale dobré vyhlídky i do budoucna. Po 14nm procesu bude následovat 10nm a dle Intelu jsou dobré vyhlídky na to, že křemík bude využitelný i na 7nm procesu. Navíc je vývoj 10nm procesu dle Intelu zatím úspěšný, a tak by mohl být relativně připraven již v příštím roce. To ostatně odpovídá pravidelnosti intelovské strategie Tick-Tock, která co dva roky přinese nový výrobní proces. Na konci toho minulého byly představeny první 14nm procesory Core M, které navíc měly zpoždění, takže 10 nm pro rok 2016 odpovídá plánu.


AMD Excavator: 28nm proces na svém vrcholu


28nm výrobní proces je již dlouho dospělý a v současné době z něj výrobci těží maximum. Jde jednak o firmu NVIDIA a její aktuální grafické čipy Maxwell, ale také o AMD a její novou generaci APU s označením Excavator.





Ty přichází na trh v mobilních verzích, přičemž o desktopových AMD zatím nemluví. Však desktopové Kaveri stejně už nemohou nabídnout moc grafického výkonu navíc (spíš žádný), a to kvůli omezení danému datovou propustností pamětí DDR3. AMD nejdříve pro ně musí najít náhradu, ať už v rychlejších DDR4, nebo v kompletně jiné technologii, jako je HBM. Zaměřuje se proto především na mobilní využití nových APU, která slibují vyšší výkon při nižší spotřebě, což má v tomto případě velkou cenu.

Doufejme jen, že AMD přijde s novými zajímavými produkty ještě před tím, než se nějakým nepěkným způsobem projeví jeho klesající prodeje. V nejbližší době by to měly být především nové grafické karty s čipy Radeon R9 300.


Virtuální realita: nové produkty i firmy


Svět virtuální reality přitahuje stále více firem, které cítí svou příležitost a chtějí úspět s vlastními produkty. Nově to jsou také firmy Valve a HTC, které se spojily při vývoji headsetu Vive, jenž má nabídnout velkou volnost pohybu na ploše 460 x 460 cm. Jiné headsety jako Sony Morpheus nebo Oculus Rift mají daleko menší oblast, v níž je sledován pohyb headsetu, a tedy i uživatele. Vývoj hardwaru má také evidentně na starosti především HTC a Valve zase chce přispět svými herními platformami.

AMD LiquidVR je další novinkou virtuální reality, ovšem už nejde o žádný headsetči něco podobného, ale o technologii pro zajištění co nejlepšího fungování hardwaru na platformách AMD, a to včetně synchronizace obrazu, která je v případě VR headsetů daleko důležitější než při hraní s monitorem.




MindMaze


Další novinkou je Sulon Cortex, VR headset, který má být schopen dobře mapovat své okolí a to využít ve virtuální realitě. Můžeme si tak vytvořit třeba malou virtuální scénu, kolem níž budeme chodit a dívat se na ni z různých úhlů, což by nebylo možné, kdyby headset (či něco jiného) neurčovalo polohu uživatele. Rozdílem je tedy především velká plocha, na níž bude systém fungovat a také to, že polohu bude určovat samotný headset a ne přídavné kamery či jiné senzory.

Nakonec můžeme zmínit MindMaze, VR headset schopný sledovat mozkovou aktivitu a využít to k ovládání pohybu ve virtuálním prostoru. Tento projekt ale čeká ještě dlouhý vývoj.


Enginy a API: technologie se otevírají


V posledních týdnech se také objevily zajímavé informace týkající se nových enginů. Unreal Engine 4 může nyní kdokoliv využít zcela zdarma, a to i k výdělku. Pokud ten výdělek nebude moc velký, nebudeme muset zaplatit ani korunu. Podobné to je u zbrusu nového enginu Unity 5, v jehož případě to ale nepřekvapí.





NVIDIA se také rozhodla, že zveřejní zdrojový kód PhysX, což má jistou spojitost s výše zmíněnými enginy, které PhysX podporují. NVIDIA tak chce, aby měli tvůrci lepší přístup k jejím technologiím. Na druhou stranu AMD se rozhodlo, že nevypustí veřejný SDK API Mantle. To tak bude k dispozici jen na vyžádání pro partnery firmy a v překladu to znamená, že AMD již nemá ambice konkurovat DirectX či OpenGL, respektive novému API Vulkan, které nahradí téměř čtvrt století starý OpenGL. A je to od AMD ostatně logický krok, neboť Mantle posloužilo svému účelu, čili nastartovalo, nebo alespoň akcelerovalo změny a nástup nových API, které budou lépe využívat hardwarové zdroje.

Trendy a obecný přehled – únor

Smršť novinek, kterou přinesl veletrh CES 2015 v únoru už polevila, ale i tak je o čem mluvit. Těšit se můžeme především na nové procesory Intel a grafické karty AMD, ale jsou tu i jiné věci.


Intel přislíbil dvě nové procesorové generace


V polovině tohoto roku mají nastat procesorové žně a konečně se máme dočkat i zajímavých desktopových novinek. Tento rok tedy dorazí desktopové Broadwell a v závěsu za nimi také Skylake. Uvidíme, jak to Intel nakonec zaobalí, neboť ještě nikdy nepředstavil dvě procesorové generace tak brzy po sobě.





Vyplývá z toho i fakt, že Broadwell a Skylake budou na trhu koexistovat a měly by mít tedy i podobnou životnost. To ale samo o sobě nebude nijak divné, však na trhu jsou dnes krom Haswell a Haswell Refresh stále i starší Ivy Bridge.


GeForce GTX 960: nový mainstream a problémová GTX 970


NVIDIA ke konci ledna konečně vypustila na trh další kartu ze série GeForce GTX 900, čili GTX 960. Ta se zařadí pod modely GTX 980 a 970 a u nás je k dostání již od nějakých 5500 Kč s daní, čili cena je celkem přívětivá. Tato karta se také setkala se vřelým přijetím a je doporučována pro herní sestavy s monitorem o rozlišení Full HD.

Zhruba ve stejnou dobu ale vypluly na povrch nové skutečnosti o kartě GeForce GTX 970, která nenakládá se svou 4GB pamětí tak, jak by měla. Efektivně využívá jen 3,5 GB a k poslednímu půlgigabajtu dokáže přistupovat sedmkrát pomaleji, což může zpomalovat hry, které jsou náročné na paměť. NVIDIA chybu přiznala, ale nemůže s ní téměř nic dělat, neboť jde o hardwarovou architekturu. Jediné, s čím lze pracovat, je zajistit, aby posledních 0,5 GB bylo využito co nejméně, tedy jen v krajním případě, kdy by se už jinak muselo sáhnout do paměti RAM, s níž karta komunikuje přes rozhraní PCI Express ještě pomaleji.

AMD v reakci na problémy s GTX 970 ohlásilo, že společně s partnery snižuje ceny Radeonu R9 290X, ovšem dle vývoje cen v našich obchodech se poslední pokles projevil v září či) říjnu a od té doby ceny jen stagnují nebo i mírně rostou.


Windows 10 Build 9926


Na samotném konci ledna jsme si vyzkoušeli nové sestavení systému Windows 10. To je poprvé k dispozici i v české mutaci, která tedy ještě není dokonalá a nabízí už oficiálně Cortanu, ovšem ne v našem regionu. Vyzkoušet si ale můžeme upravené Start menu, nové aplikace pro fotografie, obchod Microsoftu nebo Xbox.





Vylepšeno bylo také nové menu pro nastavení systému, které ale ještě zdaleka nedokáže plně nahradit klasické Ovládací panely. Nový Build tedy ukazuje, že Microsoft přes Vánoce nezahálel, ale stále má co dělat.


Piráti zase na lodi, ale ne všichni


Známý torrentový server The Pirate Bay byl zase zprovozněn na své obvyklé adrese, takže se již vzpamatoval z razie, které na jeho sídlo provedla švédská policie. Nicméně server dle slov jeho zástupců provedl určitá opatření, která mají zabránit tomu, aby si v budoucnu vykoledoval podobný zákrok, což ale všichni neocenili. Někteří piráti tedy svou zátoku opustili za účelem založení vlastních serverů.


Čipové sady 100 Series pro Skylake: konečně výrazné vylepšení


Nástup nových procesorů Skylake bude nutně vyžadovat i nástup nových desek a čipových sad. Procesory totiž potřebují nový socket LGA 1151 a čipové sady 100 Series, přičemž Intel jich plánuje představit přinejmenším šest a mezi nimi budou značné rozdíly ve výbavě. Ta nejslabší se bude muset spokojit se šesti linkami PCIe 2.0, zatímco ta nejlepší jich bude mít dvacet a navíc rozhraní PCIe 3.0. Intel tak reaguje především na nástup rychlých SSD pro rozhraní PCIe.





Vedle toho se navýší i maximální počet portů USB 3.0, zdvojnásobena bude propustnost rozhraní DMI spojující čipset s procesorem, ale je otázka, zda Intel myslí na rozhraní USB 3.1, o němž se ve spojitosti s novými čipsety nemluví.


Kaveri Refresh: i AMD si chystá nové čipy


Společnost AMD nám v tomto roce také naservíruje nové desktopové procesory, respektive v tomto případě APU. Nicméně hlavní novinkou budou mobilní Carrizo, zatímco v tomto případě půjde pouze o trochu vylepšené Kaveri, o nichž můžeme mluvit jako o Kaveri Refresh. Ve skutečnosti by ale mělo jít o APU s označením Godavari.

Ty by mohly na trh dorazit už v červnu a dle očekávání budou pasovat do stávajících desek se sockety FM2+ a jejich vylepšení se má týkat především (či pouze?) vyšších pracovních frekvencí. Objevil se také už jejich seznam čítající procesory A10-8850K, A10-8750, A8-8650K, A8-8650, A6-8550K, Athlon X4 870K, Athlon X4 850, A10 Pro-8850B, A10 Pro-8750B, A8 Pro-8650B, A6 Pro-8550B a A4 Pro-8350B.

Trendy a obecný přehled – leden

Letošní CES se nesl v duchu zahnutých monitorů, velkých 4K televizorů, rychlých SSD nebo nových generací miniaturních počítačů ve stylu Intel NUC. Nastupuje totiž 5. generace procesorů Broadwell, jejíž příchod byl v minulém roce zvěstován procesory Intel Core M. Desktopové modely Broadwellů jsou ale bohužel zatím ještě v nedohlednu. Nejdříve se ale podívejme na to, co se stalo na konci minulého roku.


Windows 10 build 9901: Cortana a nové aplikace


V prosinci Microsoftu uniklo na Internet nové sestavení Windows 10, a sice verze 9901, které se pochlubilo především ranou verzí asistentky Cortana a novými aplikacemi, jako je Xbox, prohlížeč obrázků nebo vylepšené nastavení systému ve stylu Metro, které začalo soupeřit s klasickými Ovládacími panely.





My jsme se nové verzi Windows 10 věnovali podrobněji v samostatném článku, ovšem přitom jsme také zjistili, že existují pádné důvody toho, že ji Microsoft zatím oficiálně nezveřejnil. Evidentně šlo o nedodělek a především mě mrzelo to, že Cortana nebo Windows Store Beta v našem regionu ještě nefunguje, takže tyto dvě hlavní novinky nebylo možné vyzkoušet. Otázka je, zda tomu bude u oficiálně vypuštěné verze nového sestavení jinak.

Mezi další novinky Microsoftu patří nová služba pro streamování her po internetu, čili Arcadia, Skype Translator překládající mluvenou řeč nebo zbrusu nový internetový prohlížeč Spartan.


Zprávy z Marsu: metan a vadné paměti


Před Vánoci NASA zveřejnila velkou novinku, že sonda Curiosity na Marsu zachytila metan a organické molekuly, přičemž vyloučila, že by jejich původem mohla být samotná sonda. Nyní je tedy třeba vyzkoumat původ. Nic se ale nemusí zkoumat na důvodu selhávání NAND Flash pamětí sondy Opportunity.


Samořiditelné automobily: budoucnost Googlu i NVIDIE


Google se rozmluvil o jednom tématu, které se mělo probírat i na CES 2015. Jde o jeho vlastní projekt Google Car odstartovaný v roce 2009, který se týká plně autonomních automobilů. Ty by již za několik let měly být schopné nás automaticky přepravit na místo určení s tím, že ani nebudeme muset sáhnout na volant či pedály, s nimiž Google do budoucna ostatně ani nepočítá.





NVIDIA nechce zůstat pozadu a už na CES představila svůj nový produkt DRIVE využívající zbrusu nové mobilní procesory Tegra X1 založené na architektuře Maxwell. Ty mají dosáhnout výkonu 1 TFLOPS, ale není TFLOPS jako TFLOPS.


Severní Korea vs. Sony: dovětek


Po útoku na Sony Pictures, o němž je americká FBI přesvědčena, že byl objednán severokorejskou vládou, nahrávací společnosti nejdříve stáhly ocas mezi nohy a s nimi také americké řetězce kin. Sony Pictures se ale nakonec rozhodlo, že snímek The Interview nakonec vydá, ale především na Internetu.





Severokorejské servery se také staly terčem kybernetického útoku, kvůli němuž byly pár dní nedostupné. Severní Korea pochopitelně obviňuje opět USA a jako obvykle hrozí odplatou.


Procesory 5. generace Core "Broadwell" jsou konečně tu


Ovšem Intel nám novou generaci trochu nezvykle servíruje salámovou metodou. Nejdříve v minulém roce představil ultraúsporné Core M (první 14nm generace Broadwell), letos na CES 2015 uvedl na trh mobilní Broadwell a desktopové si nechal na někdy příště. Nicméně i ty mobilní procesory se uplatní v desktopových sestavách, a to konkrétně v nových Intel NUC 2.0.


Razer OSVR: urá na Facebook


Známý výrobce herních periferií Razer se pustil do velkého podniku, který nazval Open Source Virtual-Reality. Spoléhá na to, že herním vývojářům nepůjde pod fousy monopol firmy Facebook, resp. jejího headsetu Oculud Rift.





Cílem Razeru tedy je spojit síly s ostatními firmami a vyrazit do boje proti Facebooku, ovšem sám nepřichází neozbrojen, ale má i vlastní headset.


Éra rychlých SSD pro M.2 začíná


Společnosti vyrábějící SSD se konečně rozhoupaly a začaly představovat opravdu rychlá SSD, která by mohla poslat modely pro SATA 6 Gbps už do důchodu. Je to především Samsung se svým SM951, který slibuje velmi vysokou datovou propustnost, ale také Kingston HyperX Predator nebo Plextor M7e.




Komentáře ke komponentám


Procesory


Dnešní střední proud znamená 4 jádra od Intelu, jež mají z hlediska poměru ceny a výkonu v klasických aplikacích stále navrch oproti procesorům AMD, u kterých je fyzicky třeba i 8 jader. Ne že by procesory AMD neměly žádný potenciál, ale pokud chcete mít počítač na obecné použití, jsou modely od Intelu výhodnější. Jsou zde i výjimky jako levný 6jádrový AMD Vishera FX-6300, který ukázal ostatním v dané kategorii záda díky příznivé ceně. Dosud jsme doporučovali procesory s architekturou Intel Haswell či Haswell Refresh, protože šlo o to nejlepší, co lze do počítače dát, ale už také dorazily Skylake. Čili ty budou starší modely postupně nahrazovat, i když i zde je třeba uvažovat nad tím, zda starší generace nestačí a nebude cenově výhodnější.


Chlazení


Výrobci se u chladičů už jen předhánějí, kdo bude mít větší a o ždibínek účinnější. V pasivní části se toho moc nemění, na rozdíl od lopatek ventilátorů, u nichž se setkáte s různými výstupky, dvojím profilováním apod., čehož efekt nelze bez testu poznat. Volbu tak usnadní naše recenze chladičů. V testech ventilátorů se zaměřujeme i na rozptyl vzduchu, aby bylo zřejmé, co ventilátor ve skříni udělá. Bude foukat správným směrem, nebo jen vířit vzduch? Více v naší metodice testování ventilátorů popř. v článku o ventilátorech Noctua.


Operační paměti


U operačních pamětí vždy platilo pravidlo: lepší je více paměti, přestože pomalejší. Tedy v případě běžné kancelářské činnosti. S nástupem SSD a integrovaných grafických čipů do procesorů již to platit nemusí. Pokud chcete využít grafický čip v procesoru, je dobré dbát na to, aby operační paměť měla aspoň 1600 MHz a u nejvýkonnějších APU od AMD už nestačí ani 2400 MHz DDR3. Na výkon ve hrách to má výrazný vliv. Navíc jsou tu SSD, jež umožnily výrazné zrychlení načítání dat a menší operační paměť tak už nemusí tolik vadit jako dříve. Její velikost je tak dnes diskutabilní. Na běžnou kancelářskou práci a dnešní hry obvykle stačí i 4-8 GB. Jakmile však potřebujete pracovat v něčem náročnějším, je 16 GB dobrý základ. Kolik osadit do sestavy tak hodně záleží na využití. Dnes už jsou aktuální paměti DDR4, které se staly v případě procesorů Intel standardem a ani jejich cena už není vysoká.


Skříně


Trendem moderní doby je co nejvíce strohý design. Důkazem je skříň Fractal Design Define R4, která se stala hitem a špatně nevypadá ani její nástupkyně Fractal Design Define R5. Extravagantní skříně patří hlavně do herních sestav, i když jejich popularita klesá. Pro kancelářské sestavy se dnes hodí malé skříně. Velkou skříň si užijete doma a pro pracovní stanici, ale v kanceláři bude z velké části prázdná, což je zbytečné.


Zvuková karta


Obvyklý přístup je dnes: "neřeším, je na základní desce". Pokud nejste opravdoví hudební fajnšmekři či nepotřebujete speciální zvukovou kartu, ta integrovaná obvykle stačí. Zvlášť v poslední době výrobci desek dbají na kvalitnější zvuk. Obvykle umí 7.1, má 100% podporu operačního systému a hry už také nezpomaluje. Pokud ale máte lepší repro, je dobré se poohlédnout po lepší zvukové kartě. Je totiž škoda degradovat reproduktory s cenou kolem 6 000 Kč integrovanou zvukovkou. Např. Asus Xonar DX poskytuje perfektní odstup signálu od šumu, ale už není tolik vhodná na hraní her, kde jsou lepší zvukové karty Creative Sound Blaster X-Fi. Pro opravdové fajnšmekry je tu např. externí DAC Audiolab M-DAC.


Pevné disky a SSD


Platí důležité pravidlo: SSD pro operační systém a HDD pro data. Tím se prakticky vyhnete čekání při spouštění programů (u náročných programů bude prodleva samozřejmě stále znatelná). V redakci máme názor, že je lepší ušetřit na procesoru nebo příslušenství a investovat do SSD, čímž se odezva počítače výrazně zrychlí. Jaké SSD zvolit je otázka financí. Ideální kapacita je 128 GB. Dnes se hodně skloňují Samsung SSD 850 EVO díky nízké ceně a dle testů jsou i slušně rychlé. Pokud jste hráč a máte stále nainstalováno mnoho her, poohlédněte se po 240/250GB verzi nebo i větší. Pro levné sestavy dobře poslouží i levnější SSD s nižší kapacitou, ale pořád je lepší nějaké SSD než žádné.


Periferie


Někomu může stačit obyčejná klávesnice a myš za 300 Kč, někomu nebude stačit příslušenství za 10 000 Kč. Je třeba si uvědomit, co k počítači opravdu potřebujete a co chcete. A nejvíce investovat do toho, co používáte nejčastěji. Určitě je dobré investovat do kvalitní klávesnice i myši a koupit si klávesnici, která vám bude vyhovovat rozložením kláves. Pokud bude jiné, než na které jste zvyklí, prostě si na něj hned nezvyknete. Pracujete-li v noci, je možné si zvolit podsvícenou klávesnici. Píšete hodně textu? Pak se poohlédněte po mechanické klávesnici, jež jsou ale obvykle výrazně dražší.


Software


Coby operační systém pro počítače vhodné i na hry doporučujeme moderní Windows 10. Investice do antivirového programu se s ohledem na dobrý balík od Microsoftu (Security Essentials) zdá být už zbytečná. Doba drahých antivirových programů je pryč a pokud používáte zdravý rozum a neklikáte bezhlavě na všechny odkazy, co kde vidíte, nemá drahý antivir už moc velké opodstatnění.





Další software je už vaše volba. Pokud potřebujete jen základní psaní dokumentů, asi není třeba velký balík Microsoft Office, ale může stačit Libre Office (dříve Open Office), a to i přes jeho těžkopádnost v ovládání. Také u editace fotografií můžete často slyšet, že Photoshop je to pravé. Ano, obvykle je to pravda. Ale je to to pravé i pro vás? Nestačí si při výběru příslušenství zjistit, zda nedodávají např. Photoshop Elements jako bonus? Např. koupíte-li si grafický tablet, může být Photoshop Elements už přibalen. Také existují bezplatné varianty typu Gimp či Paint .NET. Ty sice poskytují pro někoho krkolomné ovládání (Gimp), nebo nedostatečné funkce (Paint .NET), ale tyto výtky jsou platné z pohledu profesionálů. Pokud potřebujete jednou za týden upravit dva obrázky, může vám bezplatná varianta bohatě stačit.

Je dobré myslet i na katalogizaci fotek. V téměř každé rodině je už aspoň 1 digitální foťák. Existují opět placené programy stylu Adobe Lightroom, ale pro běžné použití dostačuje (a někdy je i lepší, navíc je v češtině) Zoner Photo Studio (viz naše recenze verze 17), který za svou cenu poskytuje opravdu mnoho. Pro domácí použití jde o nepřekonatelný nástroj.


Čeho se vyvarovat


U softwaru je dobré se vyvarovat hlavně různých drobných prográmků slibujících zlepšení výkonu počítače. Paradoxně obvykle jen brzdí počítač. Také různé utilitky předinstalované v noteboocích jsou spíše na škodu. Pokud si nevíte rady, je dobré svěřit notebook na pár okamžiků někomu zdatnějšímu, kdo vám jej rychle vyčistí. Nebojte se toho! Dělba práce je přirozená a každý se vyzná v něčem jiném. Onen kamarád, co vám vyčistí notebook, např. nebude umět spočítat daně, nebo nabrousit kotouč na pile.
  

Doporučené fotoaparáty

 
Vybíráte nový fotoaparát? Na Digimanii je pro vás testujeme a na základě toho každý měsíc přinášíme přehledný souhrn s doporučenými modely z jednotlivých kategorií s odkazy na naše vlastní vyčerpávající recenze pro podrobné informace: www.digimanie.cz/doporucene-fotoaparaty

 

Autor: Jan Vítek
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama